Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi
Blogerica putopisnog i lifestyle bloga Volotea Charlotte Bagard piše kako je od malena obožavala Petit-Beurre kekse - njihovu glatku teksturu i jedinstveni prepoznatljiv miris. Kad je odrasla, našla je kaže drugi način da u njima uživa: umačući ih u kavu. No, piše blogerica, nije znala da se proizvode u francuskom gradu Nantesu i od tamo distribuiraju po cijelom svijetu.
Prije nekoliko godina saznala je da su Petit-Beurre keksi jedan od najpoznatijih proizvoda tog grada: napravljeni su prvo u maloj obiteljskoj slastičarnici u Nantesu davne 1886. godine, a do danas su Petit-Beurre keksi doživjeli masovnu proizvodnju i globalni uspjeh. Popis sastojaka keksa je iznenađujuće jednostavan: u njih idu samo brašno, mlijeko, maslac i šećer.
Priča je počela 1846. godine kad su Jean-Romain Lefèvre i Pauline-Isabelle Utile u Nantesu otvorili malu trgovinu, odnosno francusku pekarnicu ili pâtisserie. Njihovi su proizvodi brzo postali lokalno prepoznatljivi pod imenom Lefèvre Utile (LU). Njihov je sin Louis Lefèvre-Utile posao preuzeo 36 godina kasnije, a za popularni ga je keks navodno inspirirao oblik malog nadstolnjaka na kojem mu je baka posluživala doručak - i nastao je Petit-Beurre by LU.
Neki kažu da je oblik keksa bio pomno isplaniran: te da njegova četiri kuta označavaju četiri godišnja doba, 52 urezana 'zuba' za 52 tjedna u godini, a 24 male rupice- 24 sata u danu.
Danas se u blizini Nantesa svaki dan proizvede više od 9000 tona tog čuvenog keksa, a postoje i odlični recepti za razne slastice sa Petit-Beurre keksima. Trgovine i dućani sa delikatesama u Nantesu prodaju čak i Petit-Beurre liker, idealno za sve koji možda traže ideju za neki originalni poklon.
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom: