To je to što me zanima!

Buduće lovkinje i lovci: Zaštita prirode je sve važniji posao, a nastava u šumi donosi diplomu

Na Veleučilištu u Karlovcu, na Odjelu lovstva i zaštite prirode, obrazuju mlade lovkinje i lovce, koji, osim u lovištima i Parkovima prirode, nastavu imaju u bogato opremljenim kabinetima u zgradi Veleučilišta
Vidi originalni članak

Nakon završene srednje veterinarske škole razmišljala sam kamo dalje i lovstvo mi se pokazalo najzanimljivije jer je u prirodi, a to je ono što mene vrlo veže, priroda, životinje, da nisam zatvorena u ambulanti unutar četiri zida. Vrlo sam zadovoljna studijem.
U budućnosti se vidim na poslu koji je vezan za lov, šumu, lovstvo ili čuvara prirode u nekom parku ili zaštićenom području. Vrlo je lijepo doći na teren. Dolazim kad god mogu jer na terenskoj nastavi mnogo toga vidim i naučim. Sad smo imali priliku vidjeti kako dronovima možemo pregledati teren da bismo bolje utvrdili stanje ovog staništa, kazala je Mirna Mraković Zmiš (23) iz Zagreba, studentica izvanrednog studija lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, tijekom terenske nastave u lovištu Lovačkog društva Srnjak u Volavju kraj Jastrebarskog.

Ondje je s još dvadesetak kolega sudjelovala u terenskoj nastavi. Tomislav Dumić, pročelnik Odjela lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, objasnio nam je da su studenti četvrtog semestra iz kolegija Uređivanje lovišta na terenu imali prilike vidjeli stanište i prepoznati čimbenike vrednovanja kvalitete staništa za uzgoj krupne i sitne divljači. Nakon obilaska terena odradili su i vježbu bonitiranja staništa te sudjelovali u ocjenjivanju trofeja divljači.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
- Imamo mnogo terenske nastave i iz kolegija koji su vezani za lovstvo, a isto tako i za zaštitu prirode, na kojima studenti ili imaju neko stručno vođenje ili izvode razne praktične vježbe. Naši studenti vrlo često obilaze i mnoga zaštićena područja, parkove prirode i nacionalne parkove, gdje uče i upoznaju se s različitim tipovima staništa kroz cijelu Hrvatsku, ali i s načinima upravljanja te određenim specifičnostima u svakom pojedinom području, odnosno zaštićenom području - govori Dumić dodajući da tijekom studija nastoje konceptualno sažeti i prikazati sinergiju lovstva i zaštite prirode te svakom studentu daju mogućnost da se kroz izborne predmete i kroz svoj interes više usmjeri u jednu ili u drugu struku.


U svakom slučaju upućujemo u zajedništvo, odnosno ishodišnu točku jednoga i drugoga, jer ljudi vrlo često misle da je lovstvo u suprotnosti sa zaštitom prirode, ali zapravo je to vrlo povezano, kao ‘prst i nokat’ - kaže Dujmić.


Studenti ovog smjera usvajaju razna interdisciplinarna znanja koja objedinjavaju segmente veterine, šumarstva, agronomije...
Studij lovstva i zaštite prirode osnovan je prije 22 godine i jedini je u Hrvatskoj koji konceptualno sažima lovstvo i zaštitu prirode.
Radi se o preddiplomskom stručnom studiju u trajanju od šest semestara tijekom kojih se stječe 180 ECTS bodova te kvalifikacija, odnosno stručni naziv stručni prvostupnik inženjer lovstva i zaštite prirode. Do danas je više od 500 diplomiranih inženjera s područja cijele Hrvatske te dijela s područja Slovenije, BiH i Srbije.

Više detalja o samome studiju potražite i na njihovoj Facebook stranici.

Struka je u trendu i stvarno potrebna

Pohađaju ga u podjednakom omjeru i muškarci i žene. Nekad je bio samo izvanredni studij, dok zadnjih pet do šest godina u programu imaju i redovni studij. Izvanredni studij po godini stoji 7200 kuna, dok je redovni za studente besplatan. Dumić govori da su u počecima naglasak i profesionalno usmjeravanje bilo više na lovstvu, no posljednjih godina se sve više okreću zaštiti prirode.

Sve se više traže znanja vezana uz zaštitu prirode

- Radi se o struci koja je danas stvarno potrebna, a i u trendu je. Upravo radimo na reviziji našeg studentskog programa te se nadamo da ćemo uspjeti od jeseni krenuti s nekim novim kolegijima, još praktičnijima, još traženijima. Radimo ‘up to date’ cijelog studija da budemo u trendu s onim što se nudi i u Europi, a i u povratnim anketama institucija u kojima se zapošljavaju naši studenti dobili smo informacije da se više traže stvari vezane uz upravljanje zaštićenim područjima do nekakvog GIS-a. Kolegije koji su bili usmjereni lovstvu sad više otvaramo prema zaštiti prirode, čime ćemo studentima pružiti široko znanje i dobar program kakvog nema niti na jednom drugom studiju u Hrvatskoj - govori Dumić dodajući kako vjeruje da će uvedenim novinama znatno unaprijediti i sam studij, ali i povećati interes studenata za upis.

Studij nastavljaju u Zagrebu i Osijeku

Inače se njihovi studenti zapošljavaju u Parkovima prirode i Nacionalnim parkovima na poslovima od čuvara prirode do struktura u stručnoj službi, pa čak voditelja i ravnatelja takvih javnih ustanova.
Dio studenata se zapošljava u tvrtkama koje po svojoj veličini, sastavu ili djelovanju moraju imati službenike koji su vezani uz zaštitu okoliša ili prirode ili gospodarenja otpadom, dok je dio njih zaposlen u HGSS-u, u privatnim lovištima, odnosno privatnim tvrtkama koje su lovozakupnici, te u državnim lovištima, Hrvatskim šumama...


Nakon završetka preddiplomskog studija studenti kroz Bolonjski sustav školovanja imaju mogućnost upisivanja diplomskih sveučilišnih studija u Zagrebu i Osijeku, a Dumić se nada da će uskoro to moći i u Karlovcu jer pripremaju specijalistički studij na njihovu odjelu koji bi bio usmjeren na zaštitu prirode.


- Radim kao čuvar prirode i studij mi puno znači u poslu na zaštiti prirode, a u privatnom životu sam i lovac u dva lovačka društva. Školovanje mi omogućuje da primijenim znanje koje sam naučio, kao i vježbe i zapažanja koje sam naučio na terenu te će mi biti značajno za unapređenje na poslu. Ima dosta praktične nastave što je i bitno u ovom poslu radi stjecanja znanja koja ne možemo naučiti samo iz teorije - kaže Domagoj Hodak (29) iz Jastrebarskog, djelatnik javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje te student lovstva i zaštite prirode.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Jušo 12.05.2021.

    Jednostavno rečeno mi smo nova generacija zaljubljenika u prirodu, koji vrijeme provode u prirodi ( i ne, ne računam parkove po gradovim), koji uće o problemima u gospodarenju divljim i domaćim životinjama, gospodarenju šumama i drugim staništima te upravljanju zaštičenim područjima. Mi smo oni koji su ispred vlastite koristi (da smo htjeli trčati za parama bili bi ekonomisti ili slično) stavili javni interes kako bi smo doprinjeli zaštiti okoliša te unaprijeđenju suživota čovjeka i prirode, čovjeka i divljih životinja.Mi smo oni koji su preuzeli inicijativu da otkrijemo srž problema i pokušamo naći rješenje šteta od divljači na poljoprivrednim kulturama, šumarstvu i prometnicama, zaustavljanju krivolova, gubitka staništa i vrsta, a možda jednoga dana i poboljšavanju zakona.Među nama ima lovočuvara, čuvara prirode, istraživaća, aktivista prijatelja životinja ili greenpeace-a... Zato molim "velike ljubitelje prirode", koji nisu vidili divlju životinju van zoološkog vrta i koji samtraju da je "spašavanje" lanadi kad je uzme s livade i odnose u Dumovec ili potpisivanje Care2 online peticije = zaštita prirode, da ne pišu gluposti.

  • 12.05.2021.

    Veoma pozitivno, srećom po HR pa imamo puno nenaseljenog područja.

  • ProjectVenus24 12.05.2021.

    Lovkinja, borkinja, vojnikinja, vatrogaskinja, putopiskinje, vodičkice... sve su to riječi koje mi nikako ne ulaze u rječnik

Komentiraj...
Vidi sve komentare