To je to što me zanima!

Sprečavaju glavobolju, upalu grla i štite od UV zračenja

Osim što su sočne, slatke i mirisne, jagode čuvaju naše srce, reguliraju šećer u krvi pa čak djeluju i na bore vraćajući našoj koži mladoliki izgled. Sigurno ste ih probali u mnogim slatkim kombinacijama, no znate li da pristaju i onim slanim?
Vidi originalni članak

Jagode su voće bogato kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, sprečavanje glavobolje, a štite i od UV zračenja.

A znate li kako prepoznati prave domaće jagode? Domaće jagode imaju intenzivan miris, sjaje se izvana, a listići na vrhu vjenčića su im svježi i zeleni. Izrazito su slatke i sočne jer se beru u punoj zrelosti, za razliku od uvoznih jagoda, koje se beru prije nego što dozriju, kažu nam s OPG-a Giorgio Jurić u Brezovici. Ovaj OPG u plastenicima na 4 hektara uzgaja dvije vrste jagoda - Clery - najzastupljeniju sortu kod nas i Jolly koju karakteriziraju krupni plodovi, a sve što proizvedu dostavljaju izravno na Lidlovu tržnicu.

A jeste li ikad čuli da jagode, osim u slatkim kombinacijama, odlično pašu i u onim slanim? Salata od lososa, jagoda i rikole zvuči neobično, ali ovo slatko voće odlično se sljubljuje upravo s navedenim sastojcima. U tekstu vam donosimo tri naizgled neobična recepta kojima ćete se s guštom vraćati.

1. Snack za dobar početak dana

Već i ptice na grani znaju da je doručak najvažniji obrok u danu, a možda biste sutra ujutro svojoj rutini pijenja kave mogli dodati i ovaj neobičan tost s avokado namazom i jagodama.

Sastojci:

Priprema:

  1. Uklonite košticu iz avokada i izvadite mesnati dio.
  2. Od njega napravite namaz te dodajte limunov sok, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i peršin.
  3. Namaz ostavite da se ohladi, a za to vrijeme očistite jagode i nasjeckajte ih na komadiće veličine po želji.
  4. Nakon što se ohladio, namaz namažite na tostirani kruh i stavite jagode. Uz doručak možete poslužiti i mozzarellu.

2. Crvena miljenica u glavnoj ulozi

Ovaj jednostavan recept receptza salsu od jagoda osvježava, ukusan je i stvara određenu ''ovisnost''. Izvrsno je predjelo, a odlično ide i uz škampe, piletinu, ribu, salatu, tacose i još mnogo toga!

Sastojci:

  • JagodeMini rajčice
  • Limeta
  • 1/4 šalice crvenog luka u granulama
  • 1-2 žličice maslinova ulja
  • 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina
  • Sol i papar

Priprema:

  1. Operite i nasjeckajte jagode i mini rajčice te dodajte luk u granulama i papar.
  2. Nakon toga pospite iscijeđenu limetu i maslinovo ulje.
  3. Dodajte prstohvat soli i malo papra. Sve dobro promiješajte i stavite peršin.
  4. Po želji u salsu dodajte nasjeckani ananas ili mango.

3. Zanimljiva kombinacija ribe i jagoda

Pečeni losos sa salatom od jagoda i rikole odlična je kombinacija za tople ljetne večeri u krugu obitelji i prijatelja. Ako se usudite eksperimentirati okusima, onda je ovo idealan recept za vas.

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 1 žlica soli 
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 2 limuna
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica Dijon senfa
  • Jagode
  • Rikola (ili mladi špinat)
  • Pola crvenog luka 
  • 2 žlice svježeg vlasca

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Isperite losos, a zatim ga prelijte maslinovim uljem te začinite solju i paprom.
  3. Na svaki komad stavite tri koluta limuna i pecite ga 15 minuta.
  4. U međuvremenu pomiješajte ocat, senf, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro sve promućkajte i stavite u hladnjak.
  5. Operite i očistite jagode i rikolu te nasjeckajte luk. Preko toga prelijte ohlađeni preljev.
  6. Losos poslužite uz salatu, a tanjur ukrasite vlascem.

4. Osvježavajuća 'točka na I'

A kako biste začinili druženje i iznenadili uzvanike, evo i dodatnog recepta za spravljanje pića uz koje se svi možete opustiti, a koje se napravi za čas!

Sastojci:Votka od jagode

  • Limun
  • Jagode
  • Šećer

Priprema:

  1. Položite komadiće jagoda na dno čaše, dodajte led pa zatim votku od jagoda u umjerenoj količini.
  2. Iscijedite limun, dodajte malo šećera i napunite čašu vodom do vrha.
  3. Rub čaše ukrasite ploškama limuna i jagoda.
Sve sastojke za navedene recepte te ukusne, domaće jagode potražite na uvijek svježoj Lidl tržnici.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • radok 06.07.2021.

    Kad ih ubereš iz svog domačeg vrta negdi na selu. Eto kako.

  • marijan000 05.07.2021.

    jagoda je najveci alergen medu vocem

  • Vito1 05.07.2021.

    To je barem lako odgovoriti: Dok rastu tetoviraju im: Ovo je izraslo u Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare