To je to što me zanima!

'Sram me kandidatu za posao ponuditi 4.200 kuna'

Hrvatsko ugostiteljstvo već godinama živi na rubu profitablinosti, a najavljeno snižavanje poreza na 13% za njih bi moglo značiti spas. O izazovima ugostiteljstva razgovarali smo s tri uspješne vlasnice slastičarnica iz Zagreba
Vidi originalni članak

Puno se govori o problemima u hrvatskom ugostiteljstvu. S jedne strane ugostitelji žele svojim gostima i zaposlenicima pružiti iskustvo kakvo zaslužuju, a s druge im strane porezna opterećenja to ne dozvoljavaju te ih ponekad koštaju i samog opstanka. Zbog toga se ugostiteljstvo godinama bori za opstanak i posluje na samom rubu profitabilnosti.

Da se nešto hitno treba mijenjati znaju iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske. Oni od Vlade zahtijevaju smanjenje PDV-a na pripremu hrane s 25% na 13%, ukidanje Poreza na potrošnju te prilagođavanje radnog prava i Zakona o radu potrebama tržišta rada, što podrazumijeva i uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu. 

Kako je biti ugostitelj u Hrvatskoj najbolje znaju oni koji su unatoč svim izazovima uspjeli opstati. O novim zahtjevima i trenutnom stanju u ugostiteljstvu razgovarali smo s tri uspješne vlasnice slastičarnica u Zagrebu - Žakline Troskot (Amelie), Martinom Dumančić (M&M) i Martinom Bračić (TORTE i to).

Pronalazak radne snage glavni je problem 

Odljev radne snage aktualan je problem u Hrvatskoj, a njegove posljedice najviše osjete upravo ugostitelji. Iz Koordinacije ugostitelja naglasili su kako im je cilj prije svega povećanje plaća radnika, za što uz trenutnu visinu poreza i uvjete poslovanja u Hrvatskoj jednostavno nema prostora. Situaciju s plaćama na primjeru nam je objasnila Žakline Troskot, naša slavna slastičarka koja je odlučila napustiti Njemačku i u Zagrebu otvoriti slastičarnicu Amelie.

- Ako radnik ima neto plaću 6 000 kuna, poslodavca sa svim davanjima ta plaća košta više od 10 000 kuna. Sa 6 000 kuna zaposlenik nije zadovoljan, a 10 000 je poslodavcu jako velik iznos. Međutim, spremna sam nastaviti plaćati i 10 000 kuna, ali želim da se preraspodjelom troškova radniku omogući plaća od barem 8 000 kuna - objašnjava Troskot i dodaje - Tako bismo imali zadovoljnog radnika s troškom koji već imamo. Taj bi radnik imao više sredstava za potrošnju, a država bi tako neposredno opet dobila svoj dio kolača kroz PDV ili neke druge poreze na potrošnju.

Sram me plaće koju nudim radnicima

Martina Bračić, vlasnica popularnih slastičarnica TORTE i to, govori kako ju je sram kada kandidatu za posao mora reći da će mu početna plaća biti 4 200 kuna. Smatra da, kada davanja ne bi bila toliko velika, ne bi postojao cijeli problem s pronalaskom radne snage.

- Nekad bi se na oglas javilo 300 kandidata, a danas 7. Od toga troje nema radno iskustvo, od četvero pozvanih na intervju dođe jedan koji se u konačnici ne pojavi na probnom radu. Ja ne mogu privući ljude jer nemam uvjete da im ponudim plaću od koje će moći pristojno živjeti - zaključuje Bračić.

Njezina kolegica Martina Dumančić, vlasnica zagrebačke slastičarnice M&M koju je osnovala još 1992. godine, nadodaje kako je problem i u obrazovanju jer se djeci konstantno smanjuje praksa. Ona smatra da bi u obrazovanju trebalo biti 80% prakse, a 20% teorije. 

Spas u smanjenju poreza

Da je problem u previsokom PDV-u, dokazuje i situacija Žakline Troskot iz 2012. godine. - Da se PDV tad nije snizio s 25% na 10%, Amélie vjerojatno ne bi više postojao. Tad smo uspjeli razviti firmu od 10 zaposlenih do 35 zaposlenih i 3 poslovnice koje imamo danas. Također su nam porasle plaće, a možemo reći da sve te godine nismo imali ni jednog djelatnika koji je imao minimalno propisanu plaću nego su svi imali veće plaće - govori Žakline. 

Najavljeno smanjenje PDV-a s 25% na 13% naše sugovornice pozdravljaju, ali s obzirom na dosadašnje iskustvo i dalje su skeptične - Ja se samo nadam da se neće dogoditi stopa od 13% za konzumaciju u lokalu, a 25% ako se iznosi van - govori Martina Bračić, a Martina Dumančić dodaje da pozdravlja smanjenje stope, no upozorava da ne zaboravimo na porez na potrošnju do 3% koji plaćaju samo ugostitelji, što znači da je to smanjenje s 28% na 16%.

Ne može se planirati dugoročno

Martina Dumančić govori nam o nemogućnosti dugoročnog planiranja poslovanja zbog stalnih izmjena zakona i propisa, koji se mijenjaju svake četiri godine, a nekada i češće. U takvom okruženju poduzetnici ne mogu planirati dugoročne investicije ili praviti poslovne planove.

Žakline Troskot govori o istom problemu - Ta nesigurnost dosta koči razvoj i planiranje. Jednostavno nismo u mogućnosti npr. napraviti neki petogodišnji poslovni plan, kako to sve ozbiljne firme u svijetu rade, i sustavno provoditi svoje planove.

Bizarni propisi

Osim konstantnih izmjena zakona, ugostitelji su dužni držati se brojnih propisa koji često gube smisao s obzirom na obujam poslovanja. - Mi mali proizvođači hrane imamo jednake uvjete i propise kao i velike tvornice. Za jednodnevni proizvod kao što je kiflica moramo popisivati sve sastojke kao i jedna velika tvornica koja proizvodi na tone i s dužim rokom trajanja - objašnjava Martina Bračić i navodi još jedan primjer.

- Moj konobar mora svakih nekoliko sati očitavati temperaturu u vitrini u kojoj stoje kolači, a temperatura raste svaki put kada se vitrina otvori. Zatim mora napisati da je temperatura narasla i da je poduzeo korektivnu mjeru te zatvorio vitrinu. To je suludo jer dnevno to mora napraviti desetak puta - objašnjava Martina Bračić.

Unatoč poteškoćama, uz pomoć Udruženja ugostitelja i Koordinacije ugostitelja napravljeni su i pozitivni pomaci. Npr. minimalni tehnički uvjeti (MTU) više se ne vežu za osobu koja je vlasnik objekta, već za sam objekt. Također je ukinuta zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima ujutro od 6 do 8 sati. 

Idi na 24sata

Komentari 99

  • 25.08.2019.

    Poslodavci su genijalci u tri stvari njima na korist.1. Smanjit porez znaci drzavi ili smanjit broj doktora,profesora,komunalaca itd, ili im smanjit plaće. Kada se njima smanje plaće oni mogu smanjit i plaće kuharima i konobarima jer ako doktor plaća padne 30% mora onda past i konobarima i kuharima .Jer ne mogu konobari imat 5000-6000 ,a doktor 8000. 2. Ljudi će otići vani i kada budu išli na godišnji doći će ovdje i biti će veća potražnja znači mogu ugostitelji povećat cjene. 3. Manjak radnika u uvoz jeftine radne snage iz juga azije ili iz afrike.(Država omogućava kvotama).

  • ZG U SRCU 23.08.2019.

    Gospodje, malo ste previse zabrijale, nemojte kukat. Kompic mi je bil poslovodja jedne od slasticarnica Ameli u Zagrebu. Radil je po 10-12 sati dnevno. Kada je bila placa, dodatni sati mu nisu bili placeni jer je vlasnica otvarala nove lokale po Zagrebu, pa se kakti nije imalo za isplatu svih sati. Bil je strpljiv par mjeseci i kad je videl da je i dalje bedak, dal je otkaz i otisel raditi u Njemacku sasvim drugi posel. Veli da mu se ugostiteljstvo zgadilo i nikada vise nebu to delal.

  • zveko 17.08.2019.

    Ovo jE ista priča kao i sa jadnim poljoprivrednicima, jasno onima što obrađuju dvjesto i više hektara. Svi su pred propasti a svake godine milijune poticaja u džep. Svake godine zavrte pa gdje stane, hoćemo kupiti stan, apartman, novi auto, terenca. Tako i ugostitelji, svi propadaju, voze nove mećave, kupuju stanove, grade kuće. Ljude plaćaju minimalno i jedni i drugi i samo kukaju a odskaču od hrvatskog prosjeka 800%

Komentiraj...
Vidi sve komentare