To je to što me zanima!

Županija kao primjer drugima: 'Ulaže se u obrazovanje i kvalitetu života djece i mladih'

Osječko-baranjska županija prednjači u ulaganjima u obrazovni sektor, uključujući gradnju novih škola i sportskih dvorana. Redovito provode programe za mlade i prva su županija koja je uvela besplatne školske obroke za djecu
Vidi originalni članak

Jedna od naših županija koje se izdvajaju kao predvodnici u području obrazovanja, ali i kvalitete života općenito, jest Osječko-baranjska županija. Ondje se mogu pohvaliti značajnim ulaganjima u obrazovni sektor, infrastrukturu, a redovito provode i sustavne programe stipendiranja učenika i studenata. O nekim od najvažnijih obrazovnih projekata i inicijativa koje provodi Osječko-baranjska županija u proteklih nekoliko godina razgovarali smo s Mirandom Glavaš-Kul, pročelnicom županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade. 

Kontinuirano ulaganje u obrazovanje

Od svih hrvatskih županija, Osječko-baranjska prednjači po broju škola koje provode eksperimentalni program cjelodnevne nastave  u koji je uključeno 13 osnovnih škola. 

- Naša se županija istaknula prijavom 13 matičnih i 16 područnih škola, što čini 21% ukupnog broja odabranih škola, čime je izravno pridonijela pokretanju projekta. U pilot projekt uključeno je 2299 učenika u našoj županiji, a trenutačno radimo na daljnjem stvaranju kvalitetnih materijalnih uvjeta za nastavak projekta, što podrazumijeva novu opremu, vozila i infrastrukturne radove – rekla nam je pročelnica. 

Ulaganja u obrazovni sektor se nastavljaju, a neki od najvažnijih projekata i inicijativa u koje je Županija uložila u proteklih nekoliko godina svakako su, dodaje pročelnica, izgradnja i opremanje Srednje škole Donji Miholjac, a u tijeku je i izgradnja I. gimnazije u Osijeku, koja obuhvaća novu školsku zgradu sa školskom sportskom dvoranom, sportske terene, parkiralište, pješačke i prometne te zelene površine. 

- Županija kontinuirano izdvaja sredstva za radove i nabavu opreme za osnovne škole, pa od investicija možemo izdvojiti izgradnju i opremanje četiriju novih nastavno-športskih dvorana. Naša je županija od 2017. godine realizirala čak 54 projekta energetske obnove zgrada javne namjene,  među kojima je najviše osnovnih i srednjih škola. Također, od školske 2002./2003. godine provodimo stipendiranje učenika i studenata . Tako je samo u prošloj školskoj godini Osječko-baranjska županija dodijelila 161 stipendiju ukupne vrijednosti 171.200,00 eura u kategorijama: daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa – navela je pročelnica. 

Županija dodjeljuje i potpore za poslijediplomski studij te osigurava sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama. Posebnu podršku osiguravaju i darovitim učenicima te su u prošle dvije godine realizirali projekt „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“. Projektom su ojačani kapaciteti institucija osnovnoškolskog obrazovanja, kao i STEM vještine odgojno-obrazovnih djelatnika. 

- U našoj županiji imamo uspostavljen Centar izvrsnosti u području elektrotehnike i računalstva u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek koji provodi programe namijenjene učenicima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta uz financijsku podršku županije. U tijeku su pripreme za uspostavu četiriju novih centara izvrsnosti u područjima STEM-a, društvenih znanosti, umjetnosti i deficitarnih strukovnih zanimanja kako bismo dodatno razvijali darovitost učenika u različitim područjima te tako pridonijeli ranom otkrivanju darovitosti i interesa naših učenika, te povećanju broja stručnjaka u specifičnim područjima, kao i ostanku mladih u našoj županiji i gospodarskom razvoju regije. Novi centri izvrsnosti otvaraju svoja vrata od 2024./2025. školske godine – kaže sugovornica i dodaje da na području županije imaju uspostavljene i centre kompetentnosti -  Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek te Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. 

Kako bi se nagradilo i potaknulo učenike i nastavnike mentore, od prošle je školske godine pokrenut projekt „Nagrađivanje izvrsnih učenika i nastavnika mentora Osječko-baranjske županije“ za koji se svake godine osigurava 100.000 eura.

Navedenim ulaganjima i mnogim manjim projektima koje provode županija i škole povećava se, dodaje sugovornica, kvaliteta prostornih, materijalnih i ljudskih kapaciteta osnovnih i srednjih škola, što rezultira većim zadovoljstvom učenika, zaposlenika školskih ustanova i roditelja. 

Primjer dobre prakse

Svjesni nejednakih financijskih mogućnosti, kao i postojanja obitelji koje ne mogu osigurati sredstva za školsku prehranu svoje djece, a potaknuti željom da svi učenici osnovnoškolskog uzrasta imaju osiguran najmanje jedan kuhani obrok na dan, Osječko-baranjska županija je prva županija koja je uvela besplatne obroke za djecu u osnovnim školama.

- Na inicijativu tadašnjeg župana Ivana Anušića, od 1. siječnja 2018. godine, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, pokrenuli smo projekt 'Školski obrok za sve'. Osim toga, cilj je projekta bio usmjeravanje učenika, nastavnika i roditelja k zdravoj prehrani te osnaživanje lokalnih proizvođača i prerađivača hrane. Projekt je obuhvatio oko 18.000 učenika i više od 40 domaćih proizvođača, a provedbu je prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao primjer dobre prakse i pokrenulo projekt sufinanciranja školske prehrane učenika na nacionalnoj razini – ističe sugovornica. 

Ove je godine Osječko-baranjska županija Europska regija sporta što doprinosi povećanom interesu potencijalnih domaćih i stranih ulagača i strateških partnera za ulaganje u sadržaje vezane uz sport, zdravlje i fizičku aktivnost, kao i prekograničnu suradnju te jače povezivanje s drugim regionalnim i europskim regijama, gradovima i općinama.

- Vjerujem kako ćemo aktivnostima vezanim za Europsku regiju sporta približiti sport djeci i mladima te ih potaknuti na uključivanje u sportske aktivnosti, ali i povećati interes posjetitelja i građana za korištenje sportskih sadržaja te pokretanje programa, investicija i aktivnosti usmjerenih prema sportu, zdravlju i tjelesnoj aktivnosti, a samim time pridonijeti smanjenju pretilosti i brojnih zdravstvenih problema koji nastaju kao posljedica pretilosti – kaže pročelnica Glavaš-Kul.

Važnost edukativnih projekata

Ove je godine Osječko-baranjska županija domaćin još jednog projekta. Riječ je o projektu 24sata Budi chef škole, koji će biti u prošlogodišnjoj pobjedničkoj školi, OŠ Milka Cepelića u Vuki. Ovakvi su edukativni projekti važni, slaže se i pročelnica, jer osim važnosti besplatnih obroka, jednako je važno da taj obrok bude zdrav i nutritivno prihvatljiv. 

- Mnoga istraživanja posljednjih godina stavljaju nas u sam vrh u postotku pretile djece, mladih i odraslih na nacionalnoj razini, a znamo da pretilost uzrokuje mnogo zdravstvenih, ali i društvenih problema. Zbog toga nam je vrlo važna i promocija zdravih prehrambenih navika, a uključivanje učenika u osmišljavanje i pripremu zdravog obroka najbolji je način promocije. Sudjelovanjem u ovom projektu učenicima postaje jasno da je uravnotežena prehrana vrlo važna i da imaju mogućnost izbora namirnica koje će koristiti u pripremi obroka – ističe sugovornica.

Osim ulaganja u obrazovanje i sport, na razini županije ulažu u poboljšanje kvalitete života građana, a poseban naglasak stavljen je na mlade. 

- U siječnju 2024. godine Osječko-baranjska županija, u suradnji s udrugama DKolektiv i PRONI Centar započela je provedbu projekta „Mladi u fokusu: regionalni program za mlade Osječko-baranjske županije“ s ciljem razvoja odgovarajućih strategija, politika i programa usmjerenih poboljšanju kvalitete života i položaja mladih na području županije. Dovršetkom ovog projekta krajem 2024. godine Osječko-baranjska županija će biti jedna od rijetkih regionalnih samouprava koje imaju Program za mlade – istaknula je Glavaš-Kul.

U izradi Nacrta Programa sudjeluje oko 40 stručnjaka te veliki broj mladih osoba kojima je Program i namijenjen. Mjere i aktivnosti bit će osmišljene u područjima zdravlja, obrazovanja, rada, demografije i aktivnostima u zajednici kako bismo programom odgovorili na potrebe mladih ljudi, osnažili ih te im stvorili preduvjete za kvalitetniji život i ostanak na istoku Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ucjena 20.07.2024.

    A Ameri budu doveli Afrikance za rad za silu,

  • JBT1892 19.07.2024.

    Ja sam 1985 u osnovnoj skoli imal besplatne obroke

  • Vlad 19.07.2024.

    Super. Sad budu i preostali mogli napustiti Slavoniju te otići na stalno pošto u Irskoj nikad dosta visokoobrazovanih stručnjaka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare