Sezona roštilja je stigla, a ona donosi ne samo slasne okuse nego i opuštenu atmosferu, smijeh i nezaboravne trenutke. Idealno je to vrijeme da okupite obitelj i prijatelje u dvorištu, parku ili na terasi te uživate u ukusnim jelima s roštilja. A kako biste zadovoljili nepce svojih gostiju, za vas smo pripremili tri sočna recepta nevjerojatno talentiranog američkog majstora pečenja grilla i jednog od najvećih imena u svijetu barbecuea - Myrona Mixona. Poznat je po impresivnim uspjesima i bezbrojnim nagradama, a već je pet puta osvojio titulu svjetskog prvaka u pečenju roštilja. Tijekom posljednjih deset godina Myron je podijelio nebrojeno mnogo savjeta, trikova, tehnika i recepata za roštilj, a koje u nastavku i vi možete saznati.
1. Grill piletina
Piletina je, bez sumnje, jedna od omiljenih namirnica, kako velikih tako i malih ljubitelja mesa. No vrijeme je za slasni pileći recept Miyrona Mixona. Za spremanje njegove sočne piletine dan ranije pripremite marinadu, a sve što vam je potrebno su dva-tri kilograma piletine i mješavina začina. Prelijte piletinu s malo maslinova ulja i uzmite:
- Šalicu kuhinjske soli i šećera
- 2 češnja češnjaka
- 5 narezanih mrkvi i stabljika celera
- 3 lovorova lista
- 3 vezice mladog luka
- 3 žličice crnog papra,
- Snop peršina i svježeg timijana
Kad ste pribavili sve sastojke, pomiješajte ih u velikoj posudi s piletinom i ostavite da se marinira 24 sata.
Idući dan izvadite piletinu iz marinade, posušite i nanesite još začina po želji. Ovako pripremljenu piletinu stavite u pećnicu na 220 stupnjeva i pecite između dva i tri sata. Za hrskaviji okus, ovaj recept možete pripremiti i na roštilju, a piletinu poslužite uz Zvijezda Mexicana umak, čiji će okus čili paprike dodati malo ljutine u meso s roštilja. Neodoljivu dimljenu piletinu najbolje je, kaže Mixon, poslužiti s osvježavajućom salatom od kupusa, a začinite je jednim od Zvijezda slasnih umaka.
Ovo jelo, sigurni smo, bit će glavna zvijezda na svakom roštilju u dvorištu!
2. Grill rebrica
Rijetko koji roštilj, složit ćete se s tim, može proći bez rebrica, a sigurni smo da, kad probate Mixonov recept za svinjska rebrica s roštilja, nećete poželjeti niti jedna druga. Ovaj recept počnite uklanjanjem opne sa stražnje strane rebara i odvajanjem viška masnoće. Zatim počnite pripremu marinade, za koju vam je potrebno:
- 1 litra piva od đumbira
- 1 litra soka od naranče
- 1 šalica sojina umaka
- 2 žličice soli
- Mješavina začina po želji
Stavite rebra u posudu i prelijte ih marinadom. Posudu omotajte aluminijskom folijom i stavite u hladnjak na četiri sata. Nakon četiri sata izvadite rebra iz marinade i osušite ih papirnatim ručnicima. Kad su rebra osušena, vrijeme je da ih začinite Zvijezda BBQ umakom, koji jelima daje bogat dimljeni okus, a može se koristiti samostalno ili kao marinada za meso.
Kad ste začinili meso umakom, vrijeme je drugu fazu pripreme mesa, a potrebni sastojci su:
- 1 žlica svjetlosmeđeg šećera
- 2 žlice čilija u prahu
- 2 žlice suhe gorušice
- 2 žlice češnjaka u prahu
- 2 žlice kajenskog papra
- 2 žlice soli i krupno mljevenog crnog papra
Spomenute sastojke krenite utrljavati na rebra i pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. Čim su rebra premazana, pripremite svoj roštilj, a jedan od Myronovih trikova za dobar roštilj je da se rebra ne stavljaju izravno na rešetke nego ih je potrebno okrenuti sa stranom kosti prema dolje. Zatim savjetuje da rebra pečete 30 minuta nepokrivena, a nakon toga slijedi prskanje. Za postupak prskanja rebrica potrebne su vam;
- 3 šalice soka od jabuke
- 2 šalice bijelog vinskog octa
- 2 žlice otopljenog maslaca
Napomena: Rebra se prskaju 30 minuta i nakon toga svakih 15 minuta dokle god ne budu gotova.
Uz rebrica Myron preporučuje malo laganiji prilog, a naš je savjet da pripremite osvježavajuću salatu sa Zvijezda Cezar umakom. Ovaj umak s okusom ribanog sira, papra i Worcester umaka, inače jednog od najpoznatijih fermentiranih začinskih umaka na svijetu, kreiran je za one koji uživaju u malo laganijim okusima. Zbog svoje kremaste teksture upotpunit će okus različitih vrsta salata, ali i jela na bazi piletine, ribe ili povrća.
3. Pileća jetrica umotana u slaninu
Za kraj smo ostavili ovaj jednostavni, ali ne manje sočan recept koji će vas oduševiti zbog svoje brze pripreme. Riječ je o pilećim jetricama umotanim u slaninu, koje su idealan "snack" koji možete poslužiti svojim gostima dok nestrpljivo očekuju glavno jelo s roštilja. Potrebno vam je:
- 230 grama tanko rezane slanine
- 450 grama pilećih jetrica
- Mješavina začina po želji
Jetrica prije pečenja marinirajte umakom, a zbog brzine pripreme možete se poslužiti Zvijezda ljutim ketchupom. Ovaj umak idealan je za sve one kojima je potreban malo pikantniji okus, a tradicionalna receptura Zvijezdina blagoga ketchupa dopunjena je pikantnim okusom čili papričice i upakirana u praktično pakiranje jednostavno za korištenje. Ovaj će ketchup jelima s roštilja osigurati dašak ljutine za savršen okus.
Što se tiče pripreme ovog ukusnog predjela, sve što trebate je pripremiti svoje rešetke za roštilj i ispeći pileća jetrica. Nakon pečenja ih posušite i lagano probodite nožem kako biste spriječili pucanje. Posolite po želji i umotajte svaki komad jetrica u slaninu te sve pričvrstite čačkalicom. Zatim sve vratite na roštilj i pecite oko 10 minuta ili dok slanina potpuno ne bude pečena.
Uz ovo jelo možete poslužiti i hrskave krumpiriće, u kojima će, bez obzira na dob, uživati svaki gost. Za potpuni kremasti okus cijelog jela izaberite jedan od ukusnih Zvijezda umaka i budite sigurni, postat ćete omiljeni grill majstor!