To je to što me zanima!

Brojne zemlje povlače ljude iz Libanona, Iran prijeti: 'Svijet će svjedočiti strašnim scenama...'

Sve više letova je otkazano, a Iran se najavio tešku odmazdu protiv Izraela kojeg okrivljuje za smrt političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu
Vidi originalni članak

Brojene zemlje pozvale su svoje državljane da napuste Libanon zbog rastućih napetosti i straha od šireg sukoba na Bliskom istoku, a među njima su Amerika, Velika Britanija, Švedska, Ukrajina, Francuska, Kanada i Jordan. 

Sve više letova je otkazano, a Iran se najavio tešku odmazdu protiv Izraela kojeg okrivljuje za smrt političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

Njegovo ubojstvo dogodilo se nekoliko sati nakon što je Izrael ubio višeg zapovjednika Hezbolaha Fuada Shukra u Bejrutu.

NAPETOSTI SAD i Velika Britanija pozvale državljane: Napustite Libanon

Zapadni dužnosnici strahuju da bi Hezbolah, iranska policija i politički pokret sa sjedištem u Libanonu, mogao igrati ključnu ulogu u takvoj odmazdi, što bi zauzvrat moglo izazvati ozbiljan izraelski odgovor. Napori američkih diplomata i ostalih zapadnih zemalja nastavljaju se kako bi se napetosti u regiji pokušale smiriti.

Većina napada ograničena je na pogranična područja, pri čemu obje strane navode da nisu zainteresirane za širi sukob.

Hezbolah je obećao odgovoriti na Shukrovo ubojstvo, koje se dogodilo u Daniji, uporištu grupe u južnim predgrađima Bejruta.

PRIJETI RAT Izrael napao Libanon, više je mrtvih i ranjenih. Tvrde da su ubili zapovjednika Hezbolaha

Američko veleposlanstvo u Bejrutu navelo je da oni koji odluče ostati u Libanonu trebaju "osmisliti planove za hitne slučajeve" i biti spremni "skloniti se na jednom mjestu tijekom duljeg razdoblja".

Velika Britanija navodi da šalje dodatno vojno osoblje, konzularno osoblje i službenike granične straže kako bi pomogli u bilo kakvim evakuacijama. Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy rekao je da bi se regionalna situacija "mogla brzo pogoršati".

U telefonskom razgovoru s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Josepom Borrellom, vršitelj dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Ali Baqeri Kani rekao je da će Iran "nesumnjivo iskoristiti svoje legitimno pravo" da kazni Izrael. 

EKPLOZIJA U LIBANONU Izrael objavio: Pokrenuli smo napad u Bejrutu, gađali smo zapovjednika Hezbolaha

Najavljivač na iranskoj državnoj televiziji jučer je upozorio da će "svijet svjedočiti strašnim scenama".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je Izraelce da "predstoje izazovni dani..."

"Čuli smo prijetnje sa svih strana. Spremni smo za svaki scenarij", rekao je Netanyahu. Napetosti između Izraela i Irana prvotno su eskalirale ubojstvom 12 djece i tinejdžera u napadu na izraelsku okupiranu Golansku visoravan. Izrael je optužio Hezbolah i obećao tešku odmazdu, iako je Hezbolah negirao svoju umiješanost.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Prekobicnjak 04.08.2024.

    Bejrut će opet izgledati ko' Bejrut.

  • spremniunikatno 04.08.2024.

    samo roljaj do istrebljenja

  • argh1 04.08.2024.

    I jedni i drugi su teroristi i ubijaju civile, žene i djecu kao što su nas 90tih, umjesto da se potuku na bojištu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare