To je to što me zanima!

U ovoj slavonskoj oazi znaju recept za sjajne bijele žgance i nude neodoljivi vikend u prirodi

Sirotinjsko jelo od brašna, soli i vode othranilo je generacije, a u kombinaciji s divljači ili karameliziranim lukom u meniju s potpisom slavnog chefa pronaći ćete u skrivenom slavonskom raju kao stvorenom za odmor
Vidi originalni članak

Svijet se sve više okreće životu u prirodi i ugodnom načinu života. Kanaliziranje stresa i bijeg od svakodnevice idealni su u okruženju mira, zelenila i u aktivnom odmoru, a odlučite li se pritom i na gastronomski ekskluzivitet objeda s namirnicama iz ekouzgoja, koja slaže jedini dobitnik Michelinove zvjezdice na kontinentu, vrlo je vjerojatno da ćete se naći na lokaciji koja je proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti – Pustara Višnjica.

Ničija zemlja pretvorena u jedinstveno imanje 

Riječ pustara uvriježena je u ovdašnjem slatinskom kraju, a označava prostranu ravnicu pogodnu za uzgoj stoke. Više od 10 hektara veliko zemljište otvoreno prema rijeci Dravi i planini Papuk stoljećima je bilo u plemenitaškim rukama – od grofova obitelji Pejačević pa sve do obitelji Drašković i Schaumburg-Lippe.

Na nekadašnjem naselju bezemljaša, tzv. pusta, danas se prostire agro-turističko imanje koje je prije 15 godina bilo osuđeno na propast. Pred stečajem i u derutnom stanju s tridesetak arapskih konja koji su trebali završiti u klaonici kao dio stečajne mase, spas je ponudila Ksenija Plantak, čija je obitelj i danas vlasnik Višnjice, uz kasnijeg suvlasnika Branka Perkovića. Višnjica je rijedak primjer obnove gospodarske baštine u Slavoniji i pruža oazu mira u koju mnogi mogu pobjeći, a njezin potencijal prepoznala je i Zagrebačka banka, koja ju je odabrala za jednog od pobjednika nagradnog natječaja #prviput.

Mjesto na kojem će vam konji jesti iz ruke, a vi i iz vrta u kojem ste sadili

Imanje je okruženo s tri međunarodne biciklističke trase, dva prekrasna dvorca i mnogim interaktivnim sadržajima, a osim pružanja aktivnog odmora, ovdje posebnu pažnju pridaju ekoproizvodnji – uzgajaju stare sorte žitarica i voća, povrće, ljekovito bilje i cvijeće. U sustavu su i farma goveda te lopatari i konji, kojih je trenutno 17 i na usluzi su posjetiteljima.  

- Tijekom boravka kod nas možete naučiti sve o konjima i svakako zajahati, raditi u štali, hraniti životinje, biciklirati, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskim vrtovima, pohađati gastronomske i fotoradionice, upoznati se s proizvodnjom i uporabom funkcionalne hrane, a za one najmlađe tu su veliki dječji park i igralište. Pružamo priliku gostima da se bolje upoznaju i zbliže pod nekim novim okolnostima, da nauče pravila življenja s prirodom te razviju potrebu čuvanja kulturne, gospodarske i prirodne baštine – kaže direktor ovog impozantnog zdanja Igor Krpačić te dodaje kako su veliko priznanje dobili 2011., kad je Višnjica proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti EDEN - pobjednikom u Hrvatskoj i izabrana među pet najboljih destinacija te godine u Europi. 

Višnjički specijaliteti s potpisom Michelina 

Na imanju uzgajaju stare sorte voća, pa će vas, ovisno o tome u koje doba godine dođete, na stolu dočekati trešnja hrušt, dud, dunja i slasni orasi. Svježe cijeđeni sok od jabuke, kruške, višnje, čaj od koprive, aronije i jabuke samo su neki od domaćih pripravaka koje ovdje služe. Višnjica je prva u Hrvatskoj u prehranu uvela vlastito proizvedeni batat te ga primijenila u gastronomskoj ponudi kao glavno jelo, prilog, slasticu i napitak. Uzgajaju vlastitu stoku, a ovdje na meniju možete pronaći i zaboravljena jela poput bijelih žganaca, deliciju uz koju sjajno idu domaći svježi kajmak i sir, nezaobilazni čvarci, kobasice, slanina od uzgojenih svinja, divljač ili karamelizirani luk. Slatkaste arome domaćih džemova u pripremi glavnih jela, sarma s pireom od batata ili štrudla s rabarbarom samo su neke od delicija koje ćete ovdje probati. Sve to za Višnjicu, kao stručni suradnik, u meni slaže Goran Kočiš, chef koji je svojedobno osvojio Michelinovu zvjezdicu u zagrebačkom restoranu Noel. 

Prirodne ljepote idealne za vikend relaksaciju

Višnjica je, osim onoga što nudi imanje, prava destinacija za uživanje u prirodi. Smještena je između UNESCO-va zaštićenog pojasa rijeke Drave u Natura 2000 i planinskog područja Parka prirode Papuk, a uređene staze nude bogat raspon aktivnosti - planinarenje, šetnju šumom, brdski biciklizam. U blizini je i Informativno-edukativni centar Dravska priča, u kojem vrijedi vidjeti Oporavilište za rode, poučnu stazu o vrstama drveća i grmlja u perivoju, sjenicu, Vodenu i Zelenu učionicu te hotel za kukce, parkovne arhitekture u obližnjim mjestima i rezervat biosfere u parku Mura-Drava. Projekt se uskoro širi kroz sportske, spa i wellness sadržaje te pretendira za top destinaciju mentalne relaksacije kroz aktivan odmor, ističe direktor Krpačić.

Pustara Višnjica jedan je od pobjednika nagradnog natječaja #prviput, kojim Zagrebačka banka najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • TAKE IT BACK 04.12.2020.

    Bijeli ili žuti apsolutno svejedno. Bili su izvrsni sa svim što se kuhalo na selu, kiselo zelje, samo na masti mast i luk,kao doadatak gulašima i saftu. najbolji su mi bili začinjeni sa preprženom masti i dodanim vrhnjem u mast, sve se prokuha i začine žganci. ovo što danas zovu žgancima nema blage veze sa žgancima. Pravi domaći žganci su se kuhali pola sata pa i više i nisu bili gnjecavi kao ovo što zovu žgancima. Valjda je tome tako ako mišlen daje tzvijezdicu, ako nije onda je mišlen čista prevara.

  • Dr.Gonzo. 03.12.2020.

    Ova sirotinjska jela neki prodaju danas kao delicije.... a prodaju muda pod bubrege....

  • Josip33 03.12.2020.

    kajmak? Jel to neki dureksov lubrikant? De upotrebljavajte hrvatske rijeci!

Komentiraj...
Vidi sve komentare