To je to što me zanima!

Kako pripremiti sočno i mekano meso koje se topi u ustima?

Tehnika sporoga kuhanja zapravo potječe iz davnih vremena, kad su ljudi koristili pećnice s niskim temperaturama, zemljane lončiće ili čak jame u zemlji kako bi pripremali hranu. Ova praksa evoluirala je u moderno slow cooking iskustvo
Vidi originalni članak

Sporo kuhanje ili slow cooking popularna je metoda dugotrajne pripreme hrane na niskim temperaturama, obično tijekom nekoliko sati. Iako zahtijeva strpljenje, konačni rezultati vrijedni su svake minute. Ova metoda kuhanja na nižim temperaturama, koja omogućuje ravnomjernu termičku obradu namirnica, pretvara obične sastojke u sočne, meke i bogate zalogaje. 

Osim sočnosti namirnice koja se priprema, prednosti ovog načina kuhanja su manje vremena potrebnog za pripremu namirnice prije kuhanja te manja količina posuđa nakon kuhanja. Važno je napomenuti i da kuhanje na laganoj vatri omogućuje hrani da zadrži svoju nutritivnu vrijednost, a da pritom očuva svježinu jela.

Tehnika slow cookinga u praksi

Kuhanje na niskim temperaturama nije rezervirano samo za koljenicu ili rebrica. Ovu metodu prakticiraju i u pripremi vegetarijanskih jela, poput onih s lećom i slanutkom. Idealna je za kuhanje u loncu za spravljanje raznih variva, juha ili curryja, pečenje u pećnici, ekspres loncu ili sporom kuhalu.  

Prednost sporoga kuhanja izravno na elementu štednjaka - indukcijskom, električnom ili plinskom -  nalazi se u boljoj kontroli topline, koju možete regulirati prema potrebi. A ako se odlučite za sporo kuhanje u pećnici, obavezno koristite termometar i održavajte temperaturu pećnice između 130°C i 150°C za dugo i nježno pečenje.

No, bez sumnje, jedan od najpraktičnijih načina sporoga kuhanja je onaj u slow cooking kuhalu. Sve što trebate učiniti je potrošiti nekoliko minuta na pripremu sastojaka, a zatim prepustiti kuhalu da obavi drugi dio posla. Dok se hrana kuha i proizvodi paru, ona se kondenzira na poklopcu i kaplje natrag u lonac, što znači da se sastojci kuhaju u vlastitom soku te zadržavaju više svojih hranjivih tvari i okusa, dajući vam na kraju ukusne i mekane zalogaje.

Slasni recepti za vaše nepce 

A u današnjem užurbanom svijetu, u kojem je vrijeme luksuz, često tražimo načine na koje bismo mogli pojednostaviti i poboljšati proces kuhanja. Zato smo za vas izabrali dva recepta pripremljena metodom sporoga kuhanja, a koja će, sigurni smo, oduševiti vaše nepce, ali i nepce vaših gostiju! 

Mekana svinjska rebra s hrskavim krumpirima 

Meso iz linije Slow Cooked Selection iz PIK-a Vrbovec već je prošlo slow cooking proces, a rezultat su sočna rebra koja trebate samo kratko zapeći. U prijevodu, to znači da će vam za ovaj obrok trebati samo pola sata. Zvuči nerealno, zar ne? A uz ovo jelo idealan prilog su i tzv. smashed potatoes, odnosno, krumpiri koji su kuhani, pa zgnječeni i zapečeni.

Zapravo, sve što trebate je zagrijati pećnicu na 200 °C. Operite krumpire i skuhajte ih u posoljenoj vodi. Svježe začine nasjeckajte, a maslac rastopite. Češnjak protisnite ili sitno nasjeckajte te začine i češnjak dodajte u rastopljeni maslac pa sve zajedno promiješajte. Zatim, kuhane krumpire posložite na lim za pečenje pa svaki pritisnite i zgnječite. Možete to napraviti dnom čaše, gnječilicom za krumpir ili nekim sličnim predmetom. Svaki krumpir prelijte mješavinom maslaca i začina. Pecite u pećnici oko 30 minuta i pred kraj pečenja krumpire pospite naribanim parmezanom pa vratite još nekoliko minuta u pećnicu, dok se sir ne zapeče.

Više informacija o ovom receptu možete doznati ovdje, gdje možete pronaći i inspiraciju za još ukusnih i brzo gotovih jela!

Pulled Beef tacosi s povrćem i ljutim umakom

A što kad bismo vam rekli da ukusni tacosi s trganom junetinom, povrćem i ljutim umakom mogu biti gotovi za samo nekoliko minuta?

PIK Slow Cooked Pulled Beef, odnosno trgana junetina, bogatog je okusa i nježne teksture, a odlično ide uz razne sendviče, tacose, tortilje, ali i uz mnoge druge priloge. Za pripremu ovog jela potrebno je trganu junetinu već pripremljenu metodom sporoga kuhanja izvaditi iz vrećice i prebaciti u aluminijsku posudu. Pecite je u pećnici 30 minuta na 200°C (ili na 180°C s uključenim ventilatorom). 

Prebacite se zatim na povrće. Kupus i mrkvu narežite na trakice, luk i celer sitno nasjeckajte, a ljute papričice narežite na kolutiće. Kad je meso pečeno, natrgajte ga pomoću vilica. Tortilje zapecite na suhoj tavi pa pomiješajte kiselo vrhnje i srirachu. Tortilje napunite povrćem i mesom, dodajte umak pa sve pospite kolutićima ljute papričice i nasjeckanim listićima korijandera. Pokapajte svježim sokom limete, a sve potrebne sastojke za ovo brzo jelo možete pronaći ovdje

Terapija koja seže daleko u prošlost

Sad kad znate o kojoj je metodi kuhanja riječ i kad smo vam pružili inspiraciju za jednostavna i brzo gotova jela, za kraj smo ostavili nekoliko zanimljivosti. 

Jeste li znali da tehnika sporoga kuhanja zapravo potječe iz davnih vremena, kad su ljudi koristili pećnice s niskim temperaturama, zemljane lončiće ili čak jame u zemlji kako bi pripremali hranu? Naime, ova prastara praksa evoluirala je u današnje moderno slow cooking iskustvo, ali korijeni ove tehnike sežu duboko u povijest ljudske prehrane. 

A jedna intrigantna činjenica je da je slow cooking i određena vrsta terapije. Dugotrajni proces kuhanja namirnica pridonosi širenju ugodnih miomirisa u domu, stvarajući atmosferu koja podsjeća na tradicionalne, tople obiteljske obroke. Mirisi koji se šire tijekom procesa slow cookinga povezani su s emocionalnim doživljajima, stvarajući osjećaj udobnosti i povezanosti s domom. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Aurora2 02.01.2024.

    Da li je to priprema za 2025

  • Uspravan 02.01.2024.

    Ala zbudite se! Novo leto je pasalo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare