To je to što me zanima!

Veličina ipak nije važna: Miševi iz grada imaju veći mozak, ali...

Stručnjaci nagađaju kako veličina mozga može imati veze s novim izvorima hrane u gradu, ali činjenica da netko ima veći mozak ne znači da je automatski pametniji.
Vidi originalni članak

Gradski miševi imaju veći mozak od seoskih. Tvrde do znanstvenici sa Sveučilišta u Minnesoti, na temelju dokaza dobivenih istraživanjem ponašanja divljih životinja u urbanim sredinama.

Dr. Snell Emilie-Rood, biologinja sa Sveučilišta u Minnesoti pregledala je deset vrsta miševa, konkretnije njihovih lubanja. Ustanovila je da  gradski miševi imaju oko šest posto veći mozak od miševa koji žive u ruralnim sredinama. Biolog smatra kako gradskim miševima veći mozak omogućuje bolje snalaženje s izazovima poput gradskog prometa. 

Nagađa kako veličina mozga može imati veze s novim izvorima hrane u gradu, ali naglašava kako činjenica da netko ima veći mozak ne znači da je i pametniji. 

Nije to jedino  istraživanje koje je proučavalo razlike između urbanih i ruralnih životinja iste vrste. Primjerice, dokazano je da gradske ptice međusobno drugačije komuniciraju od rođaka koji žive u divljini. 


Idi na 24sata

Komentari 1

  • izzy023 30.08.2013.

    U urbanim sredinama su "divljiji"

Komentiraj...
Vidi sve komentare