Zbog pandemije koronavirusa mnogi su ured preselili u vlastiti dom, čime su u mnogo pogleda dobili više slobode. No dok su neki tu novostečenu slobodu rada od kuće iskoristili da tijekom pauze stave prati rublje, skuhaju ručak ili skoknu do trgovine, drugi kao da zaborave da su i dalje "na poslu", pa si dopuste mnogo više od toga. Naime, nekoliko je istraživanja pokazalo da značajan postotak zaposlenika konzumira alkohol tijekom radnog vremena!
Zabrinjavajući podaci
Podružnica Američkih centara za ovisnost, Alcohol.org, provela je istraživanje na 3000 zaposlenika koji rade od kuće širom SAD-a kako bi doznala koliko ljudi koristi svoj "novi" ured kao izgovor za pijenje tijekom radnog vremena. Otkriveni podaci su iznenađujući - svaki treći Amerikanac (32%) pije alkohol tijekom rada od kuće.
Još jedno istraživanje o ovoj temi provela je društvena mreža Fishbowl, usmjerena na trendove na radnome mjestu i perspektive zaposlenika o važnim pitanjima vezanim za karijeru i posao. Istraživanje je provedeno putem istoimene aplikacije nad 12.895 zaposlenika diljem SAD-a, uključujući zaposlene u svjetski poznatim tvrtkama kao što su Facebook, Tesla, Amazon, Nike i Google.
Rezultati su ponovno iznenadili - gotovo 42% svih ispitanika pije tijekom radnog vremena od kuće, a zanimljivo je da, u odnosu na druge sektore, djelatnici u agencijama za marketing i oglašavanje imaju najveći postotak onih koji piju tijekom radnog vremena - čak 49,14%.
Nemojte misliti da nitko neće primijetiti
Iako vam se može činiti da nekoliko čaša pića tijekom radnog vremena nije velik rizik, vrlo lako možete dovesti svoj posao u opasnost. Konzumacija alkohola općenito negativno utječe na sposobnost koncentracije, rješavanja izazova i brzog reagiranja na probleme.
Kad se alkohol konzumira na poslu, ove nuspojave mogu postati još uočljivije te dovesti do nemogućnosti koncentracije i izvršavanja zadataka u roku, kašnjenja na sastanke putem videopoziva ili kasno reagiranje na obavijesti i upite nadređenih ili klijenata. Povrh toga, mogu vam se "zalomiti" česti tipfeleri i greške u pisanoj komunikaciji, a i produktivnost nerijetko bude smanjena, pa vašim nadređenima može postati sumnjivo ako vam je za određene zadatke odjednom potrebno mnogo više vremena nego inače.
Čak i u ova nesvakidašnja vremena takvo ponašanje i i situacije koje se ponavljaju mogu ozbiljno ugroziti nečiji položaj u tvrtki i dugoročan profesionalni ugled. Zato u alkoholnim pićima treba uživati odgovorno i onda kad je to prihvatljivo.
Sljedeći put kad vam tijekom radnog vremena dođe želja za čašom piva jer, eto, baš bi vam sjela nakon gableca, radije posegnite za bezalkoholnim, koje neće utjecati na vaše sposobnosti. Primjerice, Heineken® 0.0 vrhunsko je bezalkoholno pivo koje dokazuje da i takvo pivo može zadržati izvanredan okus te utažiti žeđ ljubiteljima kvalitetnog piva u situacijama u kojima alkoholna pića nisu primjerena.