To je to što me zanima!

Akcija pošumljavanja Boranka u Grebaštici gdje je bio veliki požar okupila 1000 volontera

Posljednja ovogodišnja akcija Boranke na pošumljavanju brda Jelinjak u naselju Grebaštica, okupila je tisuću volontera iz različitih krajeva Hrvatske koji su obnavljali šume stradale u požarima
Vidi originalni članak

Organizatori Branke su Savez izviđača Hrvatske i Hrvatske šume. Tijekom posljednja tri tjedna volonteri su radili na obnovi šume na Jelinjaku, kod Šibenika koja je u velikom požaru prošle godine nestala u manje od pola sata. Na toj  43. akciji Boranke, dovršenoj u subotu, u najvećem broju su sudjelovali izviđači, a uključili su se i brojni građani kako bi vratili zelenilo i raslinje na svoje lokalno područje, izvijestio je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske.

Sadili su hrast crniku, crni jasen, čempres i primorac kako bi očuvali bioraznolikost i stvorili otpornu šumu. Osim volontera iz Grebaštice u akciji pošumljavanja sudjelovali su učenici nekoliko splitskih škola, među kojima  Osnovne škole "Brda", Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, te Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić".  Boranka - najveća volonterska akcija pošumljavanja u Europi, idući vikend na požarištu iznad Trogira

Organizatori Boranka, Savez izviđača Hrvatske i Hrvatske šume, niz godina provode ovu kampanju kako bi obnovili šume na područjima pogođenima požarima. Prije početka, volonteri prolaze edukaciju o važnosti šuma i utjecaju klimatskih promjena, a stručnjaci im objašnjavaju kako pravilno saditi i njegovati sadnice. Kampanja Boranka do sada je okupila više od 12 tisuća volontera iz Hrvatske i inozemstva, a u proteklom razdoblju na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira, Zadra i Šibenika posađeno je više od 135 tisuća stabala.

Ova inicijativa postala je najveća volonterska akcija pošumljavanja u Europi, a od sljedećeg vikenda kampanja se seli na požarište u naselju Plano iznad Trogira. Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH, Svjetska skautska fondacija (World Scout Foundation) te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, navodi se u priopćenju Saveza izviđača Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare