Rado se volimo prisjećati okusa koji nas vraćaju u djetinjstvo, a među njima je zasigurno i ova starinska poslastica koja ima nekoliko imena. U Dalmaciji je poznata kao paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske poznatija je pod nazivom šnenokle. Francuzi je zovu les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), Englezi floating island (plutajući otoci), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko).
Iako ima mnogo naziva, recept je u osnovi isti. Za klasičnu su pripremu potrebna samo tri sastojka – jaja, mlijeko i šećer, a modernije verzije uključuju i kekse, vaniliju te rum ili maraskino, koji daju bogatiji okus. Ovaj je desert odličan izbor za dane kada nemate puno sastojaka u smočnici, a jede vam se nešto slatko. Priprema je vrlo jednostavna, što je idealno i za sve one koji nisu baš vični spravljanju slastica.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g keksa petit beurre
- po želji korica limuna
- po želji rum ili maraskino
Priprema:
- Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Bjelanjke s malo soli umutite u vrlo čvrsti snijeg.
- Žumanjke sa šećerom izmiksajte do guste smjese.
- Mlijeko stavite u lonac, dodajte vanilin šećer i pustite da zakuha.
- Žlicom odvajajte snijeg od bjelanjaka i nakratko ih stavljajte u uzavrelo mlijeko dok ne povećaju volumen.
- Kekse petit beurre natrgajte u zdjelice u kojima ćete poslužiti paradižot. Po želji kekse možete poškropiti maraskinom ili rumom te na njih naribati limunovu koricu.
- Gotove žličnjake slažite na kekse.
- Smjesu žumanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne (treba ostati tekuće).
- Smjesu prelijte preko kuglica od snijega i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturu, a zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
U slast!
Sve namirnice za ovaj ukusni paradižot pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.