Savjetnica za poljoprivredno-prehrambenu industriju, Zvjezdana Blažić za HTV komentirala je visoke cijene hrane te što možemo po tom pitanju očekivati u budućnosti.
Istaknula je kako su pristuni veliki poremećaji u opskrbi hranom, naročito u Africi i Bliskom istoku.
- Na svim svjetskim proizvodnim bazenima pokušava se sve više proizvoditi pa se u funkciju stavljaju i površine koje nisu bile predviđene za poljoprivrednu površinu. Nalazimo se u fazi da se kontinuirano pokušava povećati proizvodnja - kazala je.
Strah od nestašice pojedinih namirnice, ali i strah od visokih cijena dao je ljude u brigu. Prema podacima UN-a, u ožujku je zabilježen rekordan skok cijena, što nije posljedica samo rata u Ukrajini, nego i pandemije, inflacije.
'Treba učiniti sve da se dobro pripremi jesenska sjetva'
- Već u travnju su određene količine suncokreta i kukuruza s ukrajinskog tržišta došle u druge zemlje kamionskim i željezničkim prijevozom te su cijene nešto pale, a i Rusija je iznenada oslobodila dio svojih zaliha. Najmanji pomaci utječu na to da se cijene ipak na neki način stabiliziraju, a veliki je problem što se najveći dio prerađivačke industrije u Ukrajini nalazi u istočnom dijelu koji je najviše pogođen ratnim zbivanjima - smatra.
Tvrdi da Hrvatska kao dio zajedničkog europskog tržišta ne bi trebala imati nedostatke bilo koje hrane.
- Hrvatska je dobar proizvođač žitarica i uljarica, mi ih proizvodimo, imamo viškove, proizvođači su dobro reagirali i u ujesen i na proljeće, očekuje se dobra žetva ove godine. Treba učiniti sve da se dobro pripremi jesenska sjetva. Ne bismo smjeli oskudijevati - govori.
'Teško ćemo moći izbjeći rast cijena'
Smatra da prerađivačkoj industriji treba omogućiti kvalitetno financiranje, bržu prilagodbu njihovih kapaciteta kako ne bi došlo do oskudica.
- Hrvatska je imala veliki rast cijena, prema podacima EK iz ožujka na godišnjoj razini hrvatski rast cijena bio je 11,4%, nešto više od prosjeka EU. Teško da ćemo moći izbjeći rast cijena, slijedimo svjetske i europske trendove - rekla je.
Bez obzira na rat u Ukrajini, doba jeftine hrane je prošlo, mora se proizvoditi na zdraviji način, a sve je više i zelenih politika u poljoprivredi dok vremenske prilike često budu krive za poremećaj u prizvodnji, zaključila je.