To je to što me zanima!

Što ćemo sutra jesti? Predlažemo 3 jednostavna i zdrava jela 'danas za sutra'

Svaki roditelj u nekom trenutku ostane bez ideje što skuhati svojim školarcima. Zato stiže mala pomoć u vidu tri recepta uz koje nema straha da će djeca brzo biti gladna. Posebnost ovih jela je da se mogu pripremiti dan ranije i samo podgrijati
Vidi originalni članak

Jeste li znali da prehrana značajno utječe na razvoj mozga, pamćenje, kognitivne funkcije, energiju, pažnju i fokus, odnosno na sve ono što je ključno za razvoj sposobnosti upijanja i zadržavanja informacija? Zato je vrlo važno da svojem školarcu osigurate zdravu, uravnoteženu i raznoliku prehranu. Zapravo, pokazalo se da će djeca koja redovito vježbaju i zdravo se hrane vjerojatno postići bolji akademski uspjeh, razviti pozitivnu sliku o sebi, svojem tijelu i sposobnostima, bolje će se nositi sa stresom, znat će kako regulirati svoje emocije te će izbjeći stanja poput niskog samopoštovanja, tjeskobe i depresije.

Da biste osigurali svojem školarcu zdrav obrok, uvijek pozorno čitajte deklaracije i odaberite visokokvalitetno meso bez antibiotika (100% antibiotic free) jer tako, osim što birate zdraviju opciju, osiguravate svojoj obitelji i sebi bolje nutritivne vrijednosti ove namirnice. Isprobajte ovaj tjedan recepte za mongolsku piletinu, pileći zabatak s bučom i domaći pileći gyros, koje vam donosi food blogger Darko Debić.

Mongolska piletina

Vrijeme pripreme: 35 minuta

Porcije: za četiri do šest osoba

Sastojci: 

  • 1 kg pilećeg filea Međimursko pile, izrezati na kockice od 2 cm
  • 4 mahune kardamoma ili pola žličice kardamoma u prahu
  • 4 češnja češnjaka, oguljenih
  • 3 klinčića
  • 4 žličice nasjeckanog svježega korijena đumbira
  • 1 žlica badema
  • 1 žlica indijskih oraščića
  • 0,5 žličica mljevenog cimeta
  • 2 ljubičasta luka, prepoloviti i narezati na kriške
  • čili paprike, sitno nasjeckane
  • 100 ml vode
  • 1 šalica kokosova mlijeka, 2 dl
  • 1 šalica grčkog jogurta, 2 dl
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica soli
  • svježi listovi korijandera
  •  kuhana basmati riža ili tanke lepinjice

Priprema:

  1. Izvadite sjemenke iz mahuna kardamoma i stavite u blender.
  2. Dodajte u blender češnjak, đumbir, bademe, indijske oraščiće, čili, vodu i cimet.
  3. Poklopite i miksajte dok se sve ne sjedini i dok ne postane kremasto.
  4. Pirjajte luk na malo ulja dok ne omekša.
  5. Umiješajte mješavinu iz blendera i kokosovo mlijeko.
  6. Kad prokuha, dodajte piletinu, jogurt i kurkumu.
  7. Posolite i pustite da ponovno prokuha.
  8. Smanjite vatru, pirjajte od 15 do 20 minuta.
  9. Pospite sjeckanim listovima korijandera, poslužite uz kuhanu basmati rižu i/ili tanke lepinjice.

Pileći zabatak s bučom

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Porcije: za četiri osobe

Sastojci:

  • 900 g filea pilećeg zabatka Međimursko pile
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 glavica luka, oguljena, prepolovljena i tanko narezana
  • 1 manja butternut bundeva, očišćena i oguljena, narezana na kocke
  • 3 češnja češnjaka, narezanih na ploške
  • 1 komad đumbira 1 cm dužine, sitno nariban
  • 1 žličica mljevenoga kumina
  • 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 žličice mljevenoga korijandera
  • 2 dl pasate od rajčice
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 200 g kuhanog slanutka, ispranog i ocijeđenog (1 konzerva)
  • listovi korijandera ili peršina

Postupak:

  1. Piletinu posolite.
  2. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, zatim piletinu zapecite po 2 minute sa svake strane, dok ne porumeni.
  3. Izvadite piletinu iz tave pa dodajte luk. Povremeno promiješajte i pirjajte dok luk ne omekša, oko 4 minute.
  4. Dodajte češnjak, đumbir, kumin, muškatni oraščić i mljeveni korijander.
  5. Dodajte pasatu i veći dio pilećeg temeljca.
  6. Vratite piletinu u tavu. Kuhajte na srednje jakoj vatri 20-ak minuta, po potrebi dodajte još temeljca.
  7. Dodajte buču i slanutak, kuhajte još desetak minuta, dok buča ne omekša.
  8. Probajte i po potrebi dodajte još soli. Pospite jelo listovima korijandera ili peršina i poslužite toplo.

Domaći pileći gyros

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Porcije: za četiri osobe

Sastojci:

Marinada:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 žličica dimljene mljevene paprike (ili obične)
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • origano
  • timijan
  • sol
  • papar

Za posluživanje:

  • tanke lepinje, pita kruh
  • listovi zelene salate
  • rajčica
  • krastavci
  • ljubičasti luk
  • grčki jogurt
  • kopar

Postupak:

  1. Pomiješajte sastojke za marinadu i prelijte preko piletine. Dobro promiješajte.
  2. Grill zagrijte na srednju temperaturu, a rešetke nauljite (ili ako pečete na štednjaku, dodajte malo ulja u grill tavu).
  3. Pecite piletinu na roštilju oko 8 minuta sa svake strane, okrećući je povremeno, dok ne bude pečena i dok ne dobije lijepu boju. Izvadite na tanjur da se odmori dvije-minute prije rezanja na komade veličine zalogaja.
  4. Povrće operite i narežite na manje komade.
  5. Poslužite narezanu piletinu u toplim lepinjicama ili pita kruhu uz dodatak povrća i grčkog jogurta s koprom.

Ove, ali i druge domaće i svjetske pileće recepte od najsvježijih namirnica za svaku priliku, možete pronaći na jednome mjestu - na stranicama Perutnine Ptuj PIPO. Kuhajte kao profesionalac ili pripremite nešto zdravo i ukusno na brzinu!

Perutnina Ptuj Pipo Čakovec prvi je hrvatski peradar i proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika te je na našem tržištu prisutan s certifikatom ATB free već godinu i pol. Imaju i oznaku "Dokazana kvaliteta - Hrvatska", kojom jamče najviše standarde kvalitete i potvrđuju predanost visokim standardima proizvodnje. Zdravlje i dobrobit temeljne su vrijednosti na koje se u tvrtki PP Pipo Čakovec oslanjaju, također svjesni su i koliko je važno izabrati najbolje za svoju obitelj, a njihov proizvod – cijelo pile, nositelj je oznake "Odabrale mame". Upravo zato je Međimursko pile vaš siguran odabir!
Idi na 24sata

Komentari 2

  • geez 31.12.2023.

    Uz sve ovo, nema tice do prasice

  • vinja 28.12.2023.

    Ni najmanje jednostavna jela prije svega zbog sastojaka koje treba nabaviti, a onda zbog same pripreme. Za mene je jednostavno i fino jelo juha od pileće sitnine, s mrkvicom graškom, cvjetačom i dakako domaćim rezancima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare