U okusu neokrunjenog kralja zimnice uživamo tijekom cijele godine, a posebno mu se veselimo u jesen kad su crvene paprike, koje se koriste za njegovu izradu, zrele i slatke. Upravo su one jedan od najvećih benefita konzumacije ajvara jer sadržavaju niz vitamina potrebnih našem organizmu za normalno funkcioniranje. Stoga i ne čudi što paprike često možemo naći na popisu najpoznatije superhrane.
Odličan su izvor nutrijenata
Crvena paprika kvalitetan je izvor vitamina B6 i folne kiseline, koji poboljšavaju krvnu sliku i preveniraju pojavu anemije. Ona također sadrži vitamin A koji pridonosi boljem vidu te u kombinaciji s vitaminom C ima velika antioksidativna svojstva. Pritom je zanimljivo da paprika ima veći udio vitamina C nego limun.
Crvena paprika pomaže i u održavanju tjelesne mase jer sadrži kapsaicin. Riječ je o kemijskom spoju koji pomaže u održavanju poželjne tjelesne mase, budući da su istraživanja pokazala da dovodi do ubrzanja metabolizma. Uz to, može smanjiti razinu kolesterola u organizmu i pomoći u kontroli upalnih procesa.
Ipak, ova namirnica nije baš dostupna i povoljna tijekom cijele godine, zato je ajvar odlična opcija kako nadoknaditi spomenute nutrijente. A kako prepoznati najbolji ajvar? Njegovi ljubitelji vam donose odgovor na to pitanje.
Koje odlike ajvar mora imati?
Iako o okusima nije pametno raspravljati, pitali smo ljubitelje ajvara kakav ajvar najviše vole i što prema njihovu mišljenju on mora imati.
- Volim savršeno izbalansiran okus, isto tako i teksturu, da nije prekremast, ali niti pregrubo mljeven. Volim srednju jačinu, ne preljuto, ali da ima karakter. Ako je receptura po mojem ukusu, u stanju sam smazati cijelu staklenku odjednom, rekla nam je Martina B. (32) te dodala da je nedavno otkrila kako ajvar odlično paše uz meksičke tortilje koje često pravi svojoj obitelji. S druge strane, Leon (23) kaže da kod odabira ajvara prednost daje ljućem okusu jer ga često stavlja u sendviče ili kombinira s mesom.
- Prednost uvijek dajem pikantnim namirnicama pa tako i kod kupnje ajvara uglavnom posegnem za ljutom varijantom. Ako ga želim ublažiti, obično ga pomiješam s vrhnjem i tako dobijem odličan umak za sendvič ili burger - kaže Leon.
Mora biti kremast, ali ne premastan
Velika ljubiteljica ajvara Sara S. (27) smatra da je kod ajvara najvažnija kremasta tekstura.
- Ajvar često zna ispasti vodenast, a to nikako ne volim. Najvažnije mi je da je kremast. Okusi trebaju biti ujednačeni, nikako ne smije prevladavati određeni začin ili povrće - objašnjava Sara te dodaje da ga uglavnom koristi kao namaz za doručak i večeru. Po pitanju teksture s njom se složila i Monika S. (29) te je dodala da je za nju i boja ajvara jedan od ključnih pokazatelja kvalitete.
- Boja mu ne smije biti vrlo svijetla ili pretamna, a ne volim ni kad u njemu naletim na ljuskice od paprike. Poželjno je da nije premastan te da njime ne dominira okus patlidžana. U svakom slučaju, volim ga jer je univerzalan te ne zahtjeva dodatnu pripremu. Nekad dođem umorna s posla pa mi je tjestenina u kombinaciji s Podravka ajvarom super opcija - zaključuje Monika.
Uz koje jelo vi najčešće kombinirate ajvar i čemu pridajete najviše pažnje prilikom njegova odabira?