Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi, a u Hrvatskoj je još poznata i kao sardina, srđela, sardela, a ponegdje kao štijavica ili žir. Tijelo joj je izduženo i spljošteno na bokovima, gornji dio tijela je modrozelenkast a prema donjem joj boja prelazi u srebrnastu. Uzduž bokova se proteže modra, a na bokovima srdela ima nekoliko crnih mrlja, u urez nalik na zvijezdu na škrgama. Naraste najviše do 25 cm duljine i 8 dkg težine, a prosječno teži oko 3 dkg.
Srdelu se može naći u istočnom dijelu Atlantika, a uobičajena je u Sredozemnom moru, pogotovo na zapadu Sredozemlja, na Jadranu i Crnom moru.
POGLEDAJTE VIDEO:
Stalno je u pokretu i nema stalno boravišta ili dubinu na kojoj živi. U Jadranu je najviše ima oko zapadne obale Istre, u lošinjskom arhipelagu, istočno od otoka Olib, na vanjskoj strani Dugog otoka, na Paklenim otocima, Visu i Palagruži, Mljetu i Lastovu. Hrani se planktonom i ostalim sitnim morskim organizmima.
Srdela se od davnina lovi i iz prehrambenog je aspekta možda i najbitnija riba koju možemo naći u Jadranu. Dugo je bila hrana za siromašno stanovništvo i od gladi je u povijesti sačuvala brojne stanovnike dalmatinskih otoka. Kao i za čovjeka, ova je riba bitna i za druge grabežljive ribe, a njen bi nestanak značio katastrofu i za mnoge vrste riba koje o njoj ovise.
Veliki je izvor omega-3 masnih kiselina ključnih za zdravlje kardiovaskularnog sustava, a računa se da 4 do 5 srdela pokrivaju više od 50 posto dnevnih potreba za omega-3 kiselinama. Osim toga, sadrži i dosta selena koji je neophodan za dobar rad štitnjače, te kalcija i vitamina D.
Zbog toga što se hrani planktonom, za razliku od nekih drugih vrsta srdela ima nizak nivo žive i drugih metala, a veliki je izvor i proteina, a i jedna od rijetkih jeftinih i izuzetno zdravih namirnica.
Kad srdela postane sardina
Velika je prednost srdele i to što konzerviranjem ne gubi svoja dragocjena svojstva, pa ju nalazimo i usoljenu ili konzerviranu sa uljem – kad 'postaje' - sardina. Sardina bi tako trebala biti na prirodan način konzervirana srdela, kojoj se dodaju samo sol i ulje.
To je dakle ista riba, samo konzerviranjem dobiva naziv sardina.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: