To je to što me zanima!

'A1 je prijavio incident, moraju obavijestiti sve korisnike čiji su podaci kompromitirani...'

Iz regulatorne agencije HAKOM u srijedu su potvrdili da im je telekom A1 Hrvatska prijavio incident u obliku neovlaštenog pristupa sustavu i prijetnje objavljivanja neovlašteno stečenih podataka
Vidi originalni članak

Također su poručili da telekom sve korisnike čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani ima obvezu izravno obavijestiti.

I iz samog A1 Hrvatska su u objavi ranije u srijedu oko tog incidenta istaknuli da će obavijestiti sve korisnike koji su time zahvaćeni, kao i da se radi o manje od 10 posto njihovih korisnika, a izloženi podaci su ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona, ali ne i informacije o bankovnim karticama i računima jer to nije dostupne u navedenoj bazi podataka.

SIGURNOSNI INCIDENT Stručnjak o hakiranju A1: 'Ne možemo ništa, a korišteni podaci ni nisu toliko tajni...'

Na to iz HAKOM-a, a na upit Hine, iznose i da iz prijave A1 Hrvatska proizlazi da je na nekoliko službenih e-mail adresa taj telekom zaprimio e-mail poruku od strane nepoznatog pošiljatelja u kojoj navodi da je A1 Hrvatska d.o.o. bila žrtva hakerskog napada te tvrdi da je u posjedu određene baze njihovih korisnika (oko 10 posto).

"A1 navodi i da je preliminarnom analizom podataka na navedenim linkovima utvrđeno da se radi o oko 100.000 profila korisnika sa sljedećim korisničkim podacima - ime i prezime, adresa, OIB, MSISDN, tarifna opcija", ističu iz HAKOM-a dodajući da je A1 podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi Zagrebačkoj te obavijestio Agenciju za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Napominju još i da A1 Hrvatska o tome ima obvezu obavijestiti sve korisnike čiji su podaci kompromitirani, ali i da ne mora obavijestiti korisnike samo ako su bile primijenjene tehnološke mjere zaštite koje moraju učiniti osobne podatke nerazumljivim osobi koja im je neovlašteno pristupila.

'PRIJAVILI SMO POLICIJI' Hakirali A1: 'Kompromitirani su osobni podaci dijela korisnika'

Iz A1 su oko toga rekli da se drže najviših sigurnosnih standarda i zaštite podataka te da će nastaviti s dodatnim ulaganjima u poboljšanje sigurnosnog okruženja.

Za ponavljanje navedenog sigurnosnog incidenta ističu da nije moguće, kao i da to nije i neće utjecati na pružanje usluga korisnicima i račune te da će ih pravovremeno obavještavati o daljnjem postupanju vezano uz ovaj događaj.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Issam Zahreddine 10.02.2022.

    A naknada štete?

  • prokurator 09.02.2022.

    "Ucjenjivački napad: Haker od A1 traži 500.000 dolara u digitalnoj valuti da ne objavi podatke korisnika Inače, osoba koja je navodno hakirala A1 o svom činu obavijestila je i medije objasnivši da je razlog to što A1 ne ulaže u sigurnost podataka te ne poštuje Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR)."

  • jozo biber 09.02.2022.

    meni je lik iz korisničke službe a1 otvoreno prporučio da pokušam s nekim drugim telefonskim operaterom ,toliko o kvaliteti njihove mreže. :((

Komentiraj...
Vidi sve komentare