To je to što me zanima!

Bogata i ukusna božićna gozba i blagdani bez strke - moguće je!

Neka vam za blagdane glavni cilj bude druženje s obitelji, a ne cjelodnevno nakuhavanje ili živciranje zbog toga kako je nešto ispalo. Pripremite ovog Božića jednostavan obrok koji će biti vrijedan pamćenja i podijelite ga s najmilijima
Vidi originalni članak

Svima je poznata blagdanska strka - kuhanje i pečenje kolača u nedogled, postavljanje božićnih ukrasa, kupnja darova, obiteljska okupljanja... A sve to, naravno, u vrlo kratkom razdoblju! Osim toga, tijekom blagdana skloniji smo konzumirati više šećera i alkohola nego u bilo koje drugo doba godine, a nedostatak sna javlja se kao rezultat onog poznatog moranja. "Kuća mora biti savršena",  "darovi moraju biti savršeni", "stol mora biti savršen", "sve mora biti cakum-pakum". Mora li zaista?

Od glavobolja i migrena, preko napetosti mišića i umora, do poteškoća s koncentracijom, prejedanja, ali i nedovoljno jedenja, to su samo neki od simptoma koji mogu upućivati na stanje zvano "blagdanski stres". Pribrojimo li tome i emocionalne znakove, kao što su razdražljivost, osjećaj preplavljenosti, tjeskoba i nemogućnost uživanja u stvarima koje su vam nekad bile izvor radosti, bit će vam jasno da je stres nešto što ovog Božića (a i poslije) treba izbjeći pod svaku cijenu. 

Zato ne dopustite da vam blagdani prođu u bujici neugodnih simptoma! Podijelite zadatke i obaveze među ukućanima, umjesto da svima kupujete darove, dogovorite secret Santu, kupnju namirnica obavite ranije i, zapamtite, svijet neće propasti ako preskočite koji poziv na druženje. Kako bismo vas dodatno rasteretili od stresa, donosimo vam ideju za relativno brz i lagan, a ukusan božićni jelovnik.

Kako složiti božićnu dasku?

Za predjelo predlažemo da se poigrate slaganjem blagdanske daske sa suhomesnatim proizvodima i sirevima Lidlove marke Deluxe! Iskoristite kolut Camemberta od kozjeg mlijeka Deluxe kao glavu Djeda Mraza, a poznatu crvenu kapu napravite uz pomoć smotuljaka od Premium trio salama Deluxe (classic, s koromačem ili s tartufima).

Nakon što formirate glavni dio daske, ostatak ukrasite goveđom pečenicom, dalmatinskim pršutom i Mortadellom Bologna s pistacijom. Od sireva, kombinirajte i tvrde i meke te nemojte zaboraviti na krekere, dvopeke i perece. Tu su i neizostavni namazi, koji povezuju sve te suhe komponente na ploči, poput paštete od divljači, namaza od dimljenog lososa te džema od naranče ili mandarine. A blagdanski gastro aranžman najviše se razlikuje od "običnog" po grančicama ružmarina, koje podsjećaju na grane božićnog drvca.

@zhenia_lytvyn Christmas snack board with Santa Brie, prosciutto, cheese, crackers, dried meat, stuffed pepper, nuts and honey🎅🏻✨ #food #snack #snackboard #santa #holiday #festive #christmas #winter #idea #закуски #дошказакусок #різдво #новийрік #ідея #свято #дошка ♬ оригінальний звук - Zhenia Lytvyn

Tart od pečene patke i rajčice

Većina je naučila za Božić jesti puricu s mlincima ili krumpirom, ali ako ove godine želite nešto malo drugačije i brže, predlažemo tart od pečene patke i rajčice, koji će biti gotov za samo 45 minuta (nakon čega možete bezbrižno uživati s obitelji u božićnim filmovima i čaši kuhanog vina)!

Sastojci:

  • lisnato tijesto
  • 500 g cherry rajčica
  • 2 žlice tapenade (namaz od maslina, kapara i inćuna)
  • 2 gotova pečena pačja prsa
  • maslinovo ulje
  • nekoliko listića svježeg bosiljka.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Koristeći tanjur promjera približno 15-20 cm, izrežite četiri kruga lisnatog tijesta. Stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Svaki krug premažite tapenadom ostavljajući prazan rub od 1 cm.

Ako niste kupili gotovu tapenadu, možete je brzinski samostalno izraditi. Izblendajte 140 g crnih maslina bez koštica, jedan manji češanj češnjaka, usoljeni filet inćuna, pet listova bosiljka i žlicu kapara. Tijekom blendanja polagano dodajte sedam žlica maslinova ulja.

Tanko narežite pačja prsa i poslažite ih na tijesto. Prekrijte meso narezanim cherry rajčicama. Prelijte maslinovim uljem i pecite u pećnici 25-30 minuta. Izvadite iz pećnice i pospite svježim bosiljkom prije posluživanja.

S desertom brzo i sigurno!

Za kraj je, naravno, ostala priprema deserta. Mnogi će reći da nisu doživjeli Božić ako se nisu prejeli raznih kolača. Međutim, je li vrijedno potrošiti sate i sate u kuhinji, mijeseći tijesto, važući sastojke i peći kolače (najčešće bez ičije pomoći!) u vrijeme u kojem bi se trebali maksimalno odmarati i provoditi vrijeme s bližnjima?

Naravno da postoji određeni čar u domaćim kolačima, ali u svijetu u kojem je prioritet dobilo naše mentalno zdravlje, odlično je znati da Lidl ima šaroliku paletu gotovih poslastica marke Deluxe. Od Crème Brûléea, čokoladnog lava cakea i svježih macarona do tartufo sladoleda s pistacijom, sorbeta u čašici i ledenih pralina. Uz tako bogat izbor ne morate se brinuti hoćete li uspjeti zadovoljiti nepce svakog člana svoje obitelji.

A da su proizvodi Deluxe ovog Božića uistinu najbolji izbor, potvrđuje još jedna pogodnost koju je Lidl pripremio za svoje kupce. Kupnjom proizvoda Deluxe ili Favorina možete osvojiti putovanje po vlastitom izboru u vrijednosti 6000 eura! Sve što treba učiniti je kupiti bilo koji proizvod Deluxe ili Favorina te skenirati aplikaciju Lidl Plus na blagajni. Ne zaboravite samo prije prvog skeniranja u toj aplikaciji kliknuti na "ZAIGRAJ". Uz glavnu nagradu, svaki dan možete osvojiti poklon bon od 500 eura.

Nagradna igra traje do Badnjaka, tako da za Božić nemojte zaboraviti zaželjeti prekrasnu želju - besplatno putovanje u novoj godini!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare