Želite li naučiti kako se oslikavaju staklene kuglice za bor ili vidjeti kako su se nekada pisale božićne čestitke, Klovićevi dvori su pravo mjesto ovog Adventa. Kićenjem božićnog drvca i otvorenjem dviju izložbi, počeo je adventski program “Božić starog Zagreba”. U srcu Gornjega grada, do 23. prosinca posjetitelje očekuje blagdanski ugođaj koji prikazuje stare običaje na moderan način. U dobroj atmosferi, uz čašu vina i prigodne zalogaje svi su pozvani na radionice i izložbe u poznatu zagrebačku galeriju. Uz sajam antikviteta u vrijeme adventa bit će govora o tradicionalnim receptima po kojima su blagdanska jela pripremala naše bake i prabake. Bit će tu i božićnih pjesama i napjeva, jaslica i igračaka. Uz kuhano vino i toplu čokoladu prikazivat će se obiteljski filmovi. Fascinantna drama s elementima humora velikog Franka Capre, "Divan život", samo je jedna od poslastica za filmofile. Vrsni kuhari među kojima su i Dario Lide i Marko Jovanović prenijet će svoje znanje o blagdanskim jelima na kulinarskim radionicama, a na predavanju Božice Brkan možete doznati sve što vas zanima o adventskim slasticama. Od orahnjači, makovnjači i kuglofa, do paprenjaka, vanili-kiflica i sličnoga, poznata književnica i urednica, upoznat će vas sa slatkom stranom blagdanskog stola. Iznova otkrijte okuse i mirise pišingerice, beze-poljubaca, salon bombona, sira od dunja i drugih slastica iz raskošne prošlosti.
Mladi i talentirani Dario Lide bit će zadužen za riblje specijalitete. - Pašteta od dimljene pastrve na kukuruznom kruhu i pohani filet smuđa sa salatom od krumpira već su pomalo zaboravljena jela tradicionalne kuhinje koja vam mogu poslužiti kao ideja za posni ručak – kaže Lide.
Tijekom blagdana važno je i da su čaše pune, a za to će se pobrinuti Zagrebačka pivovara. Božićno pivo dvadeset i šestu godinu zaredom ima zasluženo mjesto na blagdanskom stolu, a novu etiketu je dizajnirala mlada umjetnica Ivona Jurić. Osim u čaši, odlično je i u tanjuru, a 19. prosinca će pripremu jela s pivom demonstrirati chef Pivane, Marko Jovanović.
- Pripremat ću gulaš od zeca s Božićnim pivom koje će se i poslužiti uz jelo. Robustnije pivo odlično ide uz teža jela, a u jela od piletine i ribe dodaje se blaže pšenično - kaže Marko Jovanović.
- Trend kuhanja s pivom dolazi iz belgijske kuhinje, a s vremenom je osvojio svijet. Koristi se za marinade, gulaše, a odlično je i za pohanje - napominje voditelj Pivane Marin Levaj.