To je to što me zanima!

'Ako je hrane i bilo previše, boli me briga. Ljudima je to bila jedina utjeha, bili su izgubljeni'

Sve donacije hrane koje su dobili bile su bez naknade, sa svim donatorima postoji pisana korespondencija, točno u gram se zna koliko je čega došlo
Vidi originalni članak

Već prvi dan, par sati nakon potresa Marin Medak krenuo je s organiziranjem kuhara i kuhanja za potresom pogođeno područje. Ispričao je u studiju 24sata kako su s njim krenula dva kuhara i dva konobara, zatim je nazvao Marina Rendića, Matu Jankovića i Belizara Miloša.

- Nas osam je bilo tamo već oko 16 sati, a oko pet sati smo već počeli izbacivati obroke. Ja skoro ništa nisam kuhao, cijelo vrijeme sam se bavio organizacijom. Cijelo vrijeme je postojala potreba, ljudi su dolazili i htjeli su jesti. Brzo se i pročulo da mi tamo kuhamo i ljudi su počeli dolaziti. Taj dan je bio užasan. Ljudi su dolazili u pidžamama, kućnim papučama, umotani u deke, starci, vozili smo ih u vojarnu i zbrinjavali. Doslovno se nije znalo tko pije tko plaća, ljudi su bili u šoku, smrznuti. Kuhali smo i HGSS-u koji su došli u jedan iza ponoći. Sve je bila teška improvizacija. Catering kuće iz Zagreba su nam poslale obroke i prvi dan smo pripremili i podijelili 1150 obroka. Već sutradan smo podijelili 3500 obroka i tako je krenulo rasti - priča Medak.

POGLEDAJTE VIDEO Marin Medak u studiju 24sata o kuhanju za ljude u Petrinji

U Glini su šator i kuhinju digli 2. siječnja, Ana Lisak sa svojim cateringom je digla kuhinju u Topuskom i dovela Michelinove chefove. Tajnik udruge ugostitelja je očekivao da će se javiti desetak ljudi, a na kraju su dnevno primali po 300-400 poziva ljudi koji su htjeli doći i pomoći.

- Kasnije smo primali volontere i koji nisu profesionalni kuhari. Ali, bilo je teško jer su potrebe bile baš jako velike - istaknuo je Medak, te dodao kako su ispočetka kuhali i na kiši.

KUHARI IZ PETRINJE: 'Sutra spremamo zadnji obrok i idemo. A u jela koje priprema Pleter moramo dodavati meso'

Osim toga, kuhari su sjeckali i spremali hranu na neadekvatnim stolovima za kojima su im kičme 'pucale' nakon 15-ak minuta rada. Medak je prepričao kako je izgledalo skupljanje hrane.

POGLEDAJTE VIDEO: Kuhari koji su hranili Banovinu 

- Prvi dan smo kod Inine zgrade u Novom Zagrebu skupljali hranu koju su donosili građani, a namirnice su donijeli i restorani i catering kuće. Odmah smo shvatili da je potražanja tolika da fizički nećemo moći to skuhati u food trucku u Petrinji, i njega smo namijenili isključivo za dijeljenje hrane. Iz njega smo dnevno dijelili nekoliko tisuća porcija što je van svih normi. Ali, nas je situacija tamo zatekla, a radili smo sve da nitko ne ostane gladan. Trebalo nam je 5-6 dana da posložimo cijelu strukturu - istaknuo je Medak.

Sve donacije hrane koje su dobili bile su bez naknade, sa svim donatorima postoji pisana korespondencija, točno u gram se zna koliko je čega došlo i za desetak dana javno će biti objavljeni svi podaci.

- Nećemo moći naravno sve i svakoga popisati, u ovakvim situacijama uvijek netko izostane. Primjerice, imali smo čovjeka koji je, sad se naježim kad to pričam, zaklao svoje stado od 50 janjadi, sam ih je pekao i svaki dan dovozio 12 janjaca i nije htio reći tko je i otkud je. Bilo je takvih ljudi, dolazili su za Novu godinu, ostavljali odojke, francusku salatu... - kaže Medak.

VIDEO: KUHALI OD PRVOG DANA 'Mi ćemo i dalje hraniti sve, bez razlike. Treba shvatiti, ljude je strah bez obzira na naljepnicu'

Na kraju su na cijelom području pripremali dnevno čak 15.000 obroka, a od 30-ak restorana iz Zagreba je svaki dan dolazilo i dodatnih 3000 obroka. Medak je komentirao i izjave da vladajućih da se previše kuhalo i da su 'jeli oni koji to nisu zaslužili'.

- Ti ljudi su prvih dana bili očajni, bili su izgubljeni. Njima je ovo bila jedina utjeha. Ako je i bilo previše, a mislim da nije, boli me briga, jer su osjetili izobilje u jednom trenutku kada im je to bilo potrebno - istaknuo je Medak.

POGLEDAJTE VIDEO Klub kuhara iz Dalmacije u Petrinji

Idi na 24sata

Komentari 101

  • kapunjohan 14.01.2021.

    Stvarno je jadno sada ocjenjivati tko je važniji ,, i uspješniji ,, država,, ili volonteri jer su i država i volonter - država. Ljudski su volonter pružili pomoć . U prvim danima velikog šoka su pomalo bili neorganizirani i ,,državne,, službe i volonteri,- volonteri čak i više, iako je bila njihova prostovoljna pomoć strašno važna i zato svima donatorima i volonterima ide veliko hvala - jedni bez drugih nebi mogli ništa. Volontiranje i donacije imaju neku granicu i normalno je da mora ,,država,, preuzeti sve poslove, jer će to trajati jako dugo i sve skupa mora se svesti u neke zakonske norme. Normalno je, da sa vremenom treba hranu kupovati i da neće biti dovoljne donacije i da se mora racionalno kuhati i trošiti i sad vući paralele i razmišljati o tome jeli država trebala to i dalje prepustiti volonterima ili preuzeti tu skrb - jasno da je morala preuzeti. Ima li nekih propusta vjerovatno ima , bili se mnogi ljudi mogli bolje zbrinuti, bi , jesu li neki to odklonili , jesu, pa se slikaju gdje sve spavaju jer eto nisu u roku dva tri dana dobili ,,kontejner,,. To je sve u globalu ,,sitno,, sistem funkcionira izuzetno dobro . Lako smo cijelu pomoć  ponosni pa nebi bolje funkcionirala niti u jednoj državi  EU da je pogodi takva nesreća. Strančaranje, pogotovo medija je veliko zlo koje državu često koči , važno je što je dobro a što slabo a stranke - sve one su interesna udruženja prije svega zaradi interesa članova a ,,država,, je sredstvo.

  • dirtik 13.01.2021.

    kako je taj Medak naporan!! Kako koristi priliku za reklamu, uzasssssss

  • stringerx 13.01.2021.

    hdzovci mi se gade ovo štasu napravili petrinji i sada hoće da naplaćuju obroke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare