Kako biste otkrili hranite li se zdravo i koje namirnice možda morate zamijeniti zdravijom varijantom i zašto, zaigrajte kratki kviz nakon čega ćete u edukativnoj i zanimljivoj infografici saznati koja je namirnica poželjan gost svakog tanjur!
Baza zdravlja
Povrće, voće, cjelovite žitarice, zdrava ulja i zdravi proteini poput orašastih plodova, ribe i piletine trebali bi ući u vašu košaricu svaki tjedan, zajedno s malo jogurta ili druge mliječne hrane po želji. Kratkoročno, takav način prehrane može pomoći da se osjećamo dobro, izgledamo najbolje što možemo i ostanemo na zdravoj težini. No, ako razmišljamo dugoročno, zdrava i uravnotežena prehrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, osteoporoze pa čak i nekih vrsta raka.
Premda je crveno meso u primjerenim količinama odličan izvor vitamina B skupine, pretjerano uživanje u njemu proizvodi niz po život opasnih zdravstvenih problema. Prekomjerna konzumacija, recimo, govedine, oštećuje jetru i bubrege, a osim toga govedarstvo se smatra jednim od najvećih proizvođača stakleničkih plinova na svijetu. Zato se uvijek preporuča da se meso, a posebice crveno, zamijeni ribom. Jer, dok ćete konzumacijom 100 grama crvenog mesa u svoj organizam unijeti 17,44 grama proteina, istovremeno ćete iz samo jedne konzerve sardina od 100 grama izvući čak 29,30 grama proteina - što je više od polovice preporučenog dnevnog unosa.
Što biste još trebali uvrstiti u svoj tjedni meni, a što biste iz njega trebali izbaciti provjerite u našoj infografici.