To je to što me zanima!

Deset pasmina koje najčešće sudjeluju u napadima na ljude

Lista se odnosi na napade koji su se od 2010. do danas dogodili na širem području Portlanda, a rezultat je analize 3940 napada. Pod napadom misli se na ugrize pasa.
Vidi originalni članak

The Oregonian,  vodeći portal specijaliziran za objavljivanje vijesti s područja američke savezna države Oregon  objavio je listu pasmina pasa koje najčešće napadaju ljude.

 Lista se odnosi na napade koji su se od 2010. do danas dogodili na širem području Portlanda, a rezultat je istraživanja navedenog portala koji je detaljno analizirao 3940 napada. Pod napadom misli se na ugrize pasa.

Oregonlive.com piše  kako je ugriza bilo puno više, ali istraživali su samo one s ozbiljnijim posljedicama za žrtve.

Top 10 

Pit bull

Labrador retriver

Njemački ovčar

Čivava

Australski ovčar

Australski govedar

Rotvajler

Jazavčar

Border Collie

Bokser

Komentar

Na prvom mjestu nalazi se pit bull što je očekivano jer riječ je o najbrojnijoj pasmini u SAD -u.  I tu često leži glavni problem. 

Naime, pit bull kao pasmina kako u Europi, tako niti u SAD-u nije službeno priznata od vodećih kinoloških organizacija, a budući da ne postoji službeno priznati standard ( od strane Američkog kinološkog saveza)  često se za sve pse križance  u tipu bit bulla govori kako je riječ o pit bullu. 

Primjerice, u SAD-u ćete rijetko pročitati da je nekoga napao američki stafordski terijer koji je izgledom gotovo identičan pit bullu. 

S druge strane ako nekoga napadne pas veličine teleta u tipu pit bulla većina medija navesti će kako je riječ o pit bullu ( a ne primjerice pas mješanac/križanac).

 Iznenađuje li vas pasmina koja se nalazi na drugom mjestu? Nas niti malo! Uz pse u tipu pit bulla labradori su u SAD-u više od 20 godina za redom najpopularnija pasmina. 

Budući da ih ima najviše logično je da statistički gledano najčešće napadaju ljude.

 Isto se odnosi i na njemačke ovčare koji se nalaze na trećem mjestu. Riječ je o popularnoj pasmini, ali to što je popularna ne znači da je za svakoga. Dođe li u pogrešne ruke završit će na listi poput ove.

Pišući o virusu agresivnosti pasa naveli smo da svaki pas može postati agresivan, a ovih top 10 to najbolje ilustrira.  

Pročitajte: Zašto psi postaju agresivni?

Govore o tome podaci da se među 10 pasmina uz pit bulla i rotvajlera nalaze i dvije male pasmine ( čivava i jazavčar), ali i primjerice Border Collie i labrador za kojeg nitko ne bi rekao da može bit agresivan.

Pogledajte kako izgleda kad labrador napada

Napomena:

Kao i većina istraživanja sličnog tipa niti ovo ne navodi razloge zbog kojih su psi reagirali agresivno.  Rezultate istog objavljujemo samo zato da ukažemo da svaki pas može bit agresivan, a ne kako bi favorizirali određenu pasminu.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 26.04.2019.

    Ja imam vajmarskog pticara i nikad nikog nije napao il ugrizao vrlo vjeran i umiljat pas.. slusa moje naredbe i naredbe ukucana ... pa cak i slusa naredbu susjeda ili nekog... pas je vrlo ingeligentan i umiljat,slazem se sa onima koji vele da je dresura(kod ljudi odgoj) pasa vrlo bitana stvar... bes dresure nema dobra psa tako je j sa ljudima bez odgoja nema niceg samo propast i trebali bismo se svi ponasati prema psuu jednako kao prema drugom covjeku s jednakom kolicinom ljubavi kao naprimjer prema svom djetetu pa tako i prema psu... nikad neznas mozda ti taj pas nekad i spasi zivot.......Uz dobra vlasnika stoji dobar pas

  • IvanaLozancic 25.03.2015.

    Nazalost danas svaki kreten moze imat pit bull/staffa itd! -.-" Takve osobe uzimaju takve pse da bi si produzili spolni organ il imaju jako niski ego! -.-" Ja imam 2 stafforda i sigurna sam nikad nikom nebi naudili! To su najbolji psi na svijetu! "kakav vlasnik,takav pas"

  • MislavNekic 23.03.2015.

    Poštovana! Hrvatski zakoni navode većinu toga što i vi. Ako nas pitate država bi mogla riješiti problem uvođenjem 'licenca'. Slično kao što netko tko ne može voziti automobil bez vozačke jednako tako netko tko nema licencu ne bi mogao bit vlasnik psa. Licence već imaju neke europske države te nekoliko država u SAD-u. Radimo na toj temi i uskoro ćemo je objaviti

Komentiraj...
Vidi sve komentare