To je to što me zanima!

Bivši čelnik partije u lisicama: U Kini počelo suđenje Xilaiju

Bivši kineski visoki dužnosnik optužen je za korupciju, uzimanje mita i zloporabu ovlasti. Njegova supruga prošle je godine osuđena za ubojstvo Britanca
Vidi originalni članak

Suđenje Bou Xilaiju (64), bivšem visokom kineskom dužnosniku, počelo je u četvrtak. Optužen je za korupciju, uzimanje mita i zloporabu ovlasti, piše BBC. Bo Xilai bio je zvijezda kineske politike dok nije smijenjen u ožujku prošle godine. Bio je lider Komunističke partije jugoistočne kineske metropole Chongqinga. 

Teoretičari smatraju da suđenje Xilaiju predstavlja svojevrstan sraz pristaša tematski maoističkog socijalnog programa jednakosti protiv ekonomije koja sve više naginje kapitalizmu i koju zagovara današnji službeni Peking. Suđenje bi trebalo trajati par dana, a Reuters pretpostavlja da će Bo sigurno biti osuđen. 

Inače Xilai je suspendiran prošle godine nakon što je u javnost izašla informacija da je njegova supruga Gu Kailai (53) umiješana u ubojstvo Britanca. Ona je u kolovozu prošle godine zbog toga osuđena na smrtnu kaznu na odgodu od dvije godine. U pravilu smrtne kazne s odgodom u Kini se obično preinače u doživotne kazne zatvora. Osuđena je za ubojstvo Neila Heywooda, poslovnog čovjeka koji je bio poslovni partner nje i njezina supruga. Prema optužnici otrovala ga je cijanidom.          


Idi na 24sata

Komentari 7

  • mali markec 23.08.2013.

    U Kini je BIVSI u lisicama, a kod nas bi trebalo SADASNJEM staviti lisice.

  • sestro 22.08.2013.

    čak su i kinezi prije nas počeli sudiri partijašima..još su samo u s.koreji partijaši zaštićeniji od naših :))

  • DanijelSrpak 22.08.2013.

    tamo nema nedodirljivih, svima se sude, iako je pola montiranih ali te tamo osude, a naš ivek pola toga nebu kriv

Komentiraj...
Vidi sve komentare