Piletina je vjerojatno jedan od najpopularnijih mesnih proizvoda u svijetu. Prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata, EU je 2020. proizvela oko 13,6 milijuna tona mesa peradi, što je novi maksimum u odnosu na prijašnje godine. U usporedbi s 2019. godinom, proizvodnja je porasla za 2,3%, a ako ćemo pratiti brojke od 2004. godine, riječ je o porastu od nevjerojatnih 45%.
Što se tiče Hrvatske, istraživanje magazina Ja trgovac i agencije Hendal s početka ove godine pokazalo je da petina hrvatskih građana meso jede svaki dan i da se od vrsta mesa najčešće jede piletina (55,1%). Što se tiče preferencija, 39,3% građana izjasnilo se da najviše vole piletinu - meso visoke nutritivne vrijednosti, iz čijih 100 grama možemo dobiti 30 različitih nutritivnih tvari, i meso visoke energetske vrijednosti, čijih 100 grama sadrži oko 916 kilodžula energije.
Sa svime ovime na umu, sastavili smo tri prijedloga recepata s piletinom koji će oduševiti svakog ljubitelja ove mesne namirnice. Okupajte se u moru ili popijte kavu na suncu, a poslije uživajte u piletini caprese, pilećim prsima u umaku od gljiva ili tjestenini s piletinom, špinatom i artičokama.
1. Piletina caprese
Već i na spomen talijanske kuhinje mnogima će početi curiti sline. Piletina caprese nije iznimka - u što se možete i vi uvjeriti pomoću ovog jednostavnog recepta, za čiju je pripremu potrebno izdvojiti samo pola sata. Predviđeni broj porcija je četiri tanjura.
Sastojci:
- Odresci pilećeg filea Međimursko pile
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 1 staklenka umaka pesto
- 4-6 kriški svježe mozzarelle
- 8 cherry rajčica
- Aceto balsamico
- Svježi bosiljak
Priprema:
Odreske pilećeg filea dobro posolite i popaprite te popržite na prethodno zagrijanoj tavi s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i maslacem. Pecite ih od 3 do 4 minute sa svake strane dok lagano ne porumene. Premažite svaki komad piletine jednom do dvjema žlicama pesta te dodajte kriške mozzarelle i cherry rajčice. Pripremu jela dovršite u pećnici zagrijanoj na 200°C i pecite desetak minuta dok se sir ne rastopi, a rajčice ne omekšaju. Izvadite jelo iz pećnice, pustite da odstoji nekoliko minuta te ga zatim ukrasite svježim bosiljkom i prelijte s nekoliko kapi aceto balsamica. Što se tiče priloga, možete odabrati kombinaciju sa salatom od rikole, kuhanom tjesteninom i umakom od rajčice ili s pečenom cvjetačom i šparogama. Svaku varijantu možete posuti i s malo parmezana.
2. Pileća prsa u umaku od gljiva
Jeste li znali da postoji 3000 jestivih vrsta gljiva, od kojih dvjestotinjak konzumira čovjek? Riječ je o niskokaloričnoj namirnici bogatoj vlaknima, proteinima i antioksidansima koja svakom jelu daje jedinstven okus. Za ovaj recept potrebno je 40 minuta, a u gotovom jelu uživat će četiri osobe.
Sastojci:
- Medaljoni pilećeg filea Međimursko pile
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 300 grama gljiva
- 2 žlice mljevene ljutike
- 4 žlice maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1/2 šalice bijelog vina
- 1/2 šalice pileće juhe
- 2 žlice vrhnja za šlag
- 2 čajne žlice svježih listova timijana
- Pola limunove korice
- Svježi peršin
Priprema:
Pileće filete lagano istucite batom za meso i zatim ih začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. U zagrijanu veliku tavu na otopljeni maslac i maslinovo ulje dodajte piletinu te je pecite 5-7 minuta sa svake strane. Prebacite pileća prsa na tanjur te ih poklopite da bi zadržala toplinu. Otopite još jednu žlicu maslaca na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte gljive i ljutiku, koje treba peći oko pet minuta, dok ne omekšaju. Nakon toga ulijte vino i pileću juhu. Kad smjesa zakipi, smanjite vatru te umiješajte vrhnje za šlag, listiće timijana i posljednju žlicu maslaca. Kad se svi sastojci sjedine, dodajte malo limunove korice. Umakom od gljiva na kraju prelijte pileća prsa te po želji ukrasite nasjeckanim peršinom, listićima svježeg timijana i dodatnom limunovom koricom. Od priloga možete pripremiti rižu, tjesteninu ili kruh zapečen s maslinovim uljem i češnjakom.
3. Tjestenina s piletinom, špinatom i artičokama
Nema namirnice koja se ne slaže s piletinom - od povrća i tjestenina pa do mliječnih proizvoda i određenih vrsta voća. Također, u većini slučajeva ovo meso ne traži mnogo vremena za pripremu, a opet dobijete ukusan i zasitan obrok. Za ovaj recept trebat će vam tek 25 minuta, a razveselit ćete četvera gladna usta.
Sastojci:
- Odresci pilećeg filea Međimursko pile
- 500 grama tjestenine
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- Mljeveni špinat
- Limenka artičoka
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 3 žlice maslaca
- 2 žlice glatkog brašna
- Temeljac za pileću juhu
- Mlijeko
- Mozzarella
- Svježe naribani parmezan
- Rajčice
Priprema:
U velikom loncu s kipućom posoljenom vodom skuhajte tjesteninu. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak i špinat te kuhajte oko 3 minute. Umiješajte artičoke pa prebacite sve iz tave na tanjur. Na tavu dodajte još ulja i piletinu, koju ste prethodno začinili solju i paprom. Pecite dok ne porumeni i dok se ne zapeče, otprilike 8 minuta na svakoj strani. Ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim je narežite. U tavi potom otopite maslac, umutite brašno te dodajte temeljac, mlijeko, mozzarellu i parmezan. Sve dodatno začinite solju i paprom. Na kraju u tu smjesu dodajte tjesteninu, špinat i artičoke koje ste skuhali na početku te miješajte dok se sve komponente jela ne sjedine. Poslužite s parmezanom i rajčicama.