To je to što me zanima!

'Bundevu rekorderku od 982 kg sam oprašio sam. Žena mi nije ljubomorna što ja imam veću'

Tromjesečna briga oko bundeve Ivici uzima puno vremena. Svaki dan zalijevao ju je sa 600 litara vode, a bundeva ima čak i podno grijanje
Vidi originalni članak

Ponovno je bundeva uzgojena u Baranji, u Kozarcu, u vrtu Ivice Ribarića proglašena najvećom u Hrvatskoj. Ovoga puta Ivica je oborio i sve svoje rekorde jer je uzgojio bundevu tešku čak 982 kilograma, a do sada je čak šest puta bio šampion natjecanja najvećih buča u Tovarniku.

- Da sam išao na natjecanje u Njemačku, koje je bilo neki dan, ova bi bila druga najveća u Europi. Svjetski rekord je 1200 kilograma. U uzgoju najvećih uglavnom prednjače Amerikanci, Talijani, Nijemci i Belgijci, koji prije sadnje rade i testiranja tla i svega što ja ne radim. Ova je jako dobro napredovala. Zauzela je 100 kvadrata mog vrta, tijekom 6. i 7. mjeseca zalijevao sam je sa 600 litara vode svakodnevno! Rasla je 20 kilograma na dan, doslovno sjediš kraj nje i gledaš kako raste - smije se Ivica.

Osim što mora imati posebno sjeme za takvu giganticu, koje je doslovce pedigrirano jer se zna od koga je, odnosno tko su budućoj bundevi "mama i tata", mora znati kako je i kad oprašiti.

- Doslovce je oprašujem sam. Kad joj se cvijet otvori, uzmem cvijet iste takve 'muške' bundeve i s tučka skinem pelud koju pospem po njezinu cvijetu i odmah ga zavežem kako ga ne bi dodatno oplodile pčele peludom neke vrtne bundeve jer tad dolazi do križanja i ne dobije se gigantska veličina. To se ne može raditi ako je temperatura viša od 30 stupnjeva jer se neće prihvatiti, pa onda moram hladiti prostor u kojemu je sadnica. Inače, na mjestu gdje je posadim postavim podno grijanje putem posebnog kabla. Ono gotovo dva mjeseca grije njezin korijen i zemlju. Potom u proljeće oko nje napravim plastenik koji pred ljeto maknem i postavim mrežicu da je ne uništi led. Zatim u ljeto nad nju stavim šatorčić kako bih je zaštitio od jakoga sunca koje joj može spržiti koru pa se zbog toga prestane širiti i počne pucati - govori Ivica tajne uzgoja gigantskih bundeva.

Unatoč svim uloženim naporima, Ivica je na 55. danu primijetio da je počela pucati.

- Morao sam je staviti 'na dijetu' i to mi je teško palo jer je rasla tako da je mogla doseći svjetski rekord. Zbog smanjenog zalijevanja izgubila je od 100 do 150 kilograma - kaže pomalo razočarano iako su mu i na ovoj čestitali svi uzgajivači.

Pored njegove gigantice, u vrtu mu svake godine raste i još jedna slična. Nju uzgaja njegova supruga Ljiljana. Ove godine njezina je dosegnula 854 kilograma, ali je iz druge vrste sjemena.

- Nije bila ljubomorna što ja imam veću. Često smo zbog tih bundeva stalno u vrtu zajedno - smije se Ivica.

Za pobjedničku bundevu dobio je 1000 eura, no dodaje kako mu to taman pokrije sve troškove.

Bundeva nakon natjecanja doživi "tešku" sudbinu jer je članovi Udruge Breskorka razrežu i podijele sjeme članovima kako bi se održala genetika bundeve. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • lajh1985 10.10.2023.

    Biti ce dobra za nahranit par krmaci

  • Jopazg 10.10.2023.

    Na kakvim steroidima je ta tikva?

  • Malo štrumfam 10.10.2023.

    Uz takvu nestašicu vode usred ljeta on troši enormne količine na jednu bundevu... kuda je čovječanstvo zalutalo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare