To je to što me zanima!

Aba iz 'Bajke': Uz ovog psa još više uživaju u vrtićkim danima

Četveronožna pomoć: U zagrebačkom vrtiću Bajka djeca na raspolaganju imaju terapijskog psa, labradoricu Abu. Iako sva djeca vole Abu, ona ne zalazi u grupe gdje su djeca alergična na dlaku
Vidi originalni članak

Djeca maze Abu, pričaju s njom i igraju se. Na taj način potičemo njihovu međusobnu interakciju, empatiju i odgovornost. Ne možemo zamisliti da Aba nije dio našeg vrtića, rekla je Vesna Hrvoj (61), ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka.

Već dvije godine u njezinu vrtiću djeca na raspolaganju za rad i učenje imaju rehabilitacijskog psa, trogodišnju labradoricu Abu. Ravnateljica je u srpnju prije dvije godine pokrenula poseban program za djecu s elementima autizma. Kroz radionice je roditelje educirala o tom programu, a svaki put su dolazili i psi iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča, s kojom Vesna surađuje već godinama.

U nekoliko navrata u vrtić je došla i Aba sa svojom socijalizatoricom. Tako su je Vesna i djeca upoznali.

- Aba je bila trenirana da bude obiteljski pas koji upozorava na dijabetes i hipoglikemiju jedne djevojčice. Ta obitelj ju je udomila, no nakon mjesec i pol vratili su je iz nekih svojih razloga - prisjetila se Vesna Hrvoj.

Aba je nakon toga završila u udruzi, gdje nisu znali što će i gdje s njom preko ljeta. Tad ju je Vesna odlučila preuzeti.

- Kad je došla k meni, pala mi je na pamet ideja da Aba radi u vrtiću. Grad Zagreb mi je dao potpunu potporu i objeručke prihvatio prijedlog. Od tada sa stopostotnom sigurnošću znam, Aba je stvorena za taj posao - rekla je Vesna.     

Labradoricu su u vrtiću počeli trenirati za rad s djecom. Vesna je s Abom hodala po vrtićkim grupama, a u više navrata bila je i u grupama gdje su djeca s autizmom, uz koje se Aba pokazala nevjerojatno uspješnom.

- Trenirali smo Abu, a istodobno i odrađivali dio programa s djecom. Cijelo smo vrijeme pratili rezultate. Kad smo na kraju godine sumirali rezultate, vidjeli smo da smo uz Abinu pomoć kod djece s autizmom postigli rezultate koje ni jedan defektolog ili terapeut ne bi postigao kroz verbalne naloge ili motivaciju. Svi smo bili oduševljeni - prisjetila se Vesna. Kroz brojne susrete terapijskog psa i djece, Vesna, baš kao i ostalo osoblje vrtića, neprestano radi na uspostavljanju međusobnog kontakta između psa i djece. Aba svojim djelovanjem motivira djecu na određenu ili pojačanu komunikaciju, koja je kod autističnih osoba specifičan problem.

Vesna i Aba zajedno su radile s grupom autistične djece kako bi položile ispit kao terapijski pas i voditelj. U toj grupi su, tvrdi Vesna, postigle nevjerojatno.

- Djeca su se dogovarala što će raditi s Abom, pjevala su, strpljivo čekala na svoj red, igrala se u grupama, a ne pojedinačno, kako autisti inače rade. Aba je na poligonu išla ispred svih i pokazivala im što trebaju raditi. Penjala se po penjalicama i provlačila ispod prepreka, a djeca su je spremno slijedila. Dakle, masu tih nekih stvari i aktivnosti koje su kod autistične djece problem uz Abinu smo pomoć uspješno prevladali - ponosno nam je ispričala Vesna. Dodala je da na početku ipak nisu sva djeca bila oduševljena Abinom pojavom i asistencijom. Kad je Aba došla u vrtić, jedan dječak nije htio ući u prostoriju gdje je ona bila, a drugi se plašljivo skrivao u potpuno udaljenom kutu prostorije, izolirao se i bio na sigurnoj udaljenosti od Abe. Na kraju školske godine prvi je dječak grlio Abu i nije se htio rastati od nje. Drugi dječak je, navela je Vesna, sam spontano došao do Abe.

- Tad smo na njegovu licu prvi put vidjeli osmijeh. Svi skupa potpuno smo se naježili od sreće - rekla je Vesna.

U vrtiću Bajka labradorica Aba svakodnevno dolazi na posao. Određenim danima s Vesnom ide po vrtićkim grupama. U dogovoru s voditeljicama grupe dogovara se što će se raditi i razgovarati. Ako se ne ide u dječje grupe, Aba vrijeme provodi s Vesnom u uredu i u šetnji vrtićom. Svi zaposlenici potpuno su ludi za labradoricom.

- Jednom sam s domarom išla u nabavku potrepština za vrtić, a Abu ostavila kod tajnice. Na povratku smo svratili do malog objekta vrtića. Na ulazu me spremačica pitala gdje je Aba i zašto sam došla bez nje. Zamolila me da je idući put obavezno povedem. Toliko je zapravo prirasla srcu i odraslima - prisjetila se Vesna. Vrtić Bajka na zagrebačkoj Trešnjevci jedini je sa službenim terapijskim psom, no Vesna se nada da će se to u budućnosti promijeniti.     

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Jaomene 06.09.2017.

    Nisu "autistična djeca", već su to djeca s poremećajem iz spektra autizma. Znam da su novinari potplaćeni ali svejedno.

  • Hana-Petra 06.09.2017.

    Informirajte gospodju ravnateljicu da siri lazi jer Aba nikad nije bila pas za dijabetes niti je prepoznavala hipoglikemije! Udruga taj program jos ni nema. Aba je dosla sa nedovrsene socijalizacije od katastrofalne socijalizatorice, puna trauma i neprimjerenih reakcija.

  • novo_novo 02.09.2017.

    Dakle, ista moja :))) prekrasni psi

Komentiraj...
Vidi sve komentare