Svjetske cijene kakaovca snažno su porasle i početkom veljače dosegnule su na robnom tržištu u New Yorku rekordna 5.874 dolara po toni, izvijestio je BBC. To znači da su bilo gotovo dvostruko više nego prije godinu dana. Kakaovac je poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi. Pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina padaline su se prorijedile u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača koje proizvode gotovo 60 posto svjetskog kakaovca.
Suša je nasadima
„Potražnja mora naglo oslabiti da bi uhvatila korak s urušavanjem ponude”, objašnjava svjetski stručnjak za kakaovac u Tropical Research Services Steve Wateridge.
Proizvođači čokolade ne mogu proizvoditi čokoladu od sirovog kakaovca i oslanjaju se na prerađivače koji zrna pretvaraju u maslac i liker.
No, prerađivači poručuju da im je kakaovac preskup.
Državni prerađivač u Obali Bjelokosti Transcao objavio je da više ne kupuje kakaovac zbog visoke cijene. Još trošimo zalihe, dodali su, ne navodeći brojke. Dva izvora u industriji, koja su zamolila da ne budu imenovana, rekla su da je pogon gotovo stao.
Jedan od dva izvora rekao je da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih pogona u Obali Bjelokosti koja proizvodi gotovo polovinu svjetskog kakaovca.
Čak i globalni trgovac Cargill po tvrdnjama izvora ima problema s kupovinom kakaovca za veliki pogon za preradu u Obali Bjelokosti, koji je u veljači na tjedan dana prestao s radom. Cargill nije odgovorio na upit Reutersa da komentira tu informaciju.
U Gani, drugom proizvođaču kakaovca u svijetu, većina od osam pogona, uključujući onaj državne tvrtke za preradu CPC, više je puta obustavljala rad na više tjedana od početka sezone u listopadu, rekla su dva izvora u sektoru.
CPC je objavio da zbog nestašice kakaovca radi s oko 20 posto kapaciteta.
Međunarodna organizacija za kakaovac (ICCO) očekuje da će globalna proizvodnja ove sezone pasti za 10,9 posto, na 4,45 milijuna metričkih tona.