Uvijek u sjeni bijele ribe koja se smatra prestižnijom te priprema u finim restoranima i kuharskim tv emisijama, srdela je vjerojatno najviše podcijenjena riba. Možda zato što mnoge ljude podsjeća na siromašnu prošlost. Naime, prije razvoja turizma, stanovnici naše obale i otoka, ribari i težaci (roditelji današnjih iznajmljivača apartmana), nazivali su je hraniteljicom jer im je bila jedna od glavnih namirnica u prehrani. Zavarati vas danas može i njezina niska cijena jer smo se u zadnje vrijeme, zbog pojave ekskluzivnih trgovina i njihova bučnog marketinga, naviknuli na to da je zdrava organska hrana prilično skupa.
Zdrava i praktična
Prije nego što se pozabavimo konkretnim receptima, idemo se ukratko podsjetiti svih raskošnih benefita što nam ih skromna srdela donosi. Čak i mala djeca valjda već znaju da je srdela odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Računa se da 4 do 5 srdela ili jedna konzerva sardina pokrivaju više od 50 posto dnevnih potreba za omega-3 kiselinama. Također sadrži važne minerale selen i kalcij te vitamin D koji u ovom dijelu godine teško možemo dobiti od sunca. Ima niži nivo žive i ostalih metala zbog kraćeg životnog vijeka i zato što se hrani planktonom.
Velika je prednost što srdela konzerviranjem ne gubi svoja dragocjena svojstva, što se od starina radi usoljavanjem, a nešto kasnije i preradom i čuvanjem u limenkama s uljem – u takvom se obliku srdela naziva sardinom. Ovaj je način konzerviranja sasvim prirodan jer ne uključuje aditive i koriste se samo prirodni sastojci, sol i ulje. Tvornice za preradu ribe diljem naše obale dugo su bile glavna gospodarska aktivnost, pa imena najpoznatijih brendova kao što su Eva sardine pamtimo iz djetinjstva. No, da ne duljimo, ogladnjeli smo već, bacimo se na recepte, 2 tradicionalna za srdele i 2 moderna za sardine.
Tradicionalni recepti
Za početak, idemo malo u povijest poslušati mudar savjet svojih starih. Pitate li svoju nonu za najpoznatiju pisanu kuharicu prije interneta, odgovor će vrlo vjerojatno biti slavna Dalmatinska kuhinja Dike Marjanović-Radice, prvi put izdana 1939. godine, koja se kao dragocjenost čuvala i nasljeđivala s generacije na generaciju. Evo dvaju recepata za pripremu srdela iz baš tog izdanja.
Srdele marinirane (u savuri)
Velike srdele operu se, obrišu i odstrani se glava. Povaljaju se u brašno i tako ostave pola sata. Zatim se prže na tavi na obilatom ulju i naslažu u zdjelu pa posole. Uzavre se sljedeći začin i polije po ribi. Za 1 kg ribe uzme se 1/4 litre dobroga ulja, 1/8 litre dobre kvasine, 2 kocke šećera, malo peršina, 4 do 5 isjeckanih kriški češnjaka, dosta ružmarina, malo papra.
Obično se ovo napravi ujutro za večer, a još je bolje za sljedeći dan jer se poslužuje hladno.
Srdele pečene u soku (buzara)
Dobro se očisti i obriše 2 kg srdela, odrežu im se glave i slože u šerpinju* jedna do druge te poliju sljedećim začinom: stavi se u duboki tanjur čašu i pol dobra ulja i ocijeđeni sok od 4 limuna, malo sjeckana zelena peršina, 4 kriške češnjaka te se dobro sve vilicom izmiješa (istuče). Riba se osoli, malo zapapri i polije začinom, te stavi u pećnicu. Peče se pri umjerenoj vatri ¾ sata. Ovako pripremljene srdele mogu se uzdržati ukusne i tečne više dana.
*plitki lonac, teća ili rajngla
Moderni recepti
U današnjem ritmu života i onima koji ne žive na obali lakše je dostupna sardina, stoga evo modernih recepata u kojima ona dolazi do izražaja. Ulovilili smo ih na Coolinariki, najpoznatijoj hrvatskoj web-kuharici.
Šarena salata sa sardinama
- 2 limenke Eva sardina u maslinovu ulju
- 80 g ljubičastog luka
- 200 g mini rajčice
- 50 g rikule
- 50 g matovilca
- 50 g rotkvica
- 1 avokado
- 25 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 žica soka limuna
- 25 ml vinskog octa
- sol
- Vegeta Maestro crni papar
Priprema: Avokado ogulite, prepolovite, odstranite mu košticu pa ga narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom. Dodajte mu oprane i posušene rikulu i matovilac, prepolovljene mini rajčice, rotkvice prerezane na kolutiće i ljubičasti luk narezan na tanje ploške. Prelijte maslinovim uljem, vinskim octom, dodajte ocijeđene sardine, posolite, popaprite i lagano izmiješajte. Poslužite odmah.
Quiche s porilukom i sardinama
Tijesto
- 350 g oštrog brašna Podravka
- 250 g maslaca
- 1 žličica praška za pecivo Dolcela
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- sol
- maslac za premazivanje kalupa
Nadjev
- 2 limenke Eva sardina u maslinovu ulju
- 350 g poriluka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 250 g ricotte
- 30 g naribanog Grana Padana
- 3 jaja
- 50 ml maslinova ulja
- sol
- Vegeta Maestro mljeveni crni papar
Priprema:
- Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo i ohlađeni maslac narezan na listiće. Maslac prstima dobro izmiješajte s brašnom.
- Dodajte razmućeno jaje i kiselo vrhnje te pomoću električne miješalice dobro izmiješajte dok ne dobijete ravomjerno zrnatu smjesu.
- Tijesto dodatno zamijesite rukom, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na oko 30 minuta.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte u obliku kruga tako da bude sa svih strana veće od kalupa za quiche (promjer 26 cm)
- Pomoću valjka za tijesto pažljivo ga prebacite u namašćen kalup i prstima pritisnite uz dno i stranice kalupa. Tijesto dobro izbodite vilicom.
- Tijesto pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva dok se na rubovima ne počne hvatati boja.
- Slatko vrhnje pomiješajte s ricottom, razmućenim jajima, maslinovim uljem, soli i paprom. Na kraju umiješajte na kolutiće narezani poriluk.
- Smjesu izlijte na tijesto u kalupu pa po njoj pospite grana padano i posložite sardine iz limenke.
- Poslužite toplo.