Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava dozrijevanje. Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces sazrijevanja usporava.
POGLEDAJTE VIDEO:
To je razlog zašto trgovci na tržnicama često banane drže na špagi. Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju - da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje. Ovo je samo jedan od trikova kako čuvati banane koji možete isprobati u svom domu, a tu su još neki:
Kupite zelenije banane
Ovo je najlakši način da vam banane u domu potraju dulje, a ne istrunu. Banane se beru zelene i vremenom sazrijevaju, pa ako ih nećete odmah sve pojesti, u trgovini kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana.
Zamotajte stabljiku u plastičnu foliju
To zbilja pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenu. Omotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike - da bude što bolje omotana.
Zrele banane stavite u hladnjak
Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u hladnjaku. Ali, ako imate vrlo zrele banane, a još ih ne želite iskoristiti, tada je najpametnije staviti ih u hladnjak i tako usporiti proces dodatnog sazrijevanja.
Višak zamrznite
Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu. Ali, ne stavljajte ih u ledenicu cijele s korom, već narežite ih ogulite pa izrežite na kolutove, dobro zatvorite u vrećice i tako smrznite.
Možete ih smrznuti i cijele, bitno je da uklonite koru. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu slastica, prenosi Reader's Digest.