To je to što me zanima!

Znate li zbog čega hrana i piće imaju drugačiji okus u avionu?

Znanost otkriva da nam se radi promjene okolnosti na visinama sviđa nešto drugo, stoga su te smjernice uveli u pripremu hrane u mnogim aviokompanijama
Vidi originalni članak

Mnogi ljudi smatraju da je avionska hrana lošeg okusa, no kako se ispostavlja, nije sva krivnja na aviokompanijama za to što hrana u zraku ima drukčiji okus nego na zemlji. Ipak, znanost donosi neke činjenice koje su ovdje ključne.

- To nije samo vaša mašta. Hrana i piće zaista imaju drugačiji okus u zraku - rekao je za Fox News Digital urednik portala The Points Guy, specijaliziranog za putovanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kombinacija niže vlažnosti i pritiska u kabini dovodi do dehidracije, što "uzrokuje da okusi postanu manje izraženi", objašnjava Henderson, urednik sa sjedištem u New Yorku. Konkretno, vaša percepcija slanog i slatkog okusa najviše je ugrožena.

S druge strane, kiselkasti, gorki i začinjeni okusi manje se promijene, što objašnjava zašto tvrtke koje pripremaju obroke za avione često koriste više začina nego što bi to činile na tlu.

OD 5. DO 11. SIJEČNJA Veliki tjedni horoskop: Bikove očekuju putovanja, Djevice će osvajati, a Vage biti prezauzete

Ovo je i razlog zašto sok od rajčice – ključna sastavnica Bloody Mary koktela, bogata slatkoćom i umami okusima – jednostavno ima bolji okus u avionu.

I ginger ale također ima bolji okus na većim visinama. Naime, kako kaže Henderson, različiti faktori u zraku utječu na okus pića, a jedan od tih faktora je i visina na kojoj se avion nalazi.

Također, pozadinski zvukovi i vibracije u avionu mogu igrati ulogu u tome kako percipiramo okuse. Studije sugeriraju da ovi elementi mogu imati značajan utjecaj na naš osjet mirisa. Ovaj faktor, tvrdi Henderson, često utječe na njega osobno kad putuje.

- Osim toga, primijetio sam da moj osjet mirisa nije isti kao kad sam na tlu, što mijenja način na koji doživljavam okus hrane - kaže Henderson.

Tijekom leta, Henderson često naručuje kombinaciju Coke Zero ili soka od brusnice sa soda-vodom uz obrok.

- American Airlines na nekim svojim glavnim linijama poslužuje espresso, što mi se sviđa, no, kao i mnogima, avionska kava obično nije najbolja - dodaje.

Kada je riječ o odabiru hrane, Henderson savjetuje da se odlučite za tjesteninu, osim ako na jelovniku nije burger ili rebarca u ponudi American Airlinesa.

- Tjestenina je obično dobra u zraku, bez obzira na aviokompaniju koja je poslužuje - objašnjava.

BUDITE TAMO KAD JE NAJLJEPŠE 12 prelijepih lokacija: Evo kamo putovati svaki mjesec u godini

Međutim, za sve one koji žele maksimalno uživati u okusu hrane i pića tijekom leta, Henderson ima jedan važan savjet: izbjegavajte pretjerivanje s alkoholnim pićima.

- To nije najbolja ideja - kaže on.

Alkohol, naglašava, "pogoršava dehidraciju i povećava šanse za mamurluk", što čini let još neugodnijim. Za uživanje u okusu i užitku u avionskoj hrani i piću, važno je biti umjeren, piše msn.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • lily A 08.01.2025.

    Zato sto je zamrznuta pogrijanabi neukusna al na dugim letovima ogladnis i ne bude toliko lose

  • P S l H O G I N E K O L O G 07.01.2025.

    Ne znam, već više od 20 godina nisam putovao avionom a i tada je let bio prekratak za bilo kakav obrok 😅🥴😳

Komentiraj...
Vidi sve komentare