To je to što me zanima!

Beroš odgovorio roditeljima djece s teškoćama u razvoju: Činimo sve što je u našoj moći

Predstavnici Udruge Sjena predali su mu u četvrtak 3600 prikupljenih potpisa podrške peticiji pokrenutoj za dječaka Antu Mikulića i svu djecu s teškoćama u razvoju koja ne dobivaju adekvatnu rehabilitaciju
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je nakon istupa roditelja djece s poteškoćama da Ministarstvo poduzima sve radnje unutar zakonskih okvira kako bi svim pacijentima, posebno djeci s rijetkim i specifičnim bolestima, bila osigurana maksimalno dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb.

Iz Ministarstva su u priopćenju naveli kako pokrenutom reformom čine zdravstveni sustav optimalnijim, svjesni višedesetljetnih izazova, zbog čega su donijeli novu Mrežu javne zdravstvene službe čime je, između ostalog, omogućeno ugovaranje obavljanje radne i fizikalne terapije, psihologije i logopedije na razini primarne zdravstvene zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Povećan je i broj timova zdravstvene i fizikalne njege u kući, a iz ESF+ fonda u vrijednosti milijun eura osigurana su sredstva i za stručno usavršavanje zdravstvenih djelatnika za rad s ranjivim skupinama i za opremanje logopedskih kabineta u domovima zdravlja.

"Sve to govori o kontinuiranoj brizi za potrebe naših pacijenata, poglavito najmlađih i onih sa specifičnim potrebama. Ministarstvo stvara uvjete i povoljno okruženje za rad, a struka, liječnici specijalisti za pojedina područja, odlučuju o načinima liječenja i terapijskim postupcima u svakom konkretnom slučaju", napomenuo je Beroš.

Istaknuto je i kako je na primarnoj razini zdravstvene zaštite djeci sa specifičnim bolestima dostupna i fizikalna terapija u kući, dok su u okviru ustanova djeci osigurane usluge edukacijskog rehabilitatora, specifična fizikalna i radna terapija te logopedi. Po potrebi su na raspolaganju i usluge radnog terapeuta u sklopu programa psihološke podrške.

"Što, kada i koliko će se terapijskih postupaka mora procijeniti struka, odnosno liječnik specijalist. Kao ministar im poklanjam puno povjerenje u njihove stručne procjene i vjerujem da u suradnji s roditeljima djece, mogu pronaći odgovarajuća rješenja u optimalizaciji liječenja malih pacijenata", rekao je Beroš. 

'NEMAMO PUNO VREMENA' VIDEO Roditelji djece koja imaju poteškoće u razvoju predali su peticiju Berošu: 'Mi smo očajni'

Predstavnici Udruge Sjena predali su mu u četvrtak, uoči sjednice Vlade, 3600 prikupljenih potpisa podrške peticiji pokrenutoj za dječaka Antu Mikulića iz Slavonskog Broda i svu djecu s teškoćama u razvoju koja ne dobivaju adekvatnu rehabilitaciju. 

Između ostalog, naveli su kako Ante ima najveći stupanj oštećenja zdravlja, četvrti stupanj invaliditeta i rijedak sindrom Cornelia de Lange (CdLS), a određena mu rehabilitacija od dva termina mjesečno po pola sata nije dovoljna.

Dosad je primao rehabilitacijske terapije jednom tjedno, a ustanova koja mu je to pružala odlučila je to dodatno prepoloviti, dok bi primjerena rehabilitacija u njegovu slučaju bila omogućavanje rehabilitatora, radnog terapeuta, logopeda, senzorne terapije.

Ministarstvo je pak u priopćenju navelo kako su mu u okviru ustanove Zlatni cekin u Slavonskom Brodu osigurane usluge edukacijskog rehabilitatora, fizikalna terapija po Vojti te radna terapija, sukladno preporukama stručnog tima.

Također u istoj Poliklinici može koristiti i usluge logopeda, a logopedska skrb može se osigurati i u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, dodali su iz Ministarstva.

"U okviru programa Psihosocijalne podrške preko Centra za socijalnu skrb djetetu je odobrena usluga radnog terapeuta i psihologa koju dijete sada trenutno ne koristi, stoga apeliramo na obitelj da razmotri i ovu dostupnu uslugu koja može pomoći pacijentu", istaknuli su, dodavši kako Ante može koristiti i usluge Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • TVP 03.10.2024.

    Kao i uvijek stručan, odgovoran i konkretan odgovor……jedino što je realnost potpuno drugačija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare