To je to što me zanima!

Bartulici je novac posudio brat omraženog tajkuna iz '90-ih. To nije upisao u imovinsku karticu

Bartulica se pravda da je imao sudužnika za kredit za kuću na Prviću, ali njegovo ime ne otkriva. Otkrivamo da mu je uz to, 30.000 eura za kupnju kuće posudio Vjekoslav Gucić, a Bartulica je to prešutio u imovinskoj....
Vidi originalni članak

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa imat će očito pune ruke posla sa zastupnikom Domovinskog pokreta Stephenom Nikolom Bartulicom. Nakon što je portal Index.hr otkrio da je kupio kuću na Prviću za 300.000 eura, sada otkrivamo i da je Bartulici lani novac posudio Vjekoslav Gucić, bivši vlasnik Getroa i brat tajkuna Josipa Gucića. A Bartulica to nije prijavio u imovinsku karticu iako mu je to zakonska obveza. 

Bartulica ima ugašen telefon i nije nam odgovorio na pozive, a s javnošću komunicira tek putem društvenih mreža i u svojim objavama optužuje da ga napada ljevica. Index je izračunao da s postojećim starim kreditom za stan u Zagrebu od 270.000 eura i novim kreditom od 270.000 eura za kuću na Prviću, Bartulici i suprugi mjesečno ostaje 38 eura za život. Kuća na Prviću je plaćena 300.000 eura, što znači da mu je trebalo još 30.000 eura, a Bartulice nemaju u imovinskoj kartici prijavljenu ušteđevinu. 

- Nekoliko činjenica uz kampanju blaćenja radikalne ljevice i njihovih saveznika. Postao sam vlasnik kuće na Prviću u siječnju ove godine i imam zakonsku obavezu staviti je u imovinsku karticu do kraja 2024. godine.  Kako sam mogao podići veliki kredit s obzirom na moja i ženina primanja?  Tako da imam sudužnika koji mi je dugogodišnji prijatelj. Standardna bankarska procedura - napisao je danas Bartulica i napao i novinara Ilka Ćimića kojemu to nije htio odgovoriti. 

Međutim, ova njegova objava ne odgovara na pitanje: od čega živi ako njemu i supruzi na rate kredita odlaze skoro sva prijavljena primanja. Nije objavio ni ime sudužnika za kredit.

Ali mi sada otkrivamo da mu je lani, dva mjeseca prije kupnje kuće, novac posudio Vjekoslav Gucić. Radi se o 30.000 eura, odnosno točno onoliko koliko je Bartulici trebalo gotovine za isplatu vlasnika za kuću na Prviću jer kredit od 270.000 eura nije bio dovoljan.  To ne treba miješati sa sudužništvom ili jamčenjem za kredit. Prema upisu u zemljišnoj knjizi, sklopljen je ugovor o zajmu u iznosu 30.000 eura.

ANKETA Bartulice i kovanice: Kad plati kredite, preživljava sa 63 centa dnevno. Biste li vi to mogli?

Vjekoslav Gucić je kao osiguranje da će mu Bartulica vratiti novac upisao i dvije hipoteke na zastupnikovo zemljište u Dugom selu. Bartulica ima 3.130 četvornih metara u koje je tek ove godine upisao u imovinsku karticu jer ih je lani dobio ugovorom o darovanju,  vjerojatno od oca. Otac mu se zove Nikola, a darovatelj je Nikola Dragutin Bartulica. Radi se u biti o četiri parcele ukupne površine 6.317 kvadrata, od kojih zastupniku Bartulici pripada polovica, a ostatak je od obitelji. Upravo na sve Bartuličine udjele je hipoteku upisao Gucić. 

Iz zemljišnih knjiga je vidljivo da je ugovor o zajmu sklopljen 9.listopada 2023. godine, a na iznos idu kamate i troškovi. Bartulica je morao taj zajam upisati u imovinsku karticu koju je podnio ove godine jer je obveza nastala lani. Pozajmice od privatnih osoba se upisuju u imovinsku karticu kao i krediti od banke, a upravo zato da bi se znalo jesu li dužnosnici nekom privatno dužni. Niz je primjera kada su dužnosnici upisivali i privatne pozajmice i to je zakonska obveza koju je Bartulica očito prekršio. 

LANI KUPIO KUĆU Od čega žive? Stjepo Bartulica i supruga mjesečno zarade 3600 eura, a na kredit im ode 3562 €

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tako će imati još jedan slučaj protiv Bartulice. Inače, iako je ugovor o kupnji kuće na Prviću sklopio u prosincu, kao što je i tad odobren kredit banke, kao vlasnik kuće je Bartulica upisan tek u siječnju. Što znači da mu je formalna zakonska obveza da to prijavi u imovinskoj kartici tek sljedeće godine. Ništa nije Bartulicu priječilo da kredit i kuću upiše i ove godine ako želi. Ali pozajmicu od Gucića koja je bila lani je morao upisati ove godine. A to nije učinio. 

Bartulicu je Povjerenstvo već kaznilo jer nije upisao udjele u svojim tvrtkama u prethodnim karticama, a on se pravda da su neaktivne. 

Idi na 24sata

Komentari 184

  • 05.06.2024.

    Nije mu bilo "dovoljno", još je i posuđivao?...To su oni, koji na krivi način, misle "ugled" steći!!..Misli, da što više ima, i da više "vrijedi"?!!

  • landoflunatics 05.06.2024.

    Ako te 24 sata napada, onda znači da nešto dobro radiš. Boli vas neuspjeh vaših možemovaca koji su iskakali na svakom članku ovdje pred izbore. Što malo ne pronjuškate kod njih u dvorište? Niste uspjeli ocrniti DP pred izbore dovoljno, pa sad nastavljate nakon njih.

  • pravi kurs 05.06.2024.

    Bartulica je u pravu! Naime, on je posudio novac od prijatelja koji će kad tad morati vratiti! Znači da on taj novac ustvari i nema! Ha, ha, ha...Nažalost mi ostali nemamo takvog prijatelja koji će ti posuditi koliko ti treba!

Komentiraj...
Vidi sve komentare