To je to što me zanima!

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom

Iako je danas mnogima omiljena namirnica i moguće ju je pripremiti na razne načine, zanimalo nas je postoji li najstariji zabilježeni recept s piletinom. Uspjeli smo ga pronaći te smo se upustili u izazov i napravili ga prema originalnom receptu
Vidi originalni članak

Danas znamo iznenađujuće malo o tome kako su ljudi kuhali u davna vremena. Nasreću, nekoliko ukusnih recepata uspjelo je ostati zabilježeno, a upravo je to slučaj s Pullum Numidicumom (numidijskom piletinom), a riječ je o ukusnom i autentičnom rimskom receptu. Piletina je bila glavna namirnica rimske kuhinje, a jedan od najstarijih recepata antičke kuhinje upravo je ovo jelo od piletine s okusom papra i asafoetide. Inače, začin asafoetida bio je među starim Rimljanima toliko popularan da je njegova slika čak završila i na novčiću koji je bio izrazito vrijedan te su ga u antičko doba Rimljani pohranjivali u svoju državnu riznicu. 

Iako taj začin i nije toliko čest u današnjim modernim kuhinjama, uspjeli smo ga pronaći za ovaj rimski recept, ali kao zamjenu možete koristiti i ružmarin. Vrijeme je da upoznate jedan od najstarijih recepata za piletinu! 

Recept za Pullum Numidicum

Za numidijsku piletinu potrebno vam je: 

• Jedno cijelo Međimursko pile (1,5 kilograma)

• Mljeveni papar 

• začin asafoetida

Sastojci za umak: 

• ½ žličice papra

• ½ žličice sjemenki kumina 

• ½ žličice sjemenki korijandera

• Prstohvat začina asafoetida

• Prstohvat ružmarina

• 7 datulja

• Mljeveni lješnjaci

• Žlica crvenog vinskog octa

• 200 mililitara pilećeg temeljca

• Žlica meda 

• 2 žličice maslinova ulja

• 2 žličice pšeničnog brašna (po potrebi za zgušnjavanje umaka)

Priprema: 

Nakon što pripremite sve suhe i mokre sastojke, razrežite Međimursko pile. Dodajte piletinu u posudu i kuhajte 30 minuta. Izvadite piletinu te je procijedite, a potom je posložite u lim za pečenje. Začinite piletinu paprom i začinom asafoetida, stavite u pećnicu na 180°C i pecite 40 minuta ili dok ne bude pečeno. 

U međuvremenu, dok je piletina u pećnici, počnite pripremati umak. U mužaru pomiješajte crni papar, kumin, sjemenke korijandera, asafoetidu i ružmarin. Dodajte nasjeckane datulje i lješnjake i sve stavite u blender dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte vinski ocat i med te ponovno izblendajte. Ubacite u umak i pileći temeljac te maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Stavite smjesu u lonac da se kuha i po potrebi dodajte pšenično brašno za zgušnjavanje umaka. 

Prilog uz Pullum Numidicum

Uz ovaj recept za piletinu možete poslužiti prilog po želji, a mi smo se odlučili za bob s kuminom (Conchicla Cum faba) i zapečeni krumpir s ružmarinom

Sastojci za Conchicla Cum faba i pečeni krumpir s ružmarinom.

• 800 grama zamrznutog boba

• 1 kilogram krumpira

• Prstohvat sjemenki kumina

• Prstohvat sjemenki korijandera

• 100 mililitara pilećeg temeljca

• 80 mililitara bijelog vina

• Prstohvat crnog papra i soli

• Maslinovo ulje

• Svježi ružmarin 

Priprema: 

Kuhajte bob 7 minuta i zatim ga procijedite. U mužar stavite kumin, korijander i papar pa dodajte pileći temeljac i vino. Smjesu vratite u lonac s bobom i kuhajte još minutu na laganoj vatri dok se ne sjedine svi okusi. Za pripremu zapečenoga krumpira s ružmarinom prvo očistite krumpir i stavite ga kuhati 10 minuta u slanu vodu. Tako skuhani krumpir posložite u lim za pečenje i začinite ga svježim ružmarinom, paprom i prelijte ga maslinovim uljem. Krumpir pecite 20 minuta. 

Kad je piletina pečena, posložite je na pladanj, prelijte prethodno napravljenim umakom i servirajte s krumpirom i bobom. S obzirom na to da smo za jelo koristili cijelo Međimursko pile, ovo je recept za 4 porcije, a koristite li više mesa, samo udvostručite ostale sastojke. 

Uz ove slasne antičke okuse uživajte u svakom zalogaju i želimo vam dobar tek!

PP Pipo Čakovec prvi je hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika (100% bez antibiotika). Osim certifikata "Antibiotic free" Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku, "Dokazana kvaliteta – Hrvatska", kojom jamči najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje. Međimursko pile nosi oznaku 2024. "Odabrale mame", a dostupan je i novi proizvod iz linije Međimursko pile - marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama.
Idi na 24sata

Komentari 11

  • camargue 13.05.2024.

    Bome, vrhunsko jelo.

  • Talični-Tom 12.05.2024.

    Za 2000 godina će isto neko raspravljati što su jeli stari Hrvati, narod koji je davno izumro.

  • Pero666 05.05.2024.

    Uz prilog krumpir koji u Europskoj kuhinji nije bilo dostupan do otkrica Amerike ili ti preko 1000 godina nakon starog Rima ! Moje misljenje je da auteticno mora biti onako kako je bilo , dakle nepromjenjeno i cim dodas nesta novo kao krumpir kao prilog koji je bitan faktor u svakom obroku tu vise nema puno sa auteticnosti! Mozda kombinacija uporabe zacina je auteticna u nista vise!

Komentiraj...
Vidi sve komentare