To je to što me zanima!

Badnjak može i bez bakalara: Donosimo cjelovečernji meni u kojem će guštati cijela obitelj

Bakalar ne mora biti na stolu da biste uživali u Badnjoj večeri, a ni vi ne trebate taj dodatni trošak kad postoje jednako ukusne, ali povoljnije, opcije. U nastavku donosimo recepte za posna jela i desert u kojima će svi ukućani uživati
Vidi originalni članak

Tijekom blagdana se trebamo opustiti, okupiti s najdražima te uživati u iću i piću. No danas je situacija takva da su ljudi zbog visokih cijena često prisiljeni kompenzirati omiljene navike. Ipak, to nije razlog da se odričete veselja i tradicije Badnje večeri i Božića jer se uvijek mogu pronaći druge opcije. 

Također, vrlo je važno da pripreme počnete na vrijeme i prvo istražite koje prodavaonice nude blagdanska sniženja pa se tek onda bacite u kupnju. U nastavku donosimo slane i slatke posne recepte za Badnjak, a na kraju teksta doznajte gdje proizvode za ova jela možete pronaći po povoljnijim cijenama u Eurospinu.

Posna juha s povrćem

Ukusna domaća juha od povrća savršen je uvod u Badnju večer. Priprema je brza i jednostavna, a okus je toliko fin da ćete i zaboraviti kako u njoj nema mesa.

Sastojci

  • 3 žlice maslinova ili suncokretova ulja
  • 2 mrkve srednje veličine
  • korijen i list jednog peršina
  • korijen pastrnjaka
  • komadić celera
  • 1 litra vode i povrtna kocka
  • 1 litra vode, dodavanje po potrebi
  • tjestenina za juhu bez jaja
  • sol
  • papar

Postupak

1. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj temperaturi. Nakon toga dodajte sitno naribanu mrkvu i dinstajte na ulju 5 minuta. Potom dodajte povrtnu kocku koju ste prethodno rastvorili u litri vruće vode. 

2. Dodajte pastrnjak, korijen peršina i celera u komadu te kuhajte na laganoj temperaturi oko sat vremena. Po potrebi dodajte još vode tijekom kuhanja.

3. Izvadite iz juhe pastrnjak, korijen celera i peršina. Možete ih i ostaviti, ali u tom slučaju prethodno ipak nasjeckajte na komadiće. Zatim dodajte začine i tjesteninu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte usitnjeni peršin.

Brancin ili orada s prilogom

U pripremi svake ribe, osim čišćenja, najvažnija je dobra marinada jer upravo ona ribi daje ključne arome i okuse. Zato ovog Badnjaka, umjesto bakalara, pripremite brancin ili oradu, koji će uz ovu marinadu biti jednako poželjan specijalitet na blagdanskom stolu.

Sastojci (za četiri osobe):

  • oko 1,5 kg svježeg brancina ili orade
  • 90 ml maslinova ili suncokretova ulja
  • pola vezice peršina
  • ¼ žličice ružmarina
  • 1 žličica vlasca
  • 3 češnja češnjaka
  • sol (1 žličica za marinadu i dodatno za ribu)
  • kriške limuna

1. U zdjelicu prvo dodajte maslinovo ulje, potom vrlo sitno nasjeckan češnjak i sol te promiješajte. Potom dodajte peršin i ostale začine pa ostavite sa strane. 

2. Ribe operite iznutra i izvana te svaki komad osušite papirnatim ručnikom. Stavite ih na lim koji ste prethodno dobro premazali uljem te napravite tri reza za svake strane ribe.

3. Posolite ribu iznutra i premažite jednom žličicom marinade, a drugu žličicu utrljajte u napravljene rezove pa ostavite da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Potom lim dobro premažite uljem i pecite ribe oko 30 minuta na 200 stupnjeva.

Prilog - krumpir salata

  • 150 ml maslinova ili suncokretova ulja
  • 2 luka srednje veličine
  • 1 kg krumpira srednje veličine
  • list peršina
  • ocat
  • sol
  • papar

1. Krumpir je potrebno dobro oprati te ga skuhati u komadu, bez skidanja kore. Kad primijetite da vilica lagano prolazi kroz krumpir, to znači da ga možete skinuti i ocijediti. 

2. Kad se ohladi dovoljno da ga možete uzeti u ruke, ogulite koru i narežite na tanje ploške te stavite u veću zdjelu, u koju ćete dodati ulje, luk narezan na tanke ploške, ocat (količina po želji), sol i papar. Sve dobro promiješajte, poslužite uz ribu i uživajte.

Posna orahnjača

Badnju večeru zaokružite slasnom orahnjačom, ali ovog puta u posnoj verziji. Unatoč tome što ne sadrži mlijeko, jaja i maslac, ova je orahnjača jednako ukusna i mekana kao klasična verzija.

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 180 g rastopljenog margarina
  • naribana kora limuna
  • 200 ml tople vode
  • 2 žlice ulja
  • oko 100 g margarina 
  • Nadjev: 500 grama mljevenih oraha i 5 žlica šećera

Postupak

1. U veliku zdjelu prosijte brašno i sol. Potom dodajte šećer i 80 grama rastopljenog margarina, koji ne smije biti vruć. Smjesi dodajte naribanu koricu limuna i 200 ml vode u koju ste dodali dvije žlice ulja. Vodu dodajte u dva navrata i promiješajte kuhačom da se sve sjedini. Zamijesite tijesto i pustite da se diže sat vremena.

2. Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela. Smjesu od oraha i šećera također podijelite na dva dijela i ravnomjerno pospite na tijesto koje ste razvukli na debljinu 1 cm.

3. Orahnjače zarolajte i stavite na lim za pečenje, koji ste prethodno obložili masnim papirom. Premažite sa 100 grama rastopljenog mlakog margarina i pustite da stoji još 40 minuta. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Dobar tek.

Iskoristite blagdanske popuste

U Eurospinu su mirisi blagdana u zraku, a povoljne cijene na policama. Tako vas u ovoj trgovini od 19. do 24. prosinca čeka bogata ponuda ribe i morskih plodova, poput hobotnice, sušenog bakalara, orade, brancina, dagnji, paštete od lososa, fileta tune u maslinovu ulju i salate od morskih plodova.

Tu je i mnogo drugih proizvoda koje možete naći po povoljnim cijenama, uključujući većinu sastojaka potrebnih za razna blagdanska jela i slastice. Katalošku ponudu Eurospina pogledajte ovdje i napravite svoj popis za blagdansku kupnju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare