Sezonski poslovi su najaktualniji među mladima, posebice studentima kojima je ljeto idealno za zaradu, dok tijekom godine imaju predavanja koja ih u tome sprječavaju. No, ima i onih kojima je rad u sezoni jedino čime se bave iz godine u godinu. Što je super, a što nije, kakva je zarada te kakvi su uvjeti u sezonskom poslu, pitali smo Filipa koji već 11 godina konobari u restoranima na Jadranu.
Što veći osmijeh, to veći bakšiš
- Da se na napojnicama najviše zaradi znaju i ptice na grani. Budite pristojni, ljubazni i srdačni, ljudi to cijene i ako ste im simpatični, ostavit će vam velikodušnu napojnicu, pogotovo stranci. Prednost bakšiša je i to što svakodnevno nakon smjene imate keš u ruci. - govori Filip koji konobari već godinama. Kaže i kako je to zapravo vrlo motivirajuće, a usto bez problema možete uštedjeti veći dio plaće.
Također, otkrio nam je tko daje najveće napojnice. - Rekao bih da Škoti i Rusi ostavljaju najviše bakšiša, ali tu su i naši koji su došli izvana pa daju napojnicu da pokažu da imaju - kazao je Filip. Kad su u pitanju Hrvati, nismo se baš proslavili. - Ljudi ostave između 5 do 10 kuna ili zaokruže na sljedeću okruglu cifru, sve ovisi od osobe do osobe, ali ne daju baš previše - istaknuo je Filip. Naoružajte se osmijehom i ljubaznošću pa će vas gost i nagraditi. Gosti vole simpatične i pristupačne konobare, stoga nastojite biti takvi, isplatit će vam se.
Nakon smjene uživancija u moru
Konobarenje je dinamičan posao i sigurno ćete se naraditi. Stalno ćete biti u pokretu, ali će vam zbog toga vrijeme brže prolaziti. Nećete morati pogledavati na sat i čekati da smjena završi, jer u ovom poslu vrijeme leti. A što možete raditi nakon posla?
- Svaki dan poslije ili prije smjene odem na plažu i uživam na plaži s društvom koje upoznam tijekom ljeta. Često odemo u šetnju ili organiziramo neko druženje uz večeru ili filmove, ali najviše smo na plaži i ljenčarimo - kaže Filip. Stoga ne brinite da ćete biti usamljeni ako se odlučite na sezonski rad, jer ćete uvijek upoznati zanimljive nove ljude.
Ako ste ikada zavidjeli ljudima koji rade u uredu i mislili da je to fancy posao, griješite. Takav posao često zahtijeva i rad nakon službenog radnog vremena te donošenje posla i stresa kući zbog rokova koji se moraju ispoštovati. - Kad završi radni dan u kafiću ili restoranu, slobodni ste i možete uživati u ostatku vremena te iskoristiti besplatno ljetovanje - ističe Filip te navodi kako je u restoranima upoznao puno ljudi s kojima je već godinama dobar prijatelj.
Jednom kad se pokažete, oni traže vas
Ako nikad niste radili u sezoni, morat ćete se malo raspitati za posao i obaviti pokoji razgovor. Jednom kada dobijete posao i pokažete se kao dobar i kvalitetan konobar, bit će vam puno lakše sljedeće godine. - Ako se svidite poslodavcima, radije će dogodine ponovno zvati vas, nego zapošljavati nekog drugog - kaže Filip. - S vama su već upoznati i znaju da ste pouzdani i odgovorni. Nakon dvije sezone u istom restoranu nisam više brinuo hoću li naći posao i sljedeće godine, jer jednom kad se pokažeš, ljudi tebe zovu i nude ti posao - dodaje. Stoga, svi vi koji mislite da je to samo za jedno ljeto i da ćete sljedeće godine opet morati tražiti posao, ne brinite. Slijedite Filipov primjer, pokažite da znate raditi i posao vam je zagarantiran i dogodine.
Nije kraj kad sezona završi
Što kada ljeto mine i sezona završi? Čime se konobari s mora onda bave? Iako većina takvih poslova završava na kraju sezone, to ne znači da se morate pozdraviti s konobarenjem i ostatak godine. Štoviše, ako steknete iskustvo i sklopite poznanstva kroz ljeto, dobivat ćete ponude za honorarni rad i tijekom zime.
- Radio sam i preko zime, na nekim honorarnim poslovima za Novu godinu i tijekom nekih praznika, iako mi novac zapravo nije bio potreban jer na ljeto zaradiš dovoljno da komotno imaš na zimu - kazao je Filip. Vrijeme oko Božića i Nove godine te datumi poput Valentinova donose više posla i rezervacija nego inače pa je to prava prilika za dodatnu zaradu.
S obzirom na to da je jedno od deficitarnih zanimanja, konobari su u Hrvatskoj vrlo traženi pa mladi imaju velike šanse naći posao u struci, čak i izvan sezone. Naravno, ako ste usto završili ugostiteljsku školu, šanse su još veće. Tu su i nagrade koje Hrvatska turistička zajednica svake godine dodjeljuje najboljem konobaru, što vam može biti dodatna motivacija da se okušate u ovom zanimanju.