To je to što me zanima!

Zob, bademi, kokos i voda mijenjaju ono "obično" mlijeko

Na slamku: Od omiljenih orašastih plodova ili žitarica pripremite fine i zdrave napitke koji mogu poslužiti za pripremu frapea, slastica i omiljenih krema
Vidi originalni članak

Bademovo, rižino, zobeno, sojino ili kamutovo “mlijeko” napici su za kojima najčešće posežu alergični, vegani ili oni intolerantni na laktozu. Posljednjih desetak godina napici od žitarica ili orašastih plodova koji služe kao zamjena za kravlje ili kozje mlijeko preplavili su police trgovina. 

Najčešća biljna mlijeka od žitarica su rižino, sojino, zobeno, ali i od kamuta i pira. Bogati su ugljikohidratima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima i zdravim masnim kiselinama.

- Možete ih dodati kavi ili ih jesti ujutro sa žitaricama - savjetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.

Blago slatkasti, orašasti napici brzo su postali omiljeni kao napitak, ali i u pripremi biskvita, kolača, frapea, palačinki i desertnih krema. Dodaju se i slanim jelima. Zobeno mlijeko je gušće od rižina ili sojina pa ga možete dodati i u povrtne juhe, a rižino prelijte preko palente te uživajte u blagom i slatkom okusu. Osim što ih možete kupiti u trgovinama, možete ih napraviti i kod kuće. Za to vam trebaju samo dobar recept, gaza i blender. Aromatizirati ga možete omiljenim začinima poput cimeta ili mahune vanilije koji će napitku dati poseban okus, a dodajte i morske alge, kakao, med, javorov sirup, datulje ili mrvice crne čokolade pri pripremi frapea, pita ili desertnih krema.

- Napici koje radite kod kuće puno su bolji od onih u trgovinama, posebno ako radite s kvalitetnim namirnicama i znate im podrijetlo - objašnjava nutricionistica te dodaje da se u tom slučaju sve može iskoristiti.

- Ostatke badema pri pripremi napitka kod kuće možete osušiti i još dodatno samljeti te upotrijebiti kao bademovo brašno - savjetuje nutricionistica.

Bademovo brašno blage arome koristi se ponajprije u pripremi slastica, poput francuskih kolačića, keksa ili biskvita za torte i kolače.

Rok trajanja 

Domaće napitke nakon pripreme čuvajte u zatvorenim bocama u hladnjaku. Rok trajanja je oko tri dana.

Rižino mlijeko

Stavite u lonac pola šalice riže i šest šalica vode te dodajte komadić kombu alge. Kuhajte oko sat vremena i procijedite kroz gazu.

Napitak od zobi 

Namočite preko noći u vodi šalicu zobi. Stavite u blender pa dodajte malo soli i mahunu vanilije. Izmiksajte te dodajte tri šalice vode i meda. stavite gazu preko čaše ili lončića pa ulijte napitak.

Bademovo mlijeko 

Šalicu badema namočite i neka odstoji preko noći. Stavite u blender pa dodajte litru vode i malo soli. Miksajte dok ne postane vodenasto. Procijedite kroz gazu dva ili tri puta. Dodajte kekse ili indijske oraščiće.

Pripazite na vitamine 

Nutritivno ovi napici ne mogu zamijeniti mlijeko pa je važno da obroci budu dobro osmišljeni da se nadoknadi količina bjelančevina i vitamina, smatra nutricionistica Trumbetaš.

Bez glutena 

Pirovo i kamutovo mlijeko pogodno je i za ljude osjetljive na gluten, a odlično je i u slanim i slatkim jelima.

Kokosovo mlijeko

Šalicu kokosova brašna izblendajte s dvije šalice vode. Dodajte mahunu vanilije i procijedite kroz gazu.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Karington 17.09.2019.

    Nutritivno ovi napici ne mogu zamijeniti mlijeko pa je važno da obroci budu dobro osmišljeni da se nadoknadi količina bjelančevina i vitamina, smatra nutricionistica Trumbetaš. Pa ne vjerujem ovo...kakva je to nutricioniatica, pa više se u prehranu kuži moj pas. Najprije - nije rekla na čije ili koje mlijeko misli? Ako je mislila na zivotinjsko, trebala je reći na cijenjene svaki sisavac ima drugačije mlijeko drugačijeg kemijskog sastava. A što se nutritivne vrijednosti tiče, nijedno mlijeko nijedne vrste ne može za čovjeka biti zdravije od ovih biljnih mlijeka. Mlijeko svake vrste ima drugačiji kemijski sastav koji je idealan za odrastanje mladih unutar te vrste, tako da se mačje mlijeko i kravlje jako razlikuju od ljudskog (majčinog). Stoga konzumacija mlijeka drugih vrsta čovjeku može prouzročiti samo zdravstvene probleme, a to se i događa jer je već općepoznato da konzumacija kravljeg mlijeka uzrokuje niz zdravstvenih problema, a između ostalog je i kancerogeno.

  • -o- 29.10.2014.

    mlijeko se moze raditi od svih sjemenki i orasastog voca: suncokret, bundeva, sezam, ljesnjaci, orasi, bademi... samo sto od sjemenki nije fino, ali je odlicno od orasastog. moze se i ne treba procijediti, dobar omjer je 1 salica npr. orasastog i 4 salice vode. zobeno mlijeko je super za kavu.

  • bizaro 29.10.2014.

    ne samo što je zdravije od kupovnog nego je puno puno jeftinije ja sam počeo sa mlijekom od zobi izvrsno je hvala na ovim receptima mislio sam da je samo reklama znam koliko su ta mlijeka skupa

Komentiraj...
Vidi sve komentare