To je to što me zanima!

Zbog ove tri vrste street food jela vrijedi posjetiti te zemlje

Iako je street food dugo imao negativne konotacije kao junk food, čini se da se popularnost ovog obroka vratila na široka vrata. Koju 'uličnu' hranu i iz koje države obavezno morate kušati, otkriva Kristijan Iličić
Vidi originalni članak

Putovanja su uistinu nešto posebno - kao svojevrsni prozor u tuđi svijet. Ili možda bolje rečeno 'vrata' jer, kad otputujemo, na tih nekoliko dana, tjedana, mjeseci ili čak godina, ulazimo u tuđu kulturu, šećemo stranim ulicama, govorimo neki drugi jezik, poštujemo različite običaje i jedemo hranu na koju nismo naviknuti. I sva ta iskustva imaju određeni čar koji nas zapravo i tjera da stalno putujemo. Jedna od stvari koje na putovanjima očaravaju našeg poznatog travel blogera Kristijana Iličića je street food.

- Obožavam street food, a pokazalo se i da su zemlje u kojima je on najbolji ujedno zemlje koje nude puno drugih atrakcija, od prirodnih ljepota, preko povijesnih lokaliteta, do nevjerojatno srdačnih ljudi. Zato im se rado vraćam, a činjenica da imaju tako dobru hranu sve to pretvara u zaokruženo iskustvo - govori nam Kristijan Iličić, koji bi uskoro trebao postati prvi Hrvat koji je posjetio sve države svijeta!

Jela za koja vrijedi putovati

I kad je riječ o street foodu, doista ima svakakvih kombinacija. Uzmimo za primjer khao niao mamuang, koji možete pronaći na užurbanim ulicama i tržnicama diljem Tajlanda. Riječ je o uličnom jelu od manga u ljepljivoj riži namočenoj u slatkoj kokosovoj kremi. Zvuči li to dobro ili ne, ostavljamo vama na izbor, ali mnogi tvrde da je to prava eksplozija okusa. I Filipinci su ubacili voće u svoj street food specijalitet - banana cue je pržena banana prekrivena karameliziranim šećerom. Izvana hrskava, a iznutra meka i kremasta!

U Njemačkoj je Currywurst, pečena svinjska kobasica u umaku od curryja, jedno od najpoznatijih uličnih jela, a u Palermu se Talijani guše u jelu pani câ mèusa. Poznato kao "kruh sa slezenom", ovo kulinarsko remek-djelo sastoji se od hrskavog peciva sa sezamom, bogato punjenog sporo kuhanim telećim slezenama i plućima, začinjenima s malo soli i cijeđenog limuna (okus je navodno fantastičan). 

A Južna Afrika ponosi se jelom bunny chow, odnosno kruhom punjenim ukusnom curry mješavinom. Tamošnje ulice odišu mirisom ovog jela, koje možete probati s govedinom, piletinom ili u vegetarijanskoj varijanti. Iz Japana nam dolazi takoyaki, okruglice od tijesta i hobotnice, prelivene umakom takoyaki i morskom travom, koje ulični prodavači vješto pripremaju ispred mušterija.

Ovom je prilikom Kristijan Iličić - Hrvat s možda najviše iskustva u putovanjima - izdvojio svoja tri najdraža street fooda zbog kojih, uvjerava nas, vrijedi posjetiti neke od nama vrlo dalekih zemalja. 

1. Tacosi iz Meksika

Na vrhu njegova popisa najbolje ulične hrane našli su se tacosi - i to s dobrim razlogom.

- Tacosi su jedno od najpoznatijih meksičkih jela s bogatom tradicijom. Ne moram ih puno predstavljati, jelo je poznato i kod nas, no te tortilje punjene mesom, ribom ili povrćem nigdje nisu tako ukusne kao pod vrućim meksičkim suncem. Tacosi su postali svjetski popularni jer se mogu pripremati na mnogo načina, uz već spomenuto meso, ribu ili povrće, okus im varira ovisno o dodacima, poput guacamolea, luka, korijandra, pa čak i limete. Zbog njih se isplati potegnuti do Meksika! - ističe naš sugovornik.

Zanimljivo je da, prema procjenama meksičkog ministarstva poljoprivrede, postoji više od 20.000 različitih recepata za tacose! I možda ne čudi to što Meksiko čak ima nacionalni Dan tacosa. Ovo kultno jelo kod njih slave 31. ožujka.

2. Lu rou fan iz Tajvana

Drugo mjesto Kristijanovih najdražih street food jela zauzeo je tajvanski specijalitet.

- S jednim od boljih street food jela susreo sam se na putovanju na Tajvan. Pirjana svinjetina s rižom njihovo je tradicionalno jelo. Svinjetina se sjecka na sitno i priprema se u aromatičnom umaku napravljenom od sojina umaka, šećera i začina. Poslužuje se uz rižu i priprema se vrlo brzo, pa je uvijek u ponudi street fooda. Ta je svinjetina tako dobrog okusa da bih se sada, da mogu, tamo teleportirao - kaže Iličić.

Lu rou fan, u prijevodu "riža s dinstanim mesom", Tajvancima vjerojatno najdraže jelo, poslužuje se širom ove istočnoazijske zemlje. Koliko je samo ovo jelo kulturološki važno, dokazuje i podatak da je vlada 2011. godine pokrenula kampanju u kojoj su dijelili zdjele lu rou fana lokalnom stanovništvu kao način rješavanja dugogodišnjeg spora o tome je li ono nastalo u Tajvanu ili u Shandongu, u Kini.

3. Pad thai iz Tajlanda

Posljednje mjesto na ovoj kratkoj ali slatkoj (ili bolje rečeno slanoj) listi pripalo je popularnom pad thaiju.

- I naravno, moja druga domovina, Tajland, ne može biti bez odličnog street fooda. Svi ste čuli za pad thai, najpoznatije jelo tajlandske kuhinje. Priprema se s prženim rižinim rezancima, tofuom, jajima, kikirikijem i raznim vrstama mesa ili, recimo, sa škampima. Uz to ide i povrće. Okus je vrlo iznijansiran i bogat. Teško je napraviti dobar pad thai, a Tajlanđani su to doveli do savršenstva. Izvorno je to baš pravi street food, no u svijetu se zbog bogatstva okusa poslužuje u restoranima kao prava poslastica - uvjerava nas Iličić.

Međutim, iako se smatra tradicionalnim i autentičnim jelom Tajlanda sa stoljetnom tradicijom, ono je zapravo stvoreno 1930-ih i od tada slovi za jedno od najjednostavnijih i najukusnijih uličnih jela. Prema nekim izvorima, postoji čak i znanstveno objašnjenje zašto je pad thai tako ukusan. Naime, kad se jelo pravilno pripremi, zadovoljava svih pet okusa u ustima: slani, kiseli, slatki, ljuti i gorki. Njam!

A da bismo uživali u čarima street fooda i lokalnim kuhinjama nekih od nama vrlo udaljenih država, trebamo se dobro pripremiti. Da vam događaji koji mogu pokvariti putovanje, poput nenadane bolesti ili ozljede, gubitka prtljage, otkaza putovanja ili nesretnog slučaja, ne bi uzrokovali dodatne financijske posljedice, ugovorite Wiener policu godišnjeg putnog osiguranja. Ako je ugovorite do 31. 10. 2024., ostvarit ćete čak 50% popusta na ukupnu premiju!

Jednom ugovorenim osiguranjem, putujte bez dodatnih briga tijekom cijele godine. Uštedite vrijeme i novac te si osigurajte mir na svakom putovanju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare