Mnoga su istraživanja dokazala da med nudi mnogo potencijalnih zdravstvenih prednosti zahvaljujući tome što u sastavu ima korisne spojeve, kao što su prirodni šećeri, organske kiseline, enzimi, vitamini, minerali i antioksidansi. Tako je jedna od vjerojatno najpoznatijih prednosti ove namirnice ta da može pomoći u suzbijanju kašlja, pogotovo kod djece. Ipak, imajte uvijek na umu da nije preporučljivo davati med djeci mlađoj od godinu dana jer postoji rizik od razvoja botulizma.
Med je izvrsna, prirodna, zdrava i lako probavljiva alternativa šećeru. Ova namirnica također može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, reguliranju otkucaja srca i sprečavanju smrti zdravih stanica, a pokazao se i kao odlično prirodno rješenje za liječenje blažih opeklina. No kako u današnjemu moru proizvoda prepoznati pravu stvar?
U želji da saznaju jedu li prirodni med ili patvorinu - koji osim cvjetnog nektara zna sadržavati kukuruzni sirup, glukozu, melasu, šećerni sirup, dekstrozu, invertni šećer, brašno ili škrob - Hrvati se često okušavaju u kućnom testiranju meda. Nažalost, razne metode instant provjere nisu uopće vjerodostojne, zbunjuju kupce i dovode ih u zabludu. Naime, antibiotike koji se koriste u liječenju pčela, kvasce, plijesan, Escherichiju coli, salmonelu, pesticide, insekticide i brojne ostale štetne tvari nemoguće je dokazati kućnim testom.
Mitovi o kućnom testiranju meda
Jedan od poznatijih kućnih testiranja meda je test topivosti meda, čija je premisa da se pravi med neće odmah otopiti u vodi i da će se taložiti na površini - ili prema nekoj drugoj predaji da će pasti na dno čaše. To je mit jer topivost meda ovisi o sadržaju vlage u medu, koji opet varira ovisno o sorti meda, primjerice med koji ima više od 18% vlage izgledat će rjeđe i lako će se otopiti.
Ispitivanje plamenom vrši se tako da umočite vatu u med i zapalite je - ako gori, onda je riječ o dobrome medu. Međutim, to nije točno jer, ako med ima više vlage, tad neće izgorjeti, a pokazalo se i da neke tvari koje se koriste za lažiranje meda također mogu gorjeti.
Jedan od posebno smiješnih testova, koji se ne temelji niti na nijednom istraživanju, nalaže da med stavite u čašu, natočite vodu i zatim protresete čašu. Ako je med pravi, trebao bi se formirati oblik saća. A jeste li čuli mit o tome da mravi nikad neće jesti pravi med? S obzirom na to da su svejedi, ovi kukci će pojesti gotovo sve što nađu, pa tako i med.
Postoji i ispitivanje brzine kretanja zračnog mjehura u medu. Naime, mit je da brzina putovanja mjehura zraka upućuje na to je li med pravi ili ne. Prava je istina da brzina kretanja zračnog mjehura ovisi o količini vlage u medu (što je manje vlage, to će kretanje mjehura biti sporije) i temperaturi zraka (zimi će se zračni mjehur kretati sporije, a ljeti brže).
Neki tvrde i da će se pri zagrijavanju prirodni med karamelizirati, a lažni će biti pun mjehurića, ali činjenica je da će svaki med koji se zagrije na visokoj temperaturi biti pun mjehurića.
Pravi med je analiziran i testiran
Preporuka je da zaboravite na sve kućne testove ovakvog tipa i da obratite više pažnje na oznake na deklaraciji jer je pravi med analiziran i testiran. Primjerice, oznaka kontrolirane kvalitete Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" predstavlja potvrdu sigurnog i kvalitetnog prehrambenog proizvoda te potrošačima pruža dodatnu sigurnosti kad je riječ o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti proizvoda. Ova se oznaka dodjeljuje isključivo onim prehrambenim proizvodima koji ispunjavaju najstrože standarde kvalitete, zdravstvene ispravnosti te sigurnosti proizvodnog procesa, a jedan od takvih je i Varžak med.
Ovaj je hrvatski proizvođač meda nositelj i certifikata IFS Food. Navedeni certifikat jamči kupcima usklađenost procesa proizvodnje, od kontrole primarne proizvodnje, skladištenja i obrade meda do pakiranja i konačnog proizvoda, sa svim zakonskim normama i uz najvišu razinu sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u proizvodnom procesu.
Oslanjajući se na obiteljsko nasljeđe i dugogodišnje povjerenje zbog kvalitete, Varžak med bez kompromisa već 45 godina pomaže kupcima živjeti zdraviji i slađi život. Prije tri godine ovaj je proizvođač na najprestižnijem natjecanju London International Honey Award (LIHA) osvojio platinu za bagremov med te srebro za cvjetni i kestenov med, 2021. godine Mediterra Chestnut i Mediterra Linden dobile su zlatno, a Meditera Acacia srebrno odličje. Navedene se nagrade inače dodjeljuju onim proizvodima koji uspješno prođu slijepa testiranja koja provode međunarodni suci, a koji osobitu važnost pridaju ocjeni okusa, teksture, mirisa i izgledu proizvoda. Za ovu prestižnu nagradu konkuriraju proizvodi iz više od 120 zemalja svijeta.
Uz činjenicu da ovaj proizvođač izvozi svoje proizvode u čak osam zemalja svijeta, uključujući one s najstrožim pravilnicima o kontroli kvalitete meda - Njemačku i Kanadu, hrvatski kupci Varžak meda uvijek mogu biti sigurni da jedu pravu stvar.