To je to što me zanima!

Boška Ban Vlahek: 'Država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima'

SDP-ova Boška Ban Vlahek rekla je u srijedu da država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima kako bi se osigurala pravednost i jednaki uvjeti za svu djecu i odgojitelje u zemlji, upozorivši da nam danas nedostaje 5000 odgojitelja
Vidi originalni članak

"Odgojitelje u vrtićima mora se pošteno platiti, a one s najboljim rezultatima i nagraditi. Ali to nikako ne može biti na teret općina i gradova jer oni te troškove ne mogu namiriti", kazala je Ban Vlahek u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Smatra i da država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja u vrtićima kako bi se osigurala pravednost i jednaki uvjeti za svu djecu i odgojitelje u zemlji. Uz to, hitno je potrebno i uskladiti plaće odgojitelja s plaćama drugih obrazovnih radnika koje financira država. 

Pojasnila je da se cijeli sustav predškolskog odgoja financira iz lokalnih proračuna te sve ovisi o lokalnim odlukama. Stoga su i različita sredstva koja se za to izdvajaju, a time i standard od vrtića do vrtića. Upozorila je kako se odgojitelji u vrtićima svakodnevno suočavaju s preopterećenjem, lošim prostornim uvjetima te neujednačenim i često nedovoljno visokim plaćama.

ZAŠTO KRIJU PODATKE? Crkva od države prima desetke milijuna eura. Samo kod Mate Uzinića znamo kako novac troši

Ban Vlahek iznijela je i procjenu da nam danas nedostaje 5000 odgojitelja, a mnogi od njih nemaju prava koja bi po zakonu trebali imati jer im se prekovremeni rad ne evidentira pri čemu se i državni pedagoški standard u 80 posto vrtića ne poštuje.

Glavnim problemom smatra činjenicu da jedinice lokalne samouprave više ne mogu financijski podnijeti to opterećenje, a upitno je i kako će ga podnositi roditelji ako će se općine odlučivati na manji omjer sufinanciranja.

"Situacija je kritična jer su gradovi i općine u sve većem problemu kao i roditelji djece jer teret sufinanciranja vrtića pada na njihova leđa, a troškovi su sve veći", upozorila je.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Forrest Gump 26.06.2024.

    puna su im usta demografije, a doslovno su 30 godisnjim nemarom ponizili i ubili cijelu odgojno obrazovnu granu, koja podize i oblikuje upravo predskolsku djecu u najvaznijoj dobi kada se formira njihov karakter... nisu ni svjesni kolike su odgojiteljice vazan stub drustva, a kontinuirano ih se sikanira, od prosvjetnog statusa, do minornih placa i prenatrpanih grupa izvan svih pedagoskih standarda... pedagoski standard kao najstrucnije donesen skup preporuka je 30 godina vec devastiran i odgojitejicama je doslovno natovaren doslovno 3x veci broj djece od dozvoljenog!!! sad pokusajte zamisliti jednu uciteljicu koja odrzava razred od 90 djece!? odgojiteljice upravo to cine vec 30 godina!!! iznimno opterecenje izaziva drasticno vecu stopu bolovanja, psihickog i fizickog pucanja po savovima, posljedica toga su konstantna pokrivanja kolegica, bolestan broj prekovremenih koje nitko ne beneficira niti placa... dragi politicari sljedei put kad slavodobitno uzmete u usta rijec demografija, sjetite se da ona pociva na ledjima cijele vojske ljudi koji brinu za tu djecu, koje kontinuirano ponizavate, izrabljujete i cinite da se nitko vise niti ne odlucuje za te degradirana zanimanja... upravo zato vam nedostaje 5000 odgajatelja! sta je sljedece, hoce nam tete nepalke odgajat djecu, pa od njih oblikovat male tradicionalne nepalce???

  • 26.06.2024.

    Treba tim pametnim glavama dati grupu od dvadesetoro djece i ostaviti ih zajedno 3 sata. Pa da onda čujemo koliko vrijede odgajatelji.

  • kukutre 26.06.2024.

    Odgojitelki definitivno zasluzuju vece place!

Komentiraj...
Vidi sve komentare