Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ručak za četveročlanu obitelj: Svaki dan, za manje od 30 kn!
Čak i ovih dana, kad se "razvlačimo" po doma, kuhanje nije uvijek visoko na listi prioriteta. Pogotovo ne kompliciranijih jela. Zato, kao i onda kada se umorni vraćamo s posla i željom da nešto na brzinu pojedemo, posežemo za tjesteninom. Uz brašno, ulje, šećer i rižu, tjestenina je od onih namirnica koje smo prve pokupovali u želji da se spasimo ako nastane kataklizma, pa zašto je ne iskoristiti u finim i nadasve brzim jelima.
Jedno od tih jela je i jedno od najboljih talijanskih jela poznatih u svijetu čije se bogatstvo krije u jednostavnim lokalnim sastojcima. Nekad klasificirano kao siromašno jelo, all' Amatriciana je idealan spoj dimljene pancete i bogatog talijanskog umaka od rajčice s bucatinima, ili makaronima.
U svoju ju je kuharicu uvrstila i stručnjakinja za talijansku hranu, Anna Del Conte, čiji vam izvrstan i provjeren recept donosimo u nastavku, a koja posljednjih desetljeća neumorno educira Britance o najboljim talijanskim specijalitetima.
Od 18. stoljeća all'Amatricianu prisvajaju stanovnici grada Amatrice u središnjim Apeninima, gdje se 15. kolovoza pripremaju goleme količine ovog specijaliteta za domaću feštu. Umak ili Sugo all’Amatricianase tradicionalno se pravi od guangale (sušenih svinjskih obraza), a aromatizira se s puno sušenog čilija i naribanim pecorinom sirom kako bi se uravnotežila masnoća mesa. No u svim modernijim varijantama mijenja se s dimljenom pancetom rezanom na kockice.
Prije nego što je dobio naziv Amatriciana, umak se zvao gricia, a u jednoj verziji dobio je ime po mjestu Grisciano nedaleko Amatrice. Pastirsko jelo ovog naziva zapravo je bilo bez dodatka umaka od rajčice koji se počeo raditi tek krajem 18. stoljeća.
Bucatini all'Amatriciana
- 350 g dimljene pancete
- žlica maslinova ulja
- mali luk, vrlo sitno sjeckan
- sol, papar
- češanj češnjaka, sitno sjeckani
- sušeni čili
- 120 ml suho bijelo vino
- 450 ml gustog umaka od rajčice
- 450 g bucatina i
- 6 žlica svježe ribanog pecorino sira (ovčji tvrdi sir)
- svježe naribani parmezan
Priprema:
Pancetu narežite na kockice i pirjajte na tavi dok se masnoća ne otopi s pancete te panceta ne postane hrskava i ne porumeni. Miješajte. Dodajte sjeckani luk i prstohvat soli te pirjajte oko 10 minuta. Pomiješajte češnjak i čili. Kuhajte još minutu, a zatim prelijte vinom. Pojačajte vatru i pustite da proključa pa potom smanjite. Ulijte umak od rajčice i pirjajte 15 minuta da se okusi sjedine. Dodajte sol i papar po želji. Bucatine skuhajte u puno kipuće slane vode - al dente. Temeljito ocijedite kako bi i višak vode unutar njih se iscijedio. Prebacite tjesteninu u zagrijanu zdjelu i umiješajte u tri četvrtine umaka. Poslužite na tanjur i žlicom prelijte ostatak umaka te posipajte parmezanom.
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Milom Elegović