To je to što me zanima!

Godine (ni)su bitne - Što određuje senioritet developera?

Mnogi developeri smatraju kako bi dugogodišnje iskustvo automatski trebalo rezultirati višim senioritetom u praksi. Iako je u nekim slučajevima ta perspektiva opravdana, ponekad to baš i nije tako
Vidi originalni članak

Česta rasprava u IT industriji je ona o tome što zapravo određuje seniorski status, posebice kod programiranja kao jednog od najtraženijeg zanimanja — je li to broj godina provedenih u profesiji ili razina stručnosti i znanja koje osoba iskazuje?

Mnogi developeri smatraju kako bi dugogodišnje iskustvo automatski trebalo rezultirati višim senioritetom u praksi. Iako je u nekim slučajevima ta perspektiva opravdana, ponekad godine rada ne odražavaju nužno stvarnu razinu vještina i znanja i obratno.

Kako (pravedno) određivati senioritet?

U Leapwiseu, zagrebačkoj B2B tvrtki za razvoj softvera, na senioritet gledaju višedimenzionalno. Kako kažu, za njih su godine iskustva samo odskočna daska za procjenu senioriteta njihovih developera.

- Na početku naših karijera, naše znanje i stručnost su ono što izgrađuje naš kredibilitet, a kako napredujemo sve se više oslanja i na naš autoritet u određenim domenama. Kredibilitet je povezan s iskustvom, ali ne nužno iskustvom u godinama, već našim dosadašnjim postignućima i rezultatima, odgovornostima koje smo imali, te projektima na kojima smo radili, kaže Martin Blažević, Tech Lead u Leapwiseu.

Puno veću težinu imaju znanje i vještine koje developeri posjeduju, neovisno o godinama staža. U Leapwiseu smatraju kako netko potrebno znanje može steći u dvije godine, a netko u pet godina ("netko trči, netko hoda"), i nikada ne gledaju godine kao izravnu presliku potrebne razine znanja za određenu poziciju. 

Kroz svoj novi ebook, Leapwiseov je tim objavio besplatnu "karijernu mapu" za developere — odnosno svojevrstan vodič za procjenu vlastite ili tuđe razine senioriteta. 

U vodiču se dotiču i vlastitih kriterija za procjenu senioriteta, koje su podijelili na godine iskustva, znanje, opseg i kompleksnost zadataka, razinu odgovornosti i utjecaj na znanje ostalih kolegica i kolega u timu, pri čemu opet napominju da same godine radnog iskustva vide kao najmanje značajan kriterij u procjeni senioriteta.

Zašto određivati senioritet?

Tvrtke zapošljavaju prema razinama senioriteta koje su im potrebne, s ciljem formiranja uravnoteženih i svestranih timova. Senioritet koriste kao kriterij za procjenu zaposlenika na temelju njihovih vještina, znanja i iskustva.

Na taj način, zaposlenicima mogu dodijeliti odgovarajuće zadatke, projekte i odgovornosti prema razini stručnosti. S druge strane, za zaposlenike to znači jasnu definiciju njihove uloge i odgovornosti unutar tima, kao i poznavanje mogućnosti za napredak te s tim povezanih uvjeta poput plaće i beneficija.

Leapwise shvaća kako je nužno kontinuirano ulagati u tim jer bez stručnjaka koji će graditi softver nema ni kvalitetnog rješenja.

Vodič za procjenu razine senioriteta

Osmišljen kako bi zaposlenicima pomogao u razvoju karijere, pružajući jasnu sliku o tome gdje se trenutno nalaze i što trebaju napraviti kako bi napredovali na višu razinu, Leapwiseov besplatan ebook, na temelju vlastitog iskustva i generalnih statistika, između ostalog, daje pregled ključnih vještina potrebnih za svaku razinu senioriteta za programere. Pri tom objašnjenju, vodič koristi širok spektar pozicija u razvoju softvera - od Junior, Mid i Senior Developera do Lead Engineera i Solution ili Software Architecta.

Korisni savjeti za daljnji napredak

Kroz detaljno kontekstualiziranje i osvrt na značaj generalnih kategorija kao što su godine iskustva, znanje, opseg i složenost zadataka, odgovornost i utjecaj, kao i "mekih" vještina, poput inženjerskog načina razmišljanja, dubokog i širokog poznavanja domena, želje za učenjem i istraživanjem u određivanju senioriteta u razvoju softvera, Leapwiseov besplatan ebook nudi vrijedan resurs za zaposlenike koji žele unaprijediti svoju karijeru u razvoju softvera. 

Uz to, Leapwiseov je developerski tim za kolegice i kolege koje čitaju ebook priredio i savjete, odnosno popis korisnih materijala kroz koje svaka razina programera može dalje usavršavati svoje znanje. 

Cijeli ebook je besplatno dostupan na linku.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • NinjaJuice 10.10.2024.

    ne može se ebook skinuti bez da se upiše email adresa. koja je to fora? šta će ti moja email adresa? za spamanje?

Komentiraj...
Vidi sve komentare