To je to što me zanima!

Bivša meksička misica i njezin dečko ukrali vina vrijedna 1,6 mil. eura, uhitili ih u Hrvatskoj

Hrvatska policija uhitila je dvije osobe osumnjičene u Španjolskoj za krađu 45 boca vina vrijednih 1,6 milijuna eura, no ukradene boce nisu pronađene
Vidi originalni članak

Meksička državljanka stara 29 godina i 47-godišnji muškarac s dvojnim rumunjskim i nizozemskim državljanstvom uhićeni su u ponedjeljak kada su prešli automobilom iz Crne Gore u Hrvatsku.

Osumnjičeni su za krađu skupocjenih vina iz podruma hotela u Caceresu, gradu na zapadu Španjolske, gdje su boravili u listopadu 2021. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Pljačka u Španjolskoj 

Žena se 26. listopada prijavila u Hotel Atrio s lažnim švicarskim dokumentom. Zatim je u restoranu tog hotela, koji ima dvije Michelinove zvjezdice, večerala s osumnjičenim muškarcem. Poslije večere su oboje, na poziv domaćina, posjetili vinski podrum tog objekta. Hotel Atrio, naime, ima običaj svojim gostima restorana pokazati podrum.

VASILJEVA POSLALI U REMETINEC U Zagrebu 'pao' kripto-lopov: Sumnjiče ga za krađu milijuna, a on tvrdi da je politički aktivist

Žena i muškarac su se zatim popeli u unajmljenu sobu. Žena se u 1.30 sati u noći spustila na recepciju i zamolila da joj pripreme nešto za pojesti premda je kuhinja već bila zatvorena. Recepcionar je pristao i odgovorio da će napraviti nešto za prigristi, poput salate. Dok je on otišao u kuhinju napraviti salatu, nije bilo nikoga na recepciji da gleda kamere, što je iskoristio muškarac spustivši se iz sobe u podrum.

U podrum je ušao pomoću improviziranog ili ukradenog ključa pa izašao s tri velika ruksaka napunjena bocama vina. Po jedan ruksak imao je u svakoj ruci, a preostali na leđima. Kako bi zaštitio vino u ruksacima, boce je omotao ručnicima uzetima iz sobe.

Za to vrijeme je žena odvlačila pozornost recepcionaru u kuhinji. Zatražila je i desert kako bi dodatno dobili na vremenu.

Pljačka podruma trajala je između 10 i 15 minuta

Otkrivena je ujutro, no par je još u 5.30 sati u noći bio napustio hotel.

Vlasnici Jose Polo i Tono Perez  prijavili su štetu od 1,6 milijuna eura. Najvredniju bocu vina Chateau d’Yquem iz 1806. godine procijenili su na 310.000 eura. Ona je bila kupljena u Londonu godine 2000. Ukupno je ukradeno 38 boca Romanee Conti i 7 boca Chateau d’Yquem.

Nekoliko dana nakon pljačke par je napustio Španjolsku cestovnim putem, kako na aerodromu ne bi ostali registrirani. Otputovali su u Rumunjsku gdje je muškarac izvadio novu putovnicu a zatim su se vratili u Španjolsku. Putovali su zatim u nekoliko europskih zemalja a u Hrvatskoj su boravili nekoliko puta, no zasad je nepoznato što su ondje radili.

PREVARANTICE Osijek: Tri lažne zdravstvene djelatnice prijavili za krađu

Španjolska policija je u međuvremenu pregledala kamere hotela i na njima vidjela muškarca i ženu s ruksacima ali lica prekrivenih maskom za zaštitu od koronavirusa. Tri mjeseca nakon pljačke istražitelji su uspjeli identificirati navodne počinitelje.

Muškarac se zove Constantin Golubic a žena Priscila Lara Guevara, dobitnica priznanja “Miss Earth” u Meksiku godine 2016., izvijestile su novine El Mundo pozivajući se na neimenovane izvore iz policije. Novine El Pais navode kako se muškarac zove Constantin Gabriel Dumitru.

Policija je u gradu Caceresu, gdje se nalazi pokradeni hotel, održala je u utorak konferenciju za medije no nije otkrila imena osumnjičenih.

Navela je kako je par pljačkaša detaljno isplanirao krađu jer su prethodno najmanje tri puta boravio u tom restoranu. Dva puta su večerali ondje u lipnju i jednom ručali u kolovozu, dva mjeseca uoči pljačke. Tada su prošli nezapaženo.

Osoblje ih je upamtilo po profinjenom ponašanju

Priscila je bila lijepo obučena, imala je periku, švicarsku putovnicu te je odlično govorila engleski.

Constantin je također odlično govorio engleski, a policija je pretraživanjem ranijih slučajeva sličnih krađi ustanovila da je riječ o “specijalistu za ovu vrstu pljački”. On je već tri puta bio optužen zbog krađi skupocjenog vina i alkohola te je imao dva sudska procesa na sudu u Madridu.

 U dobrostojećoj madridskoj četvrti Salamanca bio je ukrao dvije boce vina vrijednog oko 39.000 eura, a godinu dana ranije i bocu viskija procijenjenog na 5.000 eura, tvrdi policija. Navodno je bio uhićen i zbog slične krađe na aerodromu u Ženevi, u Švicarskoj.

Priscila, međutim, nije bila osuđivana i optuživana za počinjenje kaznenih djela.

Oboje su živjeli u Madridu, no često su putovali unajmljenih automobilima s lažnim dokumentima, a iz Španjolske bi uvijek izlazili cestovnim putevima.

U Madridu su bili rezervirali mjesto u skupljem restoranu, sa sličnim podrumom kakav ima restoran u 300 kilometara udaljenom Caceresu, no nisu došli. S obzirom da je rezervacija bila dogovorena za datum nakon događaja u Caceresu policija sumnja da su htjeli opljačkati tamošnji podrum ali da nisu došli zbog neočekivano velikog plijena ostvarenog u Caceresu.
S obzirom da su se stalno kretali policija im nije uspijevala ući u trag.

ISTRAGA U TIJEKU Uhićeni za krađu 12 katalizatora s automobila u Rijeci i okolici

A onda ih je u ponedjeljak popodne na hrvatskoj granici zaustavila policija iz mjesta Gruda, u Konavlima na jugu Hrvatske. Ondje su ušli iz Crne Gore automobilom marke Lexus njemačkih tablica.

Privedeni su na graničnom prijelazu Karasovići - Sutorina te bi u idućih deset dana mogli biti izručeni u pritvor u Caceres temeljem europskog uhidbenog naloga raspisanog iz Španjolske.

Dužnosnik španjolske policije Alfredo Garrido istaknuo je suradnju s hrvatskom policijom.
Španjolska policija osumnjičene je bila locirala tjedan dana ranije u Sloveniji, od kuda su ušli u Hrvatsku pa produžili u Crnu Goru. Od tamo su opet ušli u Hrvatsku prilikom čega su uhićeni. Hrvatska policija je prije uhićenja bila obaviještena da se radi o mogućim pljačkašima.

No policija nije pronašla ukradene boce. Španjolski istražitelji pokušavaju sada ustanoviti jesu li boce prodane, kome i gdje. Istražuju i jesu li osumnjičeni imali suradnike.

- Prodaja ove vrste vina donosi veliku dobit pa su od toga živjeli dugo vremena – rekao je šef španjolskog odjela za suzbijanje gospodarskog kriminala.

- Istraga nikada nije zaključena sve dok se potpuno ne razjasne sve činjenice – zaključio je na konferenciji za medije.

Osumnjičeni nisu bili dostupni za komentar. Hrvatska policija nije odgovorila na upit do objave ovog teksta.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • rodrigo baf 21.07.2022.

    Boce su završile kod naših kriminalaca

  • sircus 20.07.2022.

    jel to vino pio isus na poslednjoj pa je tako skupo..

  • pinkpanter 20.07.2022.

    Boce je kupio nacelnik HDZ-a

Komentiraj...
Vidi sve komentare