To je to što me zanima!

Imate osjećaj da svaki tjedan pripremate ista jela? Vrijeme je da isprobate ove recepte

Zbog pripreme istih jela kuhanje može postati monoton zadatak koji obavljate rutinski. Ako ste se našli u toj situaciji, idealan je trenutak da novim okusima i začinima vratite strast za kuhanjem. Otkrijte tri primamljiva i nesvakidašnja recepta
Vidi originalni članak

Premda je često lakše posegnuti za mobitelom i naručiti obrok iz restorana, priprema hrane kod kuće ima znatno više benefita. Istraživanja su pokazala da ima pozitivne učinke na zdravlje, pa je tako veća učestalost konzumacije domaćih obroka povezana s 28% smanjenjem vjerojatnosti povišenog indeksa tjelesne mase. Osim toga, kuhanje kod kuće povezuje nas s obitelji, a pritom i štedimo novac.

No istina je da ponekad može doći do zasićenja jer imamo osjećaj kao da stalno pripremamo ista jela. Ako ste se i vi našli u ovoj situaciji, vrijeme je da u sljedećim receptima pronađete inspiraciju za pripremu novih obroka koji će oduševiti nepce vaših ukućana. Pritom sva tri recepta imaju nešto zajedničko, a to je glavni sastojak - cijelo pile!

Spatchcock piletina

Ova, takozvana spljoštena piletina izgleda pomalo neobično, no priprema se na vrlo jednostavan način. S njom možete ispeći i krumpiriće, a u ovom receptu finalni šmek daje joj umak chimichurri.

Sastojci

  • Međimursko pile
  • 2 žličice soli
  • 3 žličice crvene paprike
  • 1 žličica ružmarina
  • 1 žličica češnjaka u prahu (ili luka druge vrste)
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica papra
  • oko 5 žlica ulja

Umak chimichurri

  • pola šalice listova korijandera, 
  • pola šalice listova peršina 
  • sitno nasjeckana ljutika
  • 3-4 češnja češnjaka, tanko narezana ili sitno nasjeckana
  • ½ - ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • ½ - ¾ šalice crvenog vinskog octa
  • žličica soli
  • pola žličice mljevenog crnog papra
  • pečena crvena paprika 

Priprema

1. Zarežite pile s obje strane leđne kosti kuhinjskim škarama ili oštrim nožem. Režite od vrata prema "repu", uz rub kosti, i potom je odstranite, kao što je prikazano na donjoj fotografiji. Zatim lagano rastvorite pile da biste u sredini našli malu bijelu hrskavicu. Nožem je zarežite na debljinu od 1 cm ili dok ne osjetite da ste došli do prsne kosti. Potom rukama lagano raširite dok se prsna kost ne pojavi. Nju ne morate vaditi.

2. Ovako "spljošteno" pile stavite u posudu za pečenje tako da je koža okrenuta prema dolje i premažite začinima za marinadu koje ste pomiješali s uljem. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Tijekom pečenja pripremite umak chimichurri tako što ćete sve sastojke staviti u sjeckalicu ili blender te pulsirati nekoliko puta dok se sastojci ne sjedine. 

3. Nakon 30-40 minuta izvadite pile, koža sad treba biti okrenuta prema gore, a pećnicu smanjite na 190 stupnjeva. Vratite pile u pećnicu te pecite još 40-60 minuta ili dok koža ne porumeni. Potom ga izvadite i zalijte uljem iz posude te pecite još desetak minuta dok ne dobijete zlatno smeđu boju pileta. Poslužite s umakom i uživajte.

Marokanska piletina i tagine od marelice

Tajine ili tagine je sjevernoafričko jelo, nazvano po glinenoj posudi u kojoj se kuha. Ova verzija sa suhim marelicama idealna je za sve ljubitelje slatko-slanih kombinacija, kao i za one koji žele unijeti više začina u svoje kuhanje. Ako nemate posudu tagine, možete kombinirati tavu i pećnicu.

Sastojci

  • Međimursko pile, isječeno na 4 ili 8 komada
  • jedna žličica soli
  • 1 žličica svježe naribanog đumbira
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra 
  • pola žličice kurkume
  • pola žličice šafranovih niti, izmrvljenih (možete ih zamijeniti jednom žličicom kurkume i crvene paprike da biste dobili sličnu boju)

Za tagine:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 srednje glavice luka, naribane
  • 3-4 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
  • 1 ili 2 štapića cimeta 
  • mala vezica korijandera
  • pola šalice pilećeg temeljca ili juhe
  • ¾  šalice vode
  • 3 žlice šećera 
  • 1 šalica suhih marelica
  • 1 žličica mljevenog cimeta

Priprema

1. Sve začine za piletinu pomiješajte u zdjeli koja je dovoljno velika da u nju stanu svi komadi piletine. Tako će sve biti ravnomjerno prekriveno začinima.

2. U glinenu posudu stavite tri žlice maslinova ulja i zatim dodajte naribani luk, češnjak i štapić cimeta. Potom dodajte začinjenu piletinu, u jednom sloju, tako da je mesnatija strana okrenuta prema dolje. Na vrh stavite manju vezicu korijandera i potom dodajte pileću juhu. 

3. U posudi u kojoj ste začinili piletinu promućkajte vodu kako biste je očistili od začina i tu vodu dodajte u tagine (¾ šalice). Poklopite i ostavite da se kuha na srednje niskoj temperaturi.

4. Nakon što provrije, kuhajte piletinu, neometano, jedan sat. Uklonite pola šalice tekućine od kuhanja i ostavite sa strane. Pažljivo okrenite komade piletine tako da je sada donja strana okrenuta prema gore. Vratite poklopac i nastavite pirjati još 45 minuta ili dok piletina ne bude gotova a tekućina ne postane gusta i reducirana.

5. Dok se piletina kuha, suhe marelice stavite u manji lonac i podlijte vodom. Pirjajte na srednjoj temperaturi, djelomično poklopljene, od 10 do 15 minuta ili dok ne omekšaju dovoljno da ih prepolovite prstima. Ocijedite ih i vratite u lonac. 

6. Dodajte šećer, mljeveni cimet i pola šalice sačuvane tekućine od kuhanja. Lagano pirjajte marelice od 5 do 10 minuta, ili dok ne nastane gusti sirup. Marelice se sa sirupom prelijevaju preko piletine, ali ako slatko-slanu kombinaciju radite prvi put, predlažemo da ih ipak odvojite u zdjelicu i stavljate po želji. Jelo se također može posuti tostiranim bademima ili sezamom.

Što ako nemate zemljanu posudu?

Nakon što ste dodali sastojke za tagine u tavu, kuhajte sve na srednjoj temperaturi od 8 do 10 minuta. Maknite tavu s peći, dodajte začinjenu piletinu te pokrijte tavu poklopcem. Pecite u pećnici 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, zatim skinite poklopac i pecite dodatnih 30-45 minuta.

Piletina na podlozi od cvjetače

Ako želite unijeti malo više proteina i povrća u dnevni jelovnik, ovaj recept u tome će vam pomoći. Kombinacija sočne piletine, ukusne cvjetače i umaka odličan je odabir za obiteljski ručak vikendom. Uz to, sa strane možete poslužiti i rižu.

Sastojci

  • Međimursko pile
  • cvjetača srednje veličine
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 2 žličice soli
  • pola žličice papra
  • žličica nasjeckanog peršina
  • žlica limunova soka
  • žlica nasjeckanih kapara

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Odstranite listove cvjetače te je operite i osušite krpom ili papirnatim ubrusom. Zatim odrežite i donji dio cvjetače kako biste dobili ravno dno i bijeli cvat koji je potrebno rezati na odreske debljine 2 cm.

2. Odreske cvjetače stavite u jednom sloju na dno velike posude za pečenje. Prelijte s dvije žlice ulja, pola žličice soli i 1/4 žličice papra. Zatim stavite piletinu na vrh i premažite smjesom od dvije žlice ulja, pola žličice soli i 1/4 žličice papra. Pecite dok termometar, koji ste uboli u najdeblji dio prsa (izbjegavajući kost), ne zabilježi 165 stupnjeva. To će trajati otprilike sat vremena

3. Premjestite cvjetaču u posudu za posluživanje, a piletinu ostavite da odstoji 10 minuta prije rezanja. U malu zdjelu ulijte tri žlice soka u kojem se sve peklo, a ako ga nema dovoljno, koristite vodu. Dodajte peršin, limunov sok i kapare te preostale tri žlice ulja i izmiješajte da se sjedini. Umak poslužite preko piletine i cvjetače.

Perutnina Ptuj PIPO Čakovec prvi je hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića 100% bez antibiotika. Osim certifikata "Antibiotic free", PP PIPO Čakovec dobio je još jednu oznaku, "Dokazana kvaliteta – Hrvatska", kojom jamči najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje. Međimursko pile nosi oznaku 2024. "Odabrale mame", a dostupan je i novi proizvod iz linije Međimursko pile - marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • Poželjan 13.07.2024.

    Benefit naručivanja hrane mobitelom?Ispričavam se, ali nekako mi je takvih žao!

Komentiraj...
Vidi sve komentare