To je to što me zanima!

Brazil: Lula kritizira američki zahtjev za informacijama o kupnji borbenih zrakoplova

Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva rekao je u petak da „nema smisla“ da ministarstvo pravosuđa SAD-a traži informacije od Saaba o prodaji borbenih zrakoplova Gripen švedske tvrtke 2014. godine
Vidi originalni članak

Saab je američki zahtjev objavio u četvrtak i rekao da ga namjerava ispuniti, bez daljnjeg pojašnjenja.

„Mislim da se SAD miješa u poslove druge zemlje“, rekao je Lula u intervjuu na radiju. Ljevičarskom čelniku je ovo treći mandat, a prethodno je bio predsjednik između 2003. i 2010.

Dogovor sa Saabom, koji je na natječaju pobijedio Boeing i francuski Dassault te osigurao ugovor, potpisala je administracija bivše predsjednice Dilme Rousseff koja je bila Lulin kandidat.

Brazilski tužitelji 2016. službeno su optužili Lulu da je iskoristio svoj utjecaj kako bi pomogao Saabu da pobijedi na natječaju za 36 borbenih zrakoplova vrijednih 5,4 milijarde dolara, što je slučaj za koji su predsjednikovi odvjetnici u to vrijeme rekli da predstavlja „politički progon“.

Slučaj je odbacio brazilski Vrhovni sud 2022., kada je presudio da su tužitelji bili pristrani protiv Lule, ističući da je kupnja bila u skladu s ustavom i da je nisu osporila tijela koja nadziru kupnju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare