To je to što me zanima!

Argentinac se došao oženiti u Sigetec Ludbreški: Rođaci moji, javite mi se ukoliko vas ima...!

Argentincu Fernandu baka je bila Hrvatica pa se došao tu i oženiti njoj u čast. Mislio je da će do svadbe naći brojne rođake u Hrvatskoj koji će mu doći na svadbu, međutim nije imao sreće. Još se ne predaje...
Vidi originalni članak

Argentinac Fernando Mezei koji ima hrvatske korijene danas se ženi u ludbreškoj Župi Presvetog Trojstva. Tek nekoliko uzvanika čestitalo je mladencima i podržalo ih na dan njihova vjenčanja. Bilo bi ih i više da je kojim slučajem Fernando pronašao rodbinu u Hrvatskoj za kojom je tragao. Međutim, čini se da nije imao dovoljno sreće. Pa ipak, iako je svadba bila malena i intimna, atmosfera je bila svečana, a gosti i mladenci veseli i nasmijani.

Zašto je za svoj najsretniji dan u životu odabrao baš Ludbreg postoji dobar razlog. Naime, Fernandova baka Julia Gašparić rođena je 1907. godine u Sigecu Ludbreškom, a 40-ih godina s mužem Estebanom odselila se u Argentinu.

Baki u čast

- Htio sam se oženiti ovdje upravo svojoj baki u čast. To mi je baka po tati. Zatražio sam pomoć Župe u pronalasku svojih rođaka s majčine strane jer sam ih htio pozvati na vjenčanje. Nažalost, nisam ih uspio naći - rekao je Fernando kojemu je obitelj, dodaje, oduvijek vrlo važna, a korijeni su mu raznovrsni. Osim što mu je baka Hrvatica, djed mu je Mađar, a majka Španjolka. S Marianom koja je također Španjolka je u braku već 20 godina, ali vjenčani su samo kod matičara. Oduvijek su, tvrde, željeli imati i crkveno vjenčanje te su nedavno došli na ideju da ga organiziraju u Hrvatskoj.

- Htjeli smo intimnu ceremoniju. Doveli smo prijatelja iz Argentine i dvoje prijatelja iz Zagreba koji su nam kumovi. Obitelj iz Argentine, nažalost, nije mogla doći. Nadali smo se i rođacima koje sam trebao pronaći u Hrvatskoj i onda bi to bila i veća svadba. Ali i ovako smo zadvoljni - kaže Fernando koji inače sa suprugom živi u gradu Mar del Plata u Argentini. Ovo im je prvo putovanje u Europu, a Hrvatskom su, kaže, oduševljeni.

Proputovat će Hrvatsku

- I meni i supruzi se jako sviđa, a namjeravamo je proputovati cijelu. Ostat ćemo ukupno 20 dana kako bismo mogli što više toga vidjeti - kaže Fernando. A da uopće dođe u Hrvatsku, pomogao mu je Verko Kutleša, predsjednik Udruge za povratak Hrvata.

- Sam sam organizirao udrugu preko društvenih mreža i ljudi su mi se počeli javljati. Ja im pomažem da nađu stan, posao i da mogu ubrzati proceduru kod izrade dokumenata. Fernanda i njegovu suprugu sam dočekao na aerodromu. Sjajan su par. Drago mi je da su se odlučiti vjenčati u Hrvatskoj - rekao je Kutleša. Upravo je on uputio Fernanda na Sigetec Ludbreški.

- Tražio sam po matičnim uredima dokumente od njegove bake. Ima jedan Sigetec u Koprivnici, a jedan u Ludbregu pa sam oba pregledao i shvatio je ovaj Ludbreški onaj pravi i to sam javio Fernandu. Našao sam mu i crkvu u kojoj mu je baka krštena i eto, to je upravo ova u kojoj se i Fernando ženi - rekao je Kutleša. Žao mu je što se Fernandu nije javilo više rođaka.

- Baka mu je imala 11 braće i sestara i zato je on mislio da ima puno rođaka, da će se njihovi unuci javiti. Ali, koliko sam vidio preko društvenih mreža, tek je jedna rođakinja napisala da dolazi na svadbu - kaže Verko. A Fernando za kraj poručuje da se rođavo još uvijek mogu javiti, čak i nakon vjenčanja. U Hrvatskoj je još nekoliko dana pa se mogu upoznati i družiti. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Little Reindeer 28.09.2024.

    A jadan dosao se ozeniti u Hrvatsku a tu mu se svi rugaju

  • MoonMan 28.09.2024.

    Daj se slikaj pored Hitlerovog groba...

  • međo 27.09.2024.

    Sto nedate komentirati silovatelje sa spomenicom,kao nedavno onog svecenika ,zasto zar to nije bitna tema???

Komentiraj...
Vidi sve komentare