Već prvi dan, par sati nakon potresa Marin Medak krenuo je s organiziranjem kuhara i kuhanja za potresom pogođeno područje. Ispričao je u studiju 24sata kako su s njim krenula dva kuhara i dva konobara, zatim je nazvao Marina Rendića, Matu Jankovića i Belizara Miloša.
- Nas osam je bilo tamo već oko 16 sati, a oko pet sati smo već počeli izbacivati obroke. Ja skoro ništa nisam kuhao, cijelo vrijeme sam se bavio organizacijom. Cijelo vrijeme je postojala potreba, ljudi su dolazili i htjeli su jesti. Brzo se i pročulo da mi tamo kuhamo i ljudi su počeli dolaziti. Taj dan je bio užasan. Ljudi su dolazili u pidžamama, kućnim papučama, umotani u deke, starci, vozili smo ih u vojarnu i zbrinjavali. Doslovno se nije znalo tko pije tko plaća, ljudi su bili u šoku, smrznuti. Kuhali smo i HGSS-u koji su došli u jedan iza ponoći. Sve je bila teška improvizacija. Catering kuće iz Zagreba su nam poslale obroke i prvi dan smo pripremili i podijelili 1150 obroka. Već sutradan smo podijelili 3500 obroka i tako je krenulo rasti - priča Medak.
POGLEDAJTE VIDEO Marin Medak u studiju 24sata o kuhanju za ljude u Petrinji
U Glini su šator i kuhinju digli 2. siječnja, Ana Lisak sa svojim cateringom je digla kuhinju u Topuskom i dovela Michelinove chefove. Tajnik udruge ugostitelja je očekivao da će se javiti desetak ljudi, a na kraju su dnevno primali po 300-400 poziva ljudi koji su htjeli doći i pomoći.
- Kasnije smo primali volontere i koji nisu profesionalni kuhari. Ali, bilo je teško jer su potrebe bile baš jako velike - istaknuo je Medak, te dodao kako su ispočetka kuhali i na kiši.
Osim toga, kuhari su sjeckali i spremali hranu na neadekvatnim stolovima za kojima su im kičme 'pucale' nakon 15-ak minuta rada. Medak je prepričao kako je izgledalo skupljanje hrane.
POGLEDAJTE VIDEO: Kuhari koji su hranili Banovinu
- Prvi dan smo kod Inine zgrade u Novom Zagrebu skupljali hranu koju su donosili građani, a namirnice su donijeli i restorani i catering kuće. Odmah smo shvatili da je potražanja tolika da fizički nećemo moći to skuhati u food trucku u Petrinji, i njega smo namijenili isključivo za dijeljenje hrane. Iz njega smo dnevno dijelili nekoliko tisuća porcija što je van svih normi. Ali, nas je situacija tamo zatekla, a radili smo sve da nitko ne ostane gladan. Trebalo nam je 5-6 dana da posložimo cijelu strukturu - istaknuo je Medak.
- Nećemo moći naravno sve i svakoga popisati, u ovakvim situacijama uvijek netko izostane. Primjerice, imali smo čovjeka koji je, sad se naježim kad to pričam, zaklao svoje stado od 50 janjadi, sam ih je pekao i svaki dan dovozio 12 janjaca i nije htio reći tko je i otkud je. Bilo je takvih ljudi, dolazili su za Novu godinu, ostavljali odojke, francusku salatu... - kaže Medak.
Na kraju su na cijelom području pripremali dnevno čak 15.000 obroka, a od 30-ak restorana iz Zagreba je svaki dan dolazilo i dodatnih 3000 obroka. Medak je komentirao i izjave da vladajućih da se previše kuhalo i da su 'jeli oni koji to nisu zaslužili'.
- Ti ljudi su prvih dana bili očajni, bili su izgubljeni. Njima je ovo bila jedina utjeha. Ako je i bilo previše, a mislim da nije, boli me briga, jer su osjetili izobilje u jednom trenutku kada im je to bilo potrebno - istaknuo je Medak.
POGLEDAJTE VIDEO Klub kuhara iz Dalmacije u Petrinji