Blagdansko vrijeme idealna je prilika za obiteljska i frendovska okupljanja te uživanje u hrani i piću. No, s obzirom na to da kuhanje ručka ili večere zahtjeva više vremena i posvećenosti, fingerfood je obično puno bolji i jednostavniji odabir. Osim što se može jesti u hodu, također se može konzumirati tijekom cijele večeri. Zato vam donosimo tri recepta za slane zalogajčiće kojima nitko neće moći odoljeti.
Punjeni šampinjoni
Od nekoliko klasičnih sastojaka možete napraviti ovo fantastično jelo. Ljubitelji sira uživat će u šampinjonima punjenim gaudom i gorgonzolom, a ako su vam gosti stvarno veliki siroljupci, uvijek možete dodati i cheddar ili mozzarellu. S druge strane, ako vam fali mesa, također ga možete ubaciti u smjesu jer je ovaj recept toliko univerzalan da ga možete prilagođavati sukladno svojim željama.
Sastojci
- 300 grama velikih šampinjona
- 100 grama gorgonzole
- 100 grama gaude
- malo nasjeckanog peršina
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- Vegeta
Priprema
- Šampinjone očistite ubrusom ili suhom spužvom (nemojte ih prati pod vodom). Nakon toga, odstranite peteljke i sitno ih nasjeckajte.
- U zdjeli naribajte gaudu i gorgonzolu, dodajte smjesi sol, papar i Vegetu te dobro promiješajte.
- Punite šampinjone tako da ne prelazite vrh, dodajte im nekoliko kapi maslinova ulja i stavite na masni papir
- Uključite pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite 15 minuta.
Zapečene mini-bruskete
Zašto ove godine svojim gostima ne biste pripremili platu s raznim vrstama brusketa? Napravite ukusan namaz i složite nekoliko vrsta brusketa; s mesom, ribom i povrćem. Neka bude za svakoga ponešto!
Sastojci
- 3 francuska kruha
- maslac
Bruskete s mozzarellom i povrćem
- 500 grama mozzarelle
- 150 grama cherry rajčica
- 1 žuta paprika
Bruskete s mesom i cheddarom
- 150 grama pršuta ili šunke
- 150 grama cheddara
- 70 grama maslina
Bruskete s lososom
- 150 grama dimljenog lososa
- 100 grama cherry rajčica
- malo maslinova ulja
Umak
- 200 grama sirnog namaza
- 1 režanj češnjaka
- sol
- papar
- Vegeta
- malo limunova soka
Priprema
- Narežite francuski kruh na tanje kriške i prepecite na gril-tavi. Potom svaku krišku namažite tankim slojem maslaca.
- Rasporedite sastojke prema ranijim uputama. Na svaku krišku kruha dodajte malo umaka te slažite sastojke tako da meso ili riba idu prvi, zatim sir i potom povrće.
- Ako nećete poslužiti odmah, stavite ih u dublju posudu za pečenje te prekrijte prozirnom folijom kako ih zrak ne bi isušio.
Mini burgeri
Mali i slasni burgeri glavna su zvijezda svakog domjenka, partyja ili običnog obiteljskog druženja. Možete ih pripremati s pilećim ili junećim mesom, a najukusniji su ako u meso dodate malo sira kako bi dobilo dodatan šmek! Vjerujemo da će se oni prvi razgrabiti pa ako vam dolazi veći broj ljudi, računajte da ćete trebati više sastojaka.
Sastojci
- 500 grama faširanog mesa (junetina ili piletina)
- 100 grama naribane gaude
- nasjeckani peršin
- Vegeta
- sol
- papar
- ulje
- 10 malih žemlji
Priprema
1. U zdjeli pomiješajte faširano meso i gaudu te dodajte začine. Zatim oblikujte male pljeskavice kako bi odgovarale veličini žemlji.
2. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i pecite pljeskavice dok na sredini ne budu potpuno pečene (možete jednu prerezati na pola kako biste bili sigurni).
3. Za to vrijeme razrežite žemlje i premažite ih namazom po izboru. Potom stavite vrelu pljeskavicu i odmah na nju manje kriške sira kako bi se otopio. Na njega dodajte povrće (koje je bilo na sobnoj temperaturi) i dodajte kečap, majonezu ili neki drugi umak po želji.
Savjeti za ukrašavanje
- Fingerfood koji se sastoji od više slojeva probodite ukrasnim čačkalicama kako bi se lakše mogao jesti, a i vizualno će izgledati ljepše.
- Svijetlu hranu servirajte na crnom tanjuru jer će tako više doći do izražaja (i obrnuto).
- Pazite da među hranom ne bude kapljica ili mrvica jer će izgledati neuredno.
- Ako sami pravite žemlje, odaberite jedan kalup kojim ćete iskružiti tijesto kako bi kasnije svi burgeri bili jednake veličine.
- Želite li burgere u boji, morat ćete sami napraviti tijesto i pritom dodati nekoliko kapi jestive boje. Izbjegavajte boje u prahu jer ih je teže ravnomjerno dozirati u tijesto.