To je to što me zanima!

Bebu s opeklinama glave i prsa prebacili iz bolnice u Slavoniji u Zagreb: Doktori pozvali policiju

Tromjesečno dijete prebačeno je u Zagreb, a policija kaže da provodi kriminalističku istragu
Vidi originalni članak

Zbog ozbiljnosti ozljede, malodobno dijete s nepuna tri mjeseca je za vikend prebačeno iz Slavonije u Zagreb, potvrđeno je za 24sata. Iz zagrebačke Klaićeve bolnice potvrdili su nam kako su zaprimili dijete s opeklinama, ali je brzo otpušteno kući. Zakazali su i kontrolu za šest dana.

- Nije bila kritično u 'vitalnom' smislu, ali ta vrsta ozljede u toj dobi uvijek je vrlo ozbiljna i potencijalno ugrožavajuća - rekli su nam iz bolnice.

Dodali su i kako je djetetu opečeno oko pet posto tijela, odnosno da ima opekline većinom po glavi i prsima. Sve se zbilo u jednom malome mjestu u Slavoniji za vikend. Iako se od mještana može čuti kako je cijelom događaju navodno kumovala neodgovornost roditelja, iz policije nam nisu mogli otkriti detalje. Nisu nam rekli ni je li netko uhićen, ali su samo potvrdili kako je kriminalističko istraživanje u tijeku. Točnije, u tijeku je ispitivanje svjedoka i prikupljanje svih informacija koje bi mogle pomoći, a sve kako bi se ovaj slučaj što prije riješio.

MORALA HITNO ZA ZAGREB Strava u Slavoniji! Beba imala opekline glave i prsa. Policija za 24sata: Istražujemo cijeli slučaj

Kako smo doznali, ozlijeđeno dijete je u bolnicu, s opeklinama drugog stupnja, došlo u pratnji Hitne pomoći, a zbog dobi su liječnici odlučili odmah alarmirati policiju preko centra 112. Također zbog dobi djeteta, tamošnji liječnici odlučili su se za transport djeteta prema zagrebačkoj bolnici. Predstojnica tamošnjeg Županijskog zavoda za socijalni rad u kratkom telefonskom razgovoru nije nam mogla otkriti detalje. Uputila nas je na njihovu središnjicu.

- U obitelji nisu poduzimane nikakve mjere obiteljsko-pravne zaštite. U tijeku je kriminalistička istraga i ako se utvrdi potreba za postupanjem nadležnog područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, isti će od strane policijskih službenika biti obaviješten - rekli su nam iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Koliko ove opekline mogu biti opasne za samo dijete pitali smo pedijatra Milivoja Jovančevića.

POVIJEST SPORTA NA POI-ju Trudna britanska paraolimpijka osvojila broncu u Parizu! 'Beba se nije prestala ritati u trbuhu'

- Ako je riječ o drugom stupnju, ne bi trebalo biti previše opasno. Bez obzira na to što je dijete malo, ne bi trebalo biti većih problema, ta koža se može oporaviti. Sad treba paziti na ožiljke i u prvoj fazi misliti na bolove. Dijete je malo, ali to ne znači da ne osjeti bolove. Postoje lijekovi koji joj mogu pomoći. Kad je treći stupanj, onda se koža ne može oporaviti, riječ je tad o transplantaciji, ovdje se u pravilu iz tih najdubljih slojeva kože čeka stvaranje nove mlade kože - rekao nam je Jovančević.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je inače objavio preporuke za zaštitu od vrućina. Kažu kako treba izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, a to se poglavito odnosi upravo na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike i bolesnike s kroničnim bolestima. Isto tako je preporuka i da se djeci može stavljati mokre ručnike na noge i ruke. Ističu i kako ne treba ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu, pogotovo ne u parkiranim vozilima na suncu.

Kažu i kako redovito treba koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom, a tu posebnu brigu treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci.

- Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka - rekli su iz HZJZ-a. 

Idi na 24sata