Jedan od najvećih izazova svakog roditelja danas jest prehrana djece. Izloženi smo poraznim podacima i statistikama kad govorimo o pretilosti djece, a brzi život ne ostavlja previše vremena za smišljanje originalnih a zdravih obroka. Naš projekt Budi chef škole i ove godine okupit će djecu kuhare željne novih iskustava, ali i znanja o pripremanju finih a zdravih obroka. Kako bi sve bilo u skladu s pravilima prehrane, prijavljene recepte detaljno će pregledati nutricionistica Andrea Bilandžija, koju smo za ovu priliku zamolili da nam predloži tri recepta koja će klinci obožavati. A vas, roditelje, učenike i ravnatelje pozivamo da prijavite djecu na ovo zabavno-edukativno natjecanje ovdje.
Pravilna prehrana izuzetno je važna
Kroz prehranu djeca unose sve hranjive tvari koje su im potrebne za pravilan rast i razvoj, energiju i kognitivne funkcije. Prehrana za djecu temelji se na istim idejama kao prehrana za odrasle. Svi trebamo unositi hranjive tvari kao što su vitamini, minerali, ugljikohidrati, proteini i masti. Hrana prepuna hranjivih tvari - bez ili s ograničenim dodatkom šećera, zasićenih masnoća ili soli - smatra se bogatom hranjivim tvarima.
Djeca bi trebala konzumirati:
- Namirnice bogate proteinima, poput plodova mora, nemasnog mesa i peradi, jaja, graha, graška te neslane orašaste plodove i sjemenke.
- Voće. Poželjno je poticati djecu da jedu raznovrsno svježe, zamrznuto ili sušeno voće. Ako se jede svježe, poželjno je da je sezonsko, ali može se konzumirati povremeno i u obliku smoothieja ili svježe cijeđenog soka.
- Povrće. Poželjno je da djeca jedu raznovrsno sezonsko povrće – svježe ili zamrznuto. Što šarenije, to bolje.
- Žitarice. Idealne su cjelovite žitarice, poput kruha ili tjestenine od cjelovitog zrna pšenice, zobenih pahuljica, kokica, kvinoje ili smeđe riže.
- Mliječni proizvodi. Mlijeko, jogurt i sirevi - sve su to odlične opcije za prehranu djece.
U prehrani djece poželjno je ograničiti:
- Dodane šećere. Prirodni šećeri, poput onih u voću i mlijeku, nisu dodani šećeri. Kako bismo izbjegli dodani šećer, poželjno je ograničiti unos zaslađenih žitarica, slatkiša, kolača, gaziranih pića i drugih slatkih pića s dodatkom šećera.
- Zasićene masti. Zasićene masti uglavnom dolaze iz životinjskih izvora hrane, kao što su crveno meso, hrenovke, perad, maslac i drugi punomasni mliječni proizvodi. Pizza, sendviči, hamburgeri i pržena hrana česti su izvori zasićenih masti. Deserti poput kolača i sladoleda još su jedan od uobičajenih izvora zasićenih masti.
- Sol. Većina djece ima previše soli u svakodnevnoj prehrani. Sol se može sakriti u sendvičima, mesu, začinima i dodacima. Prerađena hrana, poput pizze, jela od tjestenine i instant juhe, često imaju velike količine soli.
U nastavku pogledajte koja tri recepta preporučuje nutricionistica, a koja će voljeti svaki klinac!
Polpete od tune s pireom od batata i salatom od krastavaca
Sastojci:
- Konzervirana tuna
- 50 g zobenih pahuljica
- 1 tikvica
- 1 jaje
- 755 g posnog sira
- Začini
- Batat
- Mlijeko
- Maslac
- Krastavac
- Grčki jogurt
- Vlasac
Postupak:
Naribati 1 veliku tikvicu (oko 250 g) , posoliti i za 15-20 minuta ocijediti ih dobro od vode. Pomiješati s jednim jajetom, 75 g posnog sira, 50 g zobenih pahuljica i začinima po želji. Oblikovati u polpetice na masnom papiru i peći 30 minuta na 180 stupnjeva u pećnici. Batat skuhati u vodi pa pasirati s malo mlijeka, maslaca i soli. Krastavac oguliti i preliti dresingom od grčkog jogurta, vlasca, soli, peršina i limunova soka.
Slatka kaša za doručak
Sastojci:
- Zobene pahuljice, 3 jušne žlice
- Šalica mlijeka
- Bobičasto voće
- Med
- Kakao
Postupak:
Na malo mlijeka kuhati zobene pahuljice dok ne dobijete teksturu kaše, ubaciti žličicu meda i bobičasto voće pa sve kratko kuhati. Prebaciti u zdjelicu, dodati narezanu bananu i posuti s malo kakao praha.
Pureći bolonjez s makaronima
Sastojci:
- Maslinovo ulje
- Luk
- Mrkva
- Paprika
- Tikvica
- Mljevena puretina
- Pasirana rajčica
- Sol, peršin
- Makaroni
- Ribani sir po izboru
- Ukiseljena cikla salata
Postupak:
Na malo ulja dinstati luk, mrkvu i papriku pa dodati mljeveno meso i dinstati dok meso ne pobijeli. Podliti vodom i pirjati dok meso ne bude gotovo. Pred kraj dodati tikvicu i začine te preliti pasiranom rajčicom. Krčkati 10-ak minuta. Za to vrijeme skuhati tjesteninu. Tjesteninu preliti umakom pa posuti peršinom i ribanim sirom. Poslužiti uz ukiseljenu cikla salatu.
Prijavite recepte na projekt 'Budi chef škole'
Budi chef škole hvalevrijedan je projekt, koji kod djece potiče kreativnost i zajedništvo, ali i timski rad u promišljanju i pripremanju zdrave hrane i kuhanju. A da je tome tako, potvrdila nam je i ravnateljica OŠ Milka Cepelića iz Vuke, Maja Modrić, odakle dolaze prošlogodišnje pobjednice ovog projekta. Isto tako, ova škola je ovogodišnji domaćin velikog finala Budi chef škole.
- Nakon finala i pobjede za naše učenike taj projekt donio je veliku radost našim učenicima i velik je poticaj i pokazatelj da nekad i mali mogu pobijediti velike. A naravno, projekt je donio i veliku promociju našoj školi. Smatram da je projekt odličan baš zato što potiče promišljanje o zdravoj prehrani i pripremanju zdravih obroka jer, nažalost, imamo sve više pretile djece u zemlji - izjavila je ovom prilikom ravnateljica Maja Modrić.
- Isto tako to je prilika da se djeca druže, da razmišljaju kao tim i da bodre jedni druge. Svojim kolegama iz Osječko-baranjske županije već sam prezentirala kako izgleda projekt i koje benefite nosi sa sobom, a ovim putem pozivam i ostale ravnatelje iz RH da ohrabre svoje učitelje da učine isto jer će se djeca dobro zabaviti i naučiti nešto. Zahvaljujući podršci našeg osnivača, Osječko-baranjske županije, 28. rujna finale projekta BCŠ bit će u našoj školi, u kojoj zbog svega vlada veliko uzbuđenje. Imamo veliko prekrasno školsko dvorište, koje sada dodatno uređujemo kako bi našim gostima bilo što ljepše. Nadamo se da ćemo se dobro zabaviti, dobro pojesti i nešto naučiti te da će svi kući otići sa željom da se iduće godine ponovno uključe u projekt, kao što je bio slučaj s nama prošle godine - najavljuje za kraj ravnateljica Modrić.
Kako sudjelovati u nagradnom natječaju?
Sve što vaš školarac ili školarka trebaju je osmisliti zdrav i ukusan recept za školski obrok i prijaviti ga ovdje. Prijave su jednostavne – pošaljite nam recept i fotografiju ili videosnimku jela putem obrasca za prijavu, a prijaviti se mogu svi polaznici osnovnih škola u Hrvatskoj.
Na ovaj natječaj školarci se mogu prijaviti sami ili sa školskim prijateljem, ali u tom slučaju svaki sudionik mora ispuniti pojedinačnu prijavu. Stručni žiri, sastavljen od ravnatelja škole, nutricionista i poznatog chefa, odabrat će najbolje recepte, odnosno finaliste, na temelju sljedećih kriterija: okus, nutritivne vrijednosti i ekonomičnost obroka. Na završnom eventu u Vuki finalisti će, uz potporu prijatelja i obitelji, na licu mjesta pripremiti jelo prema svojem receptu i dati ga na kušanje dječjem žiriju. Taj će žiri na kraju odabrati pobjedničko jelo i dodijeliti malom kuharu titulu chefa škole.
Osim prestižne titule, autor pobjedničkog recepta, odnosno jela, osvaja party za svoj razred, a ovisno o uvjetima koji postoje u školi pobjednika, to jelo bit će uvršteno i u meni školske kuhinje! Usto, osigurane su nagrade za svakog finalista, pa ne čekajte dugo, prijavite svojeg mališana odmah! Sve detalje natječaja i pravila možete proučiti ovdje.
Prijavite se još danas i možda baš vaše dijete ili učenik postane novi chef škole!
Organizator projekta su 24sata, glavni partner Lidl Hrvatska, zlatni partneri Cekin kids i Vindi Iso Sport, A1 Hrvatska, Merkur osiguranje, Samsung, a partneri Lino Njupalice, Osječko-baranjska županija, Žuti klik, HŽ Infrastruktura, Interzero. Stručni partneri projekta su Ugostiteljsko-turistička škola VirtuOS i Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo.