To je to što me zanima!

Blanka Sinčić Pulić: "Ja sam hrvatska kušačica pršuta..."

Blanka Sinčić Pulić i Damir Lukež otkrivaju kako prepoznati najbolje pršute: 'Mora biti mekan, mirisati na začinsko bilje, tamnocrven, mora se vidjeti kroz njega...'
Vidi originalni članak

Zarađivati za život jedući dobar pršut nedostižan je san mnogih ljudi, no to je uspjelo Blanki Sinčić Pulić (37) i Damiru Lukežu (43) iz Rovinja. Oni su ovlašteni kušači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, a točan naziv njihovog posla je senzorni analitičar. 

Oni svojim osjetilima ocjenjuju kvalitetu pršuta. Blanka je ujedno i predsjednica Udruge senzornih analitičara pršuta čiji je član Damir Lukež član. Udruga postoji već četiri godine i ima 27 članova kušača.

- Svi izvorni pršuti su dobri, a nama je posebno drag istarski pršut. U Hrvatskoj imamo četiri zaštićena pršuta - dalmatinski, istarski, krčki i drniški i svi su posebni na svoj način. Ne može se među njima izabrati bolji od drugog. Istarski pršut je prvi zaštićeni proizvod u državi, a sadrži oznaku izvornosti, što znači da se kontrolira sve: od tova svinje, klanja pa do izlaska iz pršutarnice - objašnjava Blanka, koja je ujedno i viša stručna suradnica u Odjelu za poljoprivredu Istarske županije. 

- Da bi pršut bio dobar, mora biti star najmanje 12 mjeseci i mora težiti najmanje sedam kilograma - otkriva Blanka.

>>> Više čitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 25

  • justiceforall_1 25.06.2014.

    Ovo sta oni drze po meni nema veze sa prsutom, prije kulenova seka. Zatim kakvo zacinsko bilje u prsut??? Pkojni dida bi mi se u gronu okreto da se to stavi, a radimo ga kao i vecina ljudi tradicionalno kako se uvijek radilo. Kazu tamno crven? Ok, to stoji ali treba biti jedno 20-30% bijeloga. Tanak mora biti rezan, i nesmije pucat to stoji. Uostalom izgleda da opet vise pisem o clanku nego neki novinarcic? Ali zacinsko bilje??? Ajmeeeee

  • brko1 25.06.2014.

    Senzorni analitičar za p. - taj sam!

  • japanokinez 24.06.2014.

    Još samo da je rekla kako u njega ugura miris bilja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare