Premda je često lakše posegnuti za mobitelom i naručiti obrok iz restorana, priprema hrane kod kuće ima znatno više benefita. Istraživanja su pokazala da ima pozitivne učinke na zdravlje, pa je tako veća učestalost konzumacije domaćih obroka povezana s 28% smanjenjem vjerojatnosti povišenog indeksa tjelesne mase. Osim toga, kuhanje kod kuće povezuje nas s obitelji, a pritom i štedimo novac.
No istina je da ponekad može doći do zasićenja jer imamo osjećaj kao da stalno pripremamo ista jela. Ako ste se i vi našli u ovoj situaciji, vrijeme je da u sljedećim receptima pronađete inspiraciju za pripremu novih obroka koji će oduševiti nepce vaših ukućana. Pritom sva tri recepta imaju nešto zajedničko, a to je glavni sastojak - cijelo pile!
Spatchcock piletina
Ova, takozvana spljoštena piletina izgleda pomalo neobično, no priprema se na vrlo jednostavan način. S njom možete ispeći i krumpiriće, a u ovom receptu finalni šmek daje joj umak chimichurri.
Sastojci
- Međimursko pile
- 2 žličice soli
- 3 žličice crvene paprike
- 1 žličica ružmarina
- 1 žličica češnjaka u prahu (ili luka druge vrste)
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica papra
- oko 5 žlica ulja
Umak chimichurri
- pola šalice listova korijandera,
- pola šalice listova peršina
- sitno nasjeckana ljutika
- 3-4 češnja češnjaka, tanko narezana ili sitno nasjeckana
- ½ - ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- ½ - ¾ šalice crvenog vinskog octa
- žličica soli
- pola žličice mljevenog crnog papra
- pečena crvena paprika
Priprema
1. Zarežite pile s obje strane leđne kosti kuhinjskim škarama ili oštrim nožem. Režite od vrata prema "repu", uz rub kosti, i potom je odstranite, kao što je prikazano na donjoj fotografiji. Zatim lagano rastvorite pile da biste u sredini našli malu bijelu hrskavicu. Nožem je zarežite na debljinu od 1 cm ili dok ne osjetite da ste došli do prsne kosti. Potom rukama lagano raširite dok se prsna kost ne pojavi. Nju ne morate vaditi.
2. Ovako "spljošteno" pile stavite u posudu za pečenje tako da je koža okrenuta prema dolje i premažite začinima za marinadu koje ste pomiješali s uljem. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Tijekom pečenja pripremite umak chimichurri tako što ćete sve sastojke staviti u sjeckalicu ili blender te pulsirati nekoliko puta dok se sastojci ne sjedine.
3. Nakon 30-40 minuta izvadite pile, koža sad treba biti okrenuta prema gore, a pećnicu smanjite na 190 stupnjeva. Vratite pile u pećnicu te pecite još 40-60 minuta ili dok koža ne porumeni. Potom ga izvadite i zalijte uljem iz posude te pecite još desetak minuta dok ne dobijete zlatno smeđu boju pileta. Poslužite s umakom i uživajte.
Marokanska piletina i tagine od marelice
Tajine ili tagine je sjevernoafričko jelo, nazvano po glinenoj posudi u kojoj se kuha. Ova verzija sa suhim marelicama idealna je za sve ljubitelje slatko-slanih kombinacija, kao i za one koji žele unijeti više začina u svoje kuhanje. Ako nemate posudu tagine, možete kombinirati tavu i pećnicu.
Sastojci
- Međimursko pile, isječeno na 4 ili 8 komada
- jedna žličica soli
- 1 žličica svježe naribanog đumbira
- ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
- pola žličice kurkume
- pola žličice šafranovih niti, izmrvljenih (možete ih zamijeniti jednom žličicom kurkume i crvene paprike da biste dobili sličnu boju)
Za tagine:
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 srednje glavice luka, naribane
- 3-4 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
- 1 ili 2 štapića cimeta
- mala vezica korijandera
- pola šalice pilećeg temeljca ili juhe
- ¾ šalice vode
- 3 žlice šećera
- 1 šalica suhih marelica
- 1 žličica mljevenog cimeta
Priprema
1. Sve začine za piletinu pomiješajte u zdjeli koja je dovoljno velika da u nju stanu svi komadi piletine. Tako će sve biti ravnomjerno prekriveno začinima.
2. U glinenu posudu stavite tri žlice maslinova ulja i zatim dodajte naribani luk, češnjak i štapić cimeta. Potom dodajte začinjenu piletinu, u jednom sloju, tako da je mesnatija strana okrenuta prema dolje. Na vrh stavite manju vezicu korijandera i potom dodajte pileću juhu.
3. U posudi u kojoj ste začinili piletinu promućkajte vodu kako biste je očistili od začina i tu vodu dodajte u tagine (¾ šalice). Poklopite i ostavite da se kuha na srednje niskoj temperaturi.
4. Nakon što provrije, kuhajte piletinu, neometano, jedan sat. Uklonite pola šalice tekućine od kuhanja i ostavite sa strane. Pažljivo okrenite komade piletine tako da je sada donja strana okrenuta prema gore. Vratite poklopac i nastavite pirjati još 45 minuta ili dok piletina ne bude gotova a tekućina ne postane gusta i reducirana.
5. Dok se piletina kuha, suhe marelice stavite u manji lonac i podlijte vodom. Pirjajte na srednjoj temperaturi, djelomično poklopljene, od 10 do 15 minuta ili dok ne omekšaju dovoljno da ih prepolovite prstima. Ocijedite ih i vratite u lonac.
6. Dodajte šećer, mljeveni cimet i pola šalice sačuvane tekućine od kuhanja. Lagano pirjajte marelice od 5 do 10 minuta, ili dok ne nastane gusti sirup. Marelice se sa sirupom prelijevaju preko piletine, ali ako slatko-slanu kombinaciju radite prvi put, predlažemo da ih ipak odvojite u zdjelicu i stavljate po želji. Jelo se također može posuti tostiranim bademima ili sezamom.
Što ako nemate zemljanu posudu?
Nakon što ste dodali sastojke za tagine u tavu, kuhajte sve na srednjoj temperaturi od 8 do 10 minuta. Maknite tavu s peći, dodajte začinjenu piletinu te pokrijte tavu poklopcem. Pecite u pećnici 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, zatim skinite poklopac i pecite dodatnih 30-45 minuta.
Piletina na podlozi od cvjetače
Ako želite unijeti malo više proteina i povrća u dnevni jelovnik, ovaj recept u tome će vam pomoći. Kombinacija sočne piletine, ukusne cvjetače i umaka odličan je odabir za obiteljski ručak vikendom. Uz to, sa strane možete poslužiti i rižu.
Sastojci
- Međimursko pile
- cvjetača srednje veličine
- 6 žlica maslinova ulja
- 2 žličice soli
- pola žličice papra
- žličica nasjeckanog peršina
- žlica limunova soka
- žlica nasjeckanih kapara
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Odstranite listove cvjetače te je operite i osušite krpom ili papirnatim ubrusom. Zatim odrežite i donji dio cvjetače kako biste dobili ravno dno i bijeli cvat koji je potrebno rezati na odreske debljine 2 cm.
2. Odreske cvjetače stavite u jednom sloju na dno velike posude za pečenje. Prelijte s dvije žlice ulja, pola žličice soli i 1/4 žličice papra. Zatim stavite piletinu na vrh i premažite smjesom od dvije žlice ulja, pola žličice soli i 1/4 žličice papra. Pecite dok termometar, koji ste uboli u najdeblji dio prsa (izbjegavajući kost), ne zabilježi 165 stupnjeva. To će trajati otprilike sat vremena.
3. Premjestite cvjetaču u posudu za posluživanje, a piletinu ostavite da odstoji 10 minuta prije rezanja. U malu zdjelu ulijte tri žlice soka u kojem se sve peklo, a ako ga nema dovoljno, koristite vodu. Dodajte peršin, limunov sok i kapare te preostale tri žlice ulja i izmiješajte da se sjedini. Umak poslužite preko piletine i cvjetače.